Ukončenie materskej a nástup do práce

dally55
5. máj 2023

Ahojte, 16.5 mi konci materská a 1.6. Nastupujem do prace. Viete mi niekto poradiť aké mám povinnosti voči štátu po tom 16.5? Keďže už nebudem na materskej a o rodičovskú neziadam. Ďakujem

klarissa25
5. máj 2023

@dally55 ale o rodičovský príspevok môžeš požiadať, či ho nechceš?

alenah31
5. máj 2023

@dally55 a prečo nežiadaš RP. Veď ty môžeš nastúpiť do práce + poberať RP až kým dieťa nedovŕši tri roky (skrátka nebudeš na RD + poberať RP, ale pracovať a poberať RP). Ale povinnosť zo zákona nemáš nijakú voči štátu - všade ťa prihlasuje zamestnávateľ ak by bolo treba (pri MD sa to už ale nerobí, len pri RD)

chadkroeger
5. máj 2023

@dally55 a prečo o RP nežiadaš? Ved más na neho zo zákona nárok do 3 rokov a popritom môžes pracovať na plný uväzok. Či nechýba ti cca 400 €?

kamatopo
5. máj 2023

Len poziadaj RP ,veď máš na to právo. Môžeš ho využiť na stráženie dieťatka.

zuzanaete
5. máj 2023

Musis si vykryt zdravotne poistenie za druhu polovicu maja. Ale ako uz bolo spominane, mas narok na rodicovsky prispevok bez ohladu na to, ci budes alebo nebudes na rodicovskej dovolenke. Takze od 17.5. nastup na rodicovsku dovolenku, poziadaj o rodicovsky prispevok a od 1.6. mozes zacat pracovat.

klarissa25
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yanni
5. máj 2023

@dally55 mna by tiez zaujimalo, co ta vedie k tomu, neziadat o RP. Len pewne posiadaj. Ak 400 € nepotrebujes, tak zaloz dietatu sporiaci ocet (stai uplne obyckovy) a odkladaj peniaze tam. Takto nemaz ani ine povinnosti voci statu. Ak o RP od 17.05. nepoziadas, musis si zdravotne poistenie zaplatit z ruky.

alenah31
5. máj 2023

@yanni @zuzanaete prečo by si musela platiť ZP? Ona síce nebude žiadať o RP, ale po MD keďže dieťa nedovŕšilo 3 roky a za predpokladu, že otec s dieťaťom nepôjde od 17.5. na MD bude ona na RD (akurát bez RP). Žiadať o RP nie je povinné, no aj tak môže byť na RD. Nielenže bude poistená zdravotne, ale štát bude za ňu platiť aj odvod na dôchodkové + invalidné poistenie a aj fond solidarity.

zuzanaete
5. máj 2023

@alenah31 Mas pravdu, ze moze byt na RD a nemusi poziadat o RP. Ale aj tak si to musi poriesit. Nie? Alebo automaticky pokracuje v poistovni ako osoba, za ktoru plati stat?

alenah31
5. máj 2023

@zuzanaete ona je poistencom štátu min. kým dieťa nedovŕši tri roky bez toho, aby niečo riešila. Ak sa niečo zmení - napr. nástupom do zamestnania skôr ako dieťa dovŕši 3 roky - oznámenie o zmene (prihlášku) dáva zamestnávateľ.

danielahamar
5. máj 2023

Tak toto je zaujímavý prípad, mat nárok na 412€ do 3rokov aj jed chodíš do prace a nechciet ich🙄

dally55
autor
6. máj 2023

Fiiiha baby ešteže ste mi to povedali o tom príspevku, aj keď jasne že aj toto som mala v pláne si ešte naštudovať 🙂 to som teda netušila že môžem poberať normálne plat aj rodičovský príspevok 🙂 super potom

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielahamar
6. máj 2023

@mamula20 no ja mam syna 2006 a v 2009 sa už dalo aj aj