Dobrý večer.
Viem ,že moja otázka asi vyznie tak,že nič neviem no nakoľko som porodila prvé bábätko neviem ako to je. Dieťa má trvalý pobyt automaticky po matke alebo po otcovi? Neviem sa k tomu dopracovať ako to vlastne je .
Ďakujem za odpovede
@e1i vďaka🙂
Ani jedno... trvaly pobyt je podla bydliska dietata.
@andreatytler mylis sa
@veronikaszabova No ja uvazujem tak ze trvaly pobyt sa nahlasuje a teda rodicia mozu nahlasit trvaly pobyt dietata kdekolvek, bez ohladu na svoj vlastny trvaly pobyt. Ale doporucuje sa nahlasit trvaly pobyt tam kde dieta skutozne zije, lebo to ma vplyv na jeho buducu skolu napriklad.
Mam dojem ze si to autorka myli so statnou prislusnostou, lebo ta sa ziskava po matke alebo otcovi.
@andreatytler trvaly pobyt nemôžu nahlásiť kdekoľvek. Trvalý pobyt je len jeden. Dieťa má automaticky pobyt tam kde jeho mama. Takže ak mama je z BA a žije v ZA, tak tam ma len prechodný pobyt a dieťa ma trvalý pobyt tiez v BA
@andreatytler uvazujes tak celkom dost od veci... Pozri si zakon o tp. Dieta nemoze mat tp inde ako rodicia... Zdravotka, obcianstvo a pobyt ide automaticky po mame. Potom sa to da zmenit
@danielka7 Ano, tak to vnimam aj ja. Ak si mama ani po rokoch zivota v ZA nezmenila trvaly pobyt, tak by urcite mala aspon nahlasit dieta na trvaly pobyt v ZA. Lebo do skoly ho zoberu tam kde ma trvaly pobyt... moze ho mama prihlasit aj na inu skolu, ale tam ho nemusia zobrat.
Alebo sa rodicia dohodnu ze dieta bude v trvalej starostlivosti otca a ak ten byva inde ako mama dietata, tak otec nahlasi trvaly pobyt dietata, tam kde byva on.
Dieťa má automaticky trvalý pobyt po matke,bez debaty
@andreatytler precitaj si este raz co napisala baba kt odpisujes a co ty. Ona napisala ze tp ma mama v BA a zije v ZA, takze dieťa bude mat tp v BA v tomto priklade. Malu som ani neprihlasovala na pobyt ja ale to islo automaticky hlasenim z matriky. Len mi prisiel ucet za smeti na jej meno.
@andreatytler ty pleties piate cez deviate. V skratke. TP ma dieta podla matky, opisuje sa totiz z OP. Potom sa da zmenit. Skolu si moze vybrat kdekolvek len chces, ak maju volne kapacity, zoberu ta. Vela deti v BA skolach ma dokonca TP v Rakusku, Madarsku....
@andreatytler a toto si ako myslela? "Alebo sa rodicia dohodnu ze dieta bude v trvalej starostlivosti otca a ak ten byva inde ako mama dietata, tak otec nahlasi trvaly pobyt dietata, tam kde byva on."
Po mame