Tipy pred nástupom na materskú - ako to funguje v našej firme

lili2015
5. aug 2016

Ahojte, ak je to duplicitne, temu zmazem, informacie su aktualne na r. 2016.

U nas vo firme mame krasne spracovane, co vsetko mame odovzdat a vybavit pred nastupom na MD - upravila som to, lebo cast veci je confidential, ale hadam to niekomu pomoze:

PRED NÁSTUPOM NA MATERSKÚ DOVOLENKU
1.1 OZNÁMENIE O TEHOTENSTVE
Zamestnankyňa oznámi zamestnávateľovi (HR), ako i svojmu manažérovi skutočnosť o tom, že je tehotná a to formou doručenia “Oznámenia o tehotenstve” plus kópiu prvej strany tehotenskej knižky na HR.

1.2. NEOBMEDZENÝ NÁROK NA DV
Oznámením tehotenstva získava tehotná zamestnankyňa nárok na neobmedzený počet návštev u lekára. - Toto neviem či platí všade.

1.3. ŽIADOST O MATERSKÉ
Ideálne aspoň týždeň pred nástupom na MD zamestnankyňa odovzdá vyplnený originál “Žiadosti o materské” na HR.

1.4. POVINNOSŤ ZAMESTÁVATEĽA
Zamestnávateľ je povinný nahlásiť do 8 pracovných dní nástup zamestnankyne na materskú dovolenku do sociálnej i zdravotnej poisťovne. Zamestnávateľ potvrdí originál tlačiva “Žiadosť o materské” a pošle do sociálnej poisťovne.

VIAC INFO OHĽADOM MATERSKEJ DOVOLENKY (MD)
Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku môžu ohroziť jej tehotenstvo. To znamená, že v prípade, ak mamička pracuje nadčasy alebo počas víkendov, musí podpísať dohodu o nadčasoch, kde súhlasí s prácou mimo pracovných hodín.
Štandartná materská dovolenka trvá 34 týždňov. V prípade, že je zamestnankyňa osamelá matka, je to 37 týždňov a mamička, ktorá porodí 2 a viac detí má nárok na 43 týždňov materskej dovolenky.

NEMOCENSKÉ POISTENIE
Zamestnankyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, musí byť v období vzniku dôvodu na poskytnutie materského nemocensky poistená, pričom toto poistenie musí trvať najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom alebo jej musí trvať ochranná lehota, ak nemocenské poistenie zaniklo.

VÝŠKA MATERSKÉHO
Výška materského v zásade závisí od vymeriavacieho základu, zjednodušene povedané od hrubej mzdy zamestnankyne.
Pre ilustráciu výpočtu si zoberme za príklad zamestnankyňu, ktorá u posledného zamestnávateľa pracuje 5 rokov a v marci 2013 nastúpila na materskú dovolenku. V rozhodujúcom období (celý rok 2012) mala v mesiacoch január až september (okrem apríla, kedy bola PN) mesačný príjem vo výške 600 eur, v mesiacoch október, november, december vo výške 650 eur.
• denný vymeriavací základ dostaneme ako súčet vymeriavacích základov za rozhodujúce obdobie: 600 (január) + 600 (február) + 600 (marec) + 600 (máj) + 600 (jún) + 600 (júl) + 600 (august) + 600 (september) + 650 (október) + 650 (november) + 650 (december) = 6750
• počet dní rozhodujúceho obdobia: 366 – 30 (v apríli bola PN) = 336
• súčet vymeriavacích základov za rozhodujúceho obdobie deleno počet dní rozhodujúceho obdobia (6750 : 336) = 20,0892.
• materské vypočítame ako 70 % denného vymeriavaceho základu, 70 % z 20,0892 = 14,06244. Materské na deň bude vo výške 14,10 eur. (Materské sa zaokrúhľuje na desať eurocentov nahor). Materské v mesiaci, ktorý bude mať 30 dní, bude vo výške 423 eur, v mesiaci, ktorý bude mať 31 dní, bude vo výške 437,10 eur.
Denný vymeriavací základ, z ktorého sa počíta materské, nesmie byť zo zákona vyšší ako denný vymeriavací základ určený z 1,5-násobku jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárom roku. Maximálny denný vymeriavací základ pre výpočet nemocenskej dávky je v roku 2016 v sume 42,3124 eur, čím je určený strop pre maximálnu výšku materského (70 % z 42,3124 je 29,62 eur na deň).

NÁSTUP NA MD MENEJ AKO 6 TÝŽDŇOV PRED STANOVENÝM DÁTUMOM PÔRODU
Ak sa zamestnankyňa cíti dobre a chce ešte pracovať, v konečnom dôsledku si ona sama stanovuje dátum nástupu na MD. Treba však rátať s tým, že ak žena vyčerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, než že pôrod nastal skôr, ako určil lekár, poskytne sa jej materská dovolenka odo dňa pôrodu len do uplynutia 28 týždňov. Osamelej matke sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 31 týždňov a matke, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, sa poskytne materská dovolenka do uplynutia 37 týždňov.

DOVOLENKOVÝ NÁROK
Ak si zamestnankyňa nevyčerpá dovolenku pred nástupom na materskú dovolenku a nechce si ju vyčerpať ani medzi materskou a rodičovskou dovolenkou, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
Zamestnankyňa si môže zákonnú dovolenku, na ktorú jej vznikol nárok čerpať:
- pred nástupom na materskú dovolenku
- medzi materskou a rodičovskou dovolenkou
- po návarate do pracovného pomeru

MD V PRÍPADE ÚMRTIA BÁBÄTKA
Ak sa dieťa narodilo mŕtve, patrí žene materská dovolenka v trvaní 14 týždňov.
Ak dieťa zomrie v dobe, keď je žena na materskej dovolenke alebo žena a muž na rodičovskej dovolenke, poskytuje sa im táto dovolenka ešte počas dvoch týždňov odo dňa úmrtia dieťaťa, najdlhšie do dňa, keď by dieťa dosiahlo jeden rok.

POVINNÁ DĹŽKA MD
Materská dovolenka v súvislosti s pôrodom nesmie byť u zamestnankyne kratšia ako 14 týždňov a nemôže sa skončiť ani prerušiť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.

OSVOJENIE DIEŤAŤA A NÁROK NA MD
Nárok na materskú dovolenku má aj žena alebo muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.
Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka sa poskytuje žene alebo mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku.

PO NARODENÍ BÁBÄTKA
POVINNOSTI PO NARODENÍ
Po získaní rodného listu dieťaťa na matrike je potrebné (ak sa dieťa narodilo v zahraničí, je potrebné navštíviť Osobitnú matriku, ktorá vydá slovenský rodný list):
1. do 3 dní od získania rodného listu - prihlásiť dieťa na trvalý pobyt obecnému úradu, podľa miesta trvalého pobytu matky, k čomu je potrebný:
• originál rodného listu dieťaťa
• občiansky preukaz matky

2. do 45 dní od narodenia dieťatka - oznámiť Sociálnej poisťovni jeho rodné číslo a to zaslaním neoverenej fotokópie rodného listu dieťaťa na oddelenie nemocenského poistenia pobočke Sociálnej poisťovne. Oznámenie je dôležité z dôvodu, aby Sociálna poisťovňa neprestala vyplácať materské a tiež kvôli dôchodkovému poisteniu.

3. do 60 dní od narodenia dieťatka – zvoliť si zdravotnú poisťovňu a bábätko prihlásiť. Pri väčšine vyšetrení akceptuje nemocnica pri ošetrovaní bábätka zdravotný preukaz matky, ale len po dobu 60 dní od narodenia bábätka.

4. do 6 mesiacov od narodenia dieťaťa – oznámiť zamestnávateľovi narodenie dieťaťa a to formou doručenia podpísanej neoverenej kópie rodného listu.

5. do 6 mesiacov od narodenia dieťaťa - doručiť kópiu rodného listu dieťaťa na Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVAR), ak si chceš uplatiť nárok na štátne sociálne dávky, či už jednorazové alebo opakované (výnimkou je Príspevok rodičom, ktorý si môže rodič uplatniť až po dovŕšení jedného roku veku detí).

6. prvý pracovný deň po prepustení z pôrodnice – návšteva pediatra, ktorému je potrebné odovzdať správu o novorodencovi.

7. 6 týždňov po pôrode – návšteva gynekológa, ktorému treba predložiť správu o novorodičke

ŠTÁTNE SOCIÁLNE DÁVKY:
5.2.1 Jednorázové štátne sociálne dávky:
5.2.1.1 Príspevok pri narodení dieťaťa
- je jednorazová štátna dávka v sume:
829,86 eur – ak ide o dieťa narodené z prvého až tretieho pôrodu,
151,37 eur – ak ide o dieťa narodené zo štvrtého pôrodu a ďalšieho pôrodu alebo ak ide o dieťa z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa nedožilo 28 dní,
O 75,69 eura sa zvyšuje suma príspevku pre dvojičky, resp. viacerčatá, a to na každé dieťa, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní.
O príspevok treba písomne požiadať ÚPSVaR podľa miesta trvalého pobytu oprávnenej osoby. Viac info nájdeš tu:
http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...

Príspevok na viac súčasne narodených detí
Štát prispieva rodičom alebo náhradným rodičom raz za rok na zvýšené výdavky, ktoré vznikajú v súvislosti so starostlivosťou o súčasne narodené tri deti alebo viac detí súčasne alebo v priebehu dvoch rokov opakovane narodené dvojčatá alebo viac detí súčasne.
Príspevok sa poskytuje raz ročne na každé dieťa, prvý raz pri dožití sa jedného roka detí a posledný raz pri dožití sa 15. roku veku detí – je potrebné oň požiadať každý rok separátne
Príspevok sa rodičom poskytuje v sume na jedno dieťa 110,36 Eur.
Viac info nájdeš tu:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...

Príspevok pri narodení od mesta/obce
Informujte sa na vašom miestnom úrade o príspevkoch, ktoré poskytuje pri narodení bábätka vaše mesto/obec.

Opakované štátne sociálne dávky:
5.2.2.1 Prídavok na dieťa
- písomnú žiadost (www.upsvar.sk) treba predložiť na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento prídavok slúži ako príspevok na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. Jeho výška je 23,52 eur. Poskytuje sa mesačne a vypláca mesiac pozadu.
Viac info nájdeš tu:
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...

5.2.2.2 Príplatok k prídavku na dieťa
- písomnú žiadost (www.upsvar.sk) treba predložiť na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Touto dávkou štát pripláca oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa, na ktoré nemožno uplatniť daňový bonus podľa osobitného predpisu. Poskytuje sa vo výške 11,02 eur mesačne.
Viac info nájdeš tu:
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...

PÔROD V ZAHRANIČÍ
V prípade, že by matka chcela absolvovať svoje tehotenské prehliadky v zahraničí, ako i pôrod (napríklad v susednom Rakúsku), treba rátať s tým, že bez zdravotného poistenia v krajine, kde plánuje rodiť, ju to vyjde draho.

Zdravotnému poisteniu v dvoch rôznych členských štátoch EÚ zamedzuje legislatíva EÚ. Podľa pravidiel každá osoba podlieha len jednému systému verejného zdravotného poistenia - len v jednom členskom štáte EÚ. V zásade tam, kde vykonáva zárobkovú činnosť ako zamestnanec alebo SZČO.

Ak zamestnankyňa porodila na území iného členského štátu Európskej únie, nárok na materské si môže uplatniť prostredníctvom potvrdenia ošetrujúceho lekára, vystaveného v členskom štáte, kde nastal pôrod. Nárok na materské si môže uplatniť aj prostredníctvom formulára E 115, v prípade, ak ošetrujúci lekár v členskom štáte, v ktorom nastal pôrod nevydáva takéto potvrdenie, je potrebné o vystavenie potvrdenia požiadať príslušnú inštitúciu štátu, na území ktorého došlo k pôrodu; táto inštitúcia bezodkladne zabezpečí vystavenie potvrdenia, spravidla na príslušnom papierovom SEDe, príp. vystaví formulár E 115.
Sociálna poisťovňa, ako príslušná inštitúcia na výplatu nemocenských dávok v Slovenskej republike, je v zásade povinná akceptovať potvrdenia a tlačivá vystavené v príslušnom zmluvnom štáte.

Treba si tiež uvedomiť, že pôrodom v zahraničí matka nezíska nárok na sociálne zabezpečenie dieťaťa v danej krajine.
Taktiež, dieťa narodené v zahraničí dostáva štátne občianstvo matky, ktoré sa dedí, a nie občianstvo krajiny, kde sa dieťa narodí.

Ak by mal niekto záujem, ešte máme aj ďalšie informácie, môžem to tu pridať.

gapa
11. aug 2016

Len doplním, tak narýchlo, že čo sa týka dôchodkového poistenia štátom, tak nestačí rodný list doručiť na soc.poistovnu do 45dní od pôrodu. TReba podať prihlášku na tlačive registračný list fyzic.osoby (RLFO) aj s prílohou - tuším je to prehlásenie o riadnej starostlivosti o dieťa, a to:
- do 45dní od pôrodu,ak mamičke netrvá povinné dôch.poistenie zamestnanca (teda prac.pomer, dohoda) alebo povinné dôch.poistenie szčo,
- ak povinné dôch.poistenie zamesnanca trvá počas celej doby poberania materského, tak prihlášku najneskôr prvý deň čerpania rodičovskej dovolenky
- pri szčo ak prerušuje poistenie v soc.poistovni z dôvodu poberania RP, tak odo dna prerušenia môže podať prihlášku alebo odo dna, kedy zanikne povinnosť povinné dôch.poistenie szčo (tj. aj szčo môžu byť dôch.poistení štátom, ak im netrvá povinné dôch.poistenie).
Táto prihláška sa nedá podať spätne!!! ani den, a ak by mamičke vzniklo povinné poistenie zamestnaca alebo szčo, treba podať odhlášku (napr. ak pracuje na dohodu ... )