Tento mesiac prechádzam z materskej na rodičák

14. mar 2022

Dobrý deň, tento mesiac prechádzam z materskej na rodičák. Papiere som bola zaniesť už minulý mesiac no pani na úrade mi povedala, že nevie, či mi to schvália keďže manžel pracuje v zahraničí. Že to je problém a pravdepodobne ho ani nedostanem. Materskú som mala.
Pracuje tam na živnosť cez slovenskú agentúru. Pýtala som sa pani, či mi teda treba nejaké doplnkové tlačivo alebo potvrdenie alebo niečo keďže som nemala žiadnu informáciu že by to bol problém.
Hľadala som aj po internete no naozaj som nič nenašla tak sa obraciam sem. Máte niekto skúsenosť s tým, že by vám nevyplácali rodiča len kvôli práci manžela či partnera v zahraničí?
Druhá moja otázka je, materská mi končí v polovici marca, dostanem teda alikvotnu čiastku?

nafka0483
14. mar 2022

Matersku dostanes za presny pocet dni dokedy mas narok. Rodicak cely bez ohladu na to ci si na RD jeden den v mesiaci, ci 30.

A ano je mozne ze nebudes mat narok na slovensky RP a ma si ziadat manzel v krajine kde pracuje. Ale v tych podmienkach sa nevyznam, cize neviem ci je to ozaj vas pripad.

autor
14. mar 2022

@nafka0483 ďakujem🙂

matullienka
14. mar 2022

Mali sme rovnaký prípad, normálne som dostala rodičovský tu na SR a z Nórska mi doplácali do ich výšky, to som vybavoval skoro pol roka. Ak je manžel poistený aj zdravotné v zahraničí riešili sme aj zdravotné poistenie a mali sme všetci eú kartičky poistenca. Ak by si potrebovala kľudne napíš ss