Tehotná študentka - materská

miskasim
18. nov 2024

Ahojte, som v predposlednom ročníku na VŠ. Chcela by som sa opýtať, keďže od januára tohto roku vyšla novela ohľadom nároku študentiek na materskú, či je možné zvýšiť túto materskú. Termín pôrodu mám na 10.7. 2025. Môžem sa aj zamestnať napr od februára a bude sa mi materská rátať z tejto mzdy alebo sa to nezaratava? Ďakujem.

lilinka88
18. nov 2024

Do obdobia 270 dní sa zarátava iba ukončené štúdium v posledných dvoch rokoch, čo neviem či by v tvojom prípade ešte niečo spadalo do posledných 2 rokov, resp či stihneš ukončiť štúdium do pôrodu. A po ďalšie, musíš mať aj aktívne nemocenské poistenie v dobe nástupu na materskú - buď PP alebo dobrovoľné poistenie

miskasim
autor
19. nov 2024

@lilinka88 no prvý stupeň štúdia som ukončila v máji tohto roka takže to by som splnené mala mať. Ale niekde som sa dočítala že ak by som mala pp a bola teda nemocensky poistená 90 dní pred nástupom na materskú tak by sa mi materská mala rátať z tejto sumy. Ale neviem či to tak môže byť aj v mojom prípade keďze zatiaľ nemám žiaden pp

lilinka88
19. nov 2024

@miskasim pokiaľ nebudeš mať nemocenské poistenie, tak nebudeš mať ani nárok na materské. Nestačí,že máš ukončené štúdium, to sa ráta iba do 270 dní nemocenského poistenia