Čaute baby, mám taký menší problém. Od júna tohto roku som nezamestnaná, kedže som nala odrobené viac ako 2 roky tak mám momentálne nárok na podporu. Napadlo ma, ze by bolo fajn nastupit na matersku dovolenku tak sme skusili raz - vysledok neviem. Neviem vsak ale ci mam narok na matersku dovolenku. 270 dní odrobených mám ale kedže nie som zamestnaná tak neviem ako to funguje. Navyse sa mi dnes ozvali z Lidlu aby som prisla na pohovor. Pocitam ze dostanem skusobnu dobu a kedze neviem ci som alebo nie som tehotna tak im samozrejme oznamovat nic nebudem. Otazka vsak je, ze ak by som teda nastupila na skusobnu dobu a zistila by som ze naozaj tehotna som mam narok na MD alebo nie? To ci ma vyhodia alebo nie nejako neriesim momentalne, ide mi hlavne o tu MD.
@sabriel9ka mala by si mať lebo budeš tehotná počas trvania PP - takže aj keby ťa prepustili počas skúš. doby tak si v ochrannej lehote....
@len_nig Cize spravne chapem, ze je jedno ci mam skusobnu dobu, zmluvu na dobu urcitu alebo neurcite jednoducho pracujem - som nemocensky poistena cize ak by som tehotna bola tak MD automaticky dostanem?
@sabriel9ka bola by si v ochrannej lehote.....len ešte musíš mať za posledné 2roky 270dní aktívne NP
@sabriel9ka áno, ale musíš splňať aj tú druhú podmienku, najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom.
@sabriel9ka a to tiež máš
@len_nig to mam, odrobenych som mala pred podporou necele 3 roky, tak uz len dufat ze ma zoberu 😊
@mogaa hej mam
Nie, pokiaľ nie si zamestnaná, nemáš nárok. Musíš mať aktívne nemocenské poistenie.
Ak nastúpiš a vyhodia ťa už ako tehotnú, si v ochrannej lehote a ak splnaš podmienky nemocenského poistenia tak nárok máš.