Ahojte, chcela by som sa poradit ako postupovat. Som evidovana na UP a dostavam nezamestnanecke. Kazdy mesiac sa poctivo hlasim a chodim na pohovory. V jednom som uspela a ponukli mi pracu. Ide vsak o to ze som tehotna. Pride mi to nefer nastupit niekam v druhom stave avsak stale to nemam potvrdene lekarom lebo termin na somo mi dali az neskor ked uz realne bude nieco vidiet. Ak pracu odmietnem, resp poviem pred podpisom zmluvy ze som tehotna, nemozu mi robit problemy na UP? Lebo pochybujem ze v tomto pripade by ma zamestnali. A zaroven, mam povedat na UP ze som tehotna? 🤷♀️
ked sa zaeviduješ na úrade PRACE, tak si chceš hladať robotu a oni ti majú pomôcť, či ťa budú alebo nebudú posielať na pohovory záleží od pracovníčky, nie od toho či si alebo nie si tehotná
@darja12 ale budu, ak ju ma na starosti nejaka posahana teta, co by rada vykazovala pracovnu cinnost ... moja segra sa na UP prihlasila, ked zrusila zivnost a uz bola tehotna. za ten cas ju dva krat chceli poslat ako VPP zametat ulice! druha sa s brusiskom musela hlasit tiez a ked sa skoro prizabila v zime na smyklavych schodoch, este ju tetka zprdlila, ze co si mysli ... takze tak, je UPSVaR a UPSVaR ...
@laura222 ak chces ostat na podpore tak na urade povedz ze si tehotna. Dodatocne im dodas papier od doktora ze si gravidna. Ak by si narazila na neaku mrchu ktora ta napriek tomu do prace posle co pochybujem, tak na pohovore povedz ze si tehu a mas vybavene. Nebudes mat ale narok na nemocensku ani matersku. Iba rodicak. Podpora byva len par mesiacov a do porodu budes bez penazi. Jedine ak by si poziadala o neake davky, ale neviem v akej si situacii a uprimne sa v tom moc nevyznam co sa tyka davok v hmotnej nudzi a tak. Ale mas moznost nastupit do prace, nie si povinna im tehotenstvo oznamit, bolo by to pre teba mozno vyhodnejsie(Pokial ta neposlu na lekarsku prehliadku kde sa da tehotenstvo zistit z mocu.)Mohla by si ist na platenu nemocensku, mohla by si ziskat narok na matersku atd.
@ukulela " druha sa s brusiskom musela hlasit tiez" ved ked je evidovana tak tehotenstvo nie dovod ne neucast na kontakte..aj zamestnana tehotna zena chodi do prace do 6t pripadne 8t pred porodom..a tak iste pokial dokozi tehotna evidovana na urad kopiu ziadosti o materske 6t pred poridom na kontakty uz nechodi ...tak nechapem poburenie ze zamestnana moze chidit do nastupu na MD kazdy den do orace a nezamestnana nemoze prist do MD 1x na kontakt za mesiac
@laura222 mysli v prvom rade na seba a babo. V kazdej praci ta nahradia lusknutim prstov. Nevies ci ta pozicia vobec bude existovat ked sa vratis z materskej. Horsie by bolo keby si bola vo stvrtom mesiaci ale ty si uplne na zaciatku, ani u Dr si nebola tak to mozes zahrat tak ze si nevedela. A oznamit az v tretom mesiaci,lebo odvtedy sa take veci neoznamuju. Nie si povinna oznamit zamestnavatelom hned ako ocuras test😅
@whatever1 Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledne dva roky pred porodom. Cize v jej pripade cca od pol apríla 2017 do pol apríla 2019, čo spĺňa, ďalšou podmienkou je mať aktívne NP alebo ochranná lehota-t.j.ona musí obnoviť NP aby mala narok na MD nakolko ochranna lehota uz neprichádza do úvahy.
@9lf9 ja som len vysvetlovala - lebo vyssie napisali, ze ak povie, ze je tehotna, nebude musiet chodit na pohovory. no bude musiet, ak to tetula uzna za vhodne ... mna to nepoburuje. resp. poburuje ma to v pripade, ked tehotna (alebo kratko pred tehotenstvom) pride nahle o pracu, ma narok na podporu a nenechaju ju tu podporu v pokoji vycerpat. podpora by mala byt nastavena inac, nie teraz, ze sa tetule snazia ta silou mocou vydrbat, len aby umelo znizili cisla nezamestnanosti. aktualny pripad v rodine - po rokoch clovek cerpal 1x v zivote podporu a hned prvy mesiac pohovor - a dalsie nie ze susedny okres, ani susedny kraj, z Revucej poslali do Trnavy a na Kysuce. nezaujem, ze ma doma male decko a zenu v praci na smeny. podpora by mala byt nastavena ako materska - odrobis urcity cas, vyleju ta, tak mas narok, ak chces, vyuzi. Ale potom, ak chces byt v evidencii a neplatit si zdravotku, tak dodrziavaj pravidla. ale zas tym tetkam musi byt jasne, ze s bruchom tu zenu nik nezamestna ...
@laura222 Podla mna je dobre jednať uprimne. Kvoli tehotenstvu ti problémy robiť nemôžu. Len rataj s tym,ze nebudeš mat narok na MD.
Pripadne kedy ti skoncil PP?