Ahojte baby, stala sa mi taká vec,v práci som dala výpoveď a teraz čerpám dovolenku, takže od 1.1.2019 som bez práce.... čo mám robiť....je možné že ma vypíše aj na rizikové tehotenstvo, nakoľko je to už moje druhé, prvé bohužiaľ nedopadlo dobre,baby mám nárokna materskú a vlastne čo mám robiť ísť na úrad práce (pracovala som 4 roky v tej firme) amoju výpoveď niesli dosť zle
@zuzans258 keďže už si tehotná aj pracovný pomer trvá do 31.12. 2018 mala by si byť v ochrannej lehote. V ktorom si mesiaci/ týždni tehotenstva? Tiež záleží na tom ako dlho si pracovala. Za posledné dva roky musíš mať odpracovaných 270 dni, resp 270 si musela mať platené NP.
@ona12 270 dní je jedna... nie jediná podmienka na získanie materského...
@zuzans258 aha teraz pozerám, že 4 roky... no tak odpracované máš dosť. Keďže pracovný pomer končí už počas tehotenstva mala by sa na Teba normálne vzťahovať tá ochranná lehota.
@zuzans258 v prvom rade vedeli o to že si tehotná? Lebo keď is tam robila 4roky tak zrejme si mala TPP, počas tehotenstva si bola v ochrannej lehote a nemali ti dať výpoveď. Dali ti podpísať dohodu? Ak ano a podpísala si ju, tak je to tvoja chyba, nemala si ju podpisovať. Kludne choď hneď na PN, ak si raz potratila a povieš že ti býva zle a stále vraciaš tak ťa nechá. Zrejme hned ti vychádzky nedá, ale na to kašli buď doma kvôli kontrole, neskôr si vypýtaš vychádzky.Odrobené máš dosť tak nárok na MD budeš mať
@zuzans258 PN doručiť zamestnávateľovi kludne po manželovi alebo kamarátke s tým že dovolenku nech ti preplatia. Stále si v pracovnom pomere, takže PN musí prijať a prvých 10dní ti platí zamestnávateľ - buď doma môže ti prísť kontrola aj od neho, potom už platí SP. No a rizikové do MD....
Baby citajte, zakladatelka dala sama vypoved a od 1.11.(novembra)2018 je nezamestnana...
Si v ochrannej lehote, ta je 8 mesiacov, plus v ochrannej lehote ak pojdes na rizikove, 7 dni... nemas sa co plasit.. bez prijmu nezostanes
@jankalukasova teraz by to mal byť 7tt +4dni...a teda ak by ma dala na rizikové.od prvého....tak sa nemusím hlásiť na úrade práce?
@mogaa veru nevedela som a po pravde pred skoro dvomi rokmi som o bábo prišla a odvtedy sa nám nezadarilo...pripisovala som to aj stresu...no a buum! Keď som dala výpoveď,padol mi kameň zo srdca, psychicky som sa dala dokopy a zrazu dve čiarky...meskajucu ms som pripisovala chorobe,brala som aj antibiotiká....aj to ma desí...pred užívaním liekov som si tiež spravila test.. čo sú tomu týždeň a bol negatívny
@zuzans258 zbytočne sa kvôli ATB nestresuj , koľko báb bralo pokiaľ nevedeli že sú tehotné ATB, pili či fajčili...V tých začiatkoch sa to najskôr uhniezduje a delia sa bunky, tam ešte nejde o nejaký vývoj...ano niektoré ATB môžu ovplyvniť vývoj dieťaťa, ale u teba ešte nešlo o nejaký vývoj, mohla si byť tehotná čo? týždeň? max,.dva? To volakedy sa tvrdilo že ATB v tehotestve v žiadnom prípade, ale už dávno platí že infekcia môže plod poškodiť oveľa viac ako ATB a keď si chorá tak sa dávajú ATB (čo sú šetrnejšie, vhodné aj pre tehotné)...tak sa teš na krásne zdravé bábätko, zbytočne sa kvôli financiám nestresuj - do MD budeš na PN, takže finančne to zvládnete.....Jediné obmedzenie do MD bude dodržiavanie vychádzok, ale zase vydržíš....Tak krásne Vianoce❤
@zuzans258 daj sa vypisat na pn a pn je cca 55% z platu. Tak si vies vypocitat kolko cca budes dostavat. A sama si spominala ze pravdepodobne budes na rizikovom. A potom plynule prejdes na MD, na ktoru budes mat narok.
@zuzans258 išla som 25teho a zmluva mi končila ,30teho, takže ešte pred ukončením zmluvy, dovolenku mi preplatili v poslednej výplate.a áno máš nárok na PN podľa toho koľko si zarobila, je to zhruba 55% z hrubej mzdy, i keď výpočet je z vymeriavacieho základu, takže to len pre teba taký hrubý výpočet koľko dostaneš, potom z PN prejdes 6tyzdnov pred termínom pôrodu na materskú,neboj na všetko máš nárok 😁
@zuzans258 no veď normálne budeš poberať PN, ale na tvojom mieste sa dám vypísať a PN pošlem po manželovi alebo kamarátke zamestnávateľovi, dovolenku ti preplatí...a budeš to mať čisté....máš nárok aj po skončené pracovného pomeru pokiaľ ideš na PN v ochrannej lehote....Ak nechceš teraz pred sviatkami a gynekológ ti robí aj pred Silvestrom tak kludne vybehni vtedy....nejde ani tak o tých pár korún čo by si dostala od zamestnávateľa, ale je to čistejšie keď ideš na PN počas trvania PP.
@jankalukasova Veľmi zle-270dni nemusi mat ani odpracované a ani zaplatene. Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom.😉
@zuzans258 Narok na MD mas,si v OL. Môžeš ist na PN a po MD požiadat o podporu a zatial otec o RP, alebo do nástupu na MD podporu.
@zuzans258 ahoj..nemám skúsenosť ale určite máš nárok na matersku...nárok na materskú musíš mať keď máš tuším cca 270 dní odrobených