Prosím Vás nevie mi niekto poradiť? Otehotnela som hneď po prvom pôrode. Vo firme kde som pracovala takmer 7 rokov ma na konci prvého tehotenstva prepustili ( bez komentára 😒). Materská mi samozrejme vyšla. Teraz som na materskej ale ochvíľu prechádzam na rodičák, no som bez práce a hneď som druhý krát otehotnela (hneď po šestonedelí). Prosím vás vyjde mi materská aj keď som nezamestnaná ? Za všetky rady budem vďačná.
teore tých
@janynyna podla mna nemala zmluvu na dobu neurcitu, inak nemozu. To ale nie je prepustenie...
@lukavanju Vymeriavací zaklad. Ak ti staci MD z hrubej mzdy ktorú si mala v r.2019 do nastupu na MD tak sa staci zamestnat na par dni a ist na PN a najlepšie nech PP trvá aspoň do nastupu na MD.
A pozor mas narok aj na podporu-do 2rokov od skončenia PP cize po dalsej MD hned ziadaj o podporu a RP zatial na otca deti.
@janynyna v tehotenstve ta mozu prepustit ak uvedu dovody, ktore s tehotenstvom nesuvisia. Musi to byt pisomne oznamene tri dni pred skoncenim skusobnej doby. To ako je to s dobou urcitou a neurcitou neviem- neurcita doba je vsak vo vseobecnosti lepsia pre zamestnanca. Ja som sa chcela vsak opytat ci mi neviete poradit
@evittam ak by som bola na PN 2 mesiace a potom pojdem na matersku ,tak sa mi jej vyska vypocita z platu za rok 2019? Ak By som retazovo otehotnela hned po sestonedeli tak sa mi dalsia materska vypocita z roka 2019a kedze som v tom nepracovala ani jeden den tak bude minimalna- alebo ak ma neprepustia tak mozem od nich stale poberat matersku? Citala som ze retazove tehotenstva su velmi nevyhodne pre zeny
@evittam teda skor som chcela napisat ze ak by som retazovo otehotnela druhykrat na konci roka 2021tak vtedy sa bude ako zaklad pre matersku brat zarobok z roku 2020a kedze tento rok by som nerobila ani jeden den tak sa mi predlzuje materska( mozu ma vyhodit ci nie?) alebo ta matersla bude minimalna kvoli tomu ze v roku 2020 nebudem pracovat? Pytam sa iba teoreticky, na matersku by siel aj tal manzel
@pavla137 VZ pre tvoju MD bude hrubý zdaniteľný príjem z ktorého sa odvadzali odvody na NP za r.2019 ak si celý pracovala u toho istého zamestnávateľa.
Ak pojdes na ďalšiu MD v r.2021 tak hrubý príjem za r.2020 ak by si v tom roku nemala žiadny tak VZ bude predpokladany prijem ktory potvrdí zamestnavatel. MD však nemoze byt nizsia ako prva.
@evittam lenze to je to, ze za rok 2019 z ktoreho sa mi vypocita MD som bola 6mes zamestnana u jedneho (potom dva mesPN) a potom som nastupila do tejto prace kde mi skoncila SD 17.12. Cize sa bojim ze sa mi MD vypocita iba z troch mesiacov u tohto zamestnavatela a bude to proste minimum, hoci som od 2018 pracovala ( po skole) stale . Len toto je to ze ta MD sa vypocitava podla kriterii, ktore mi zhodou okolnosti teraz akosi dobre nevychadzaju alebo co
@lukavanju Nie. Nesplnas podmienky naroku. Kedy skoncil PP?