Tehotenstvo v Nemecku a pôrod na Slovensku?

ajjka272
10. máj 2019

Dobrý deň mám na vás prosbu chcela by som sa len svami poradiť ako postupovať ďalej. S manželom žijeme a pracujeme uz tretí rok v nemecku ja by som to tu chcela už pomaly ukončiť manžel tiež a vrátiť sa na slovensko kde už nás čaká náš aj keď ešte nie celkom dokončený domček chceli by sme bábo ale neviem ci ostať tu tehotná keď sa to podarí tu mať všetky vyšetrenia a na slovensku rodiť len či sa to tak dá tu ostať aby som bola s manželom byť tu stále poistená a nrpracovať neviem alebo isť na sk a ísť na úrad práce prácu stále mám ale už chceme bábo a ísť na slovensko ako postupovať ďalujem za každú odpoveď pekný dník 😉

lula313
10. máj 2019

Rodila som v AT a poznam mamicky, čo rodili v DE a na SK a neviem pochopit, prečo nechceš rodit v DE🤷🏻‍♀️

mamcotka
11. máj 2019

Ja žijem v AT otehotnela som v AT rodiť budem v AT. Wochengeld čiže materskú mám z AT.. aj chces byť v DE poistená musí jeden z Vás tam ďalej pracovať a mať tam pobyt. Je však blbosť byť tam poistená a žiť na SK lebo k doktorom by si musela chodiť tam. Na SK si zrejme ale budeš musieť platiť poistenie..ja by som ostala tam dokiaľ bábo nebude mať aspoň 2 mesiace a potom by som sa keď tak vrátila..po materskej budeš poberať kinderbetreungsgeld ale ako je to v DE neviem.. napíš na upsvar alebo sociálnej poisťovne na SK a spýtaj sa či a koľko by si mala narok na peniaze..

yanni
11. máj 2019

@ajjka272 Ak ti bude muz stale pracovat v DE a mat v DE aj KK, tak ty sa mores Jako nepracujuca poistit po jeho poistku tzv. Familienversicherung (nic extra platit nebudes). Pokym budes v DE ale nezamestnana a poberat davku v nezamestnanosti, tak zatial bude platit za teba stat. Babo ked sa narodi, tak tiez poistite pod manzela. NIKDY by som nesla v takejto situacii (ked este ste vDE a mate v DE pracu) spät na SK a vsetko podstupit na Sk, jedno ci uz vysetrenia alebo porod. SK a DE su v starostlivosti ale aj samotnom porode a aj staroslivosti ci uz o teba alebo babo po porode dva rozne svety. To sa ani enda porovnat. Rodila som v DE niekolko krat a na SK by som ani nepachla (nemam sice s SK vlastnu skusenost ale staci mi, co citam tu alebo co rozpravali moje kamosky stale zijuce na SK).

kitchi1
21. aug 2022

@lula313 mám sestru lekárku žije v DE aj tam rodila ale bol to iný brutal... starostlivosť o tehotnú je u nás na oveľa vyššej úrovni a to nehovorím o pôrode. Tam je síce krásna nemocnica ako hotel ale lekárov malo a keď je problém tak je to ozaj problém... ak máš vip poistenie možno budeš mať lepšiu starostlivosť sestra nemala rodila v nemocnici kde pracuje a doma sme si hrýzli nechty od strachu. Odber pupocnikovej krvi geneticke testy a pod " vymysli" tam stoja oveľa viac ako u nás.

yanni
21. aug 2022

@kitchi1 kde rodila? tak ja som rodila niekolko deti v DE a ziadny brutal to nebol. Ci uz pocas tehu, porodu, po porode, vsetko na vysokej urovni.

kitchi1
21. aug 2022

@yanni rodila v okresnej nemocnici blízko Koblenzu. Celé tehu mala max 4 ultrazvuky, všetko sa snažili nechať na prírodu do toho hebamme pri pôrode to nezvládla ...ony nie sú lekári a nesmú robiť úkony ktoré môžu len lekári a v jej prípade zavolali lekára neskoro už bol ohrozený plod a museli na kliestovy pôrod lebo už ani cisarak nešiel... stres čo mala okolo dojcenia mi prišiel ako zo stredoveku ..deti im nenosili na krmenie ale chodili do nejakej miestnosti kde si odsavali mamky mlieko a potom to presne vážili ktorá koľko má kedze sestra nemala veľa bola totálne v depke. Rovno jej dieťa dokrmovali umelou výzivou a ani pri jednom z 2 deti sa jej nepodarilo po návrate z nemocnice dojcit.. Nedávno bol synovec na operácii s uskami kedze sa zistilo že dobre nepočuje jeho pediatricka síce mala 2 roky podozrenie ale až na žiadosť sestry to začala riešiť ..synovec je často chorý a z tých zápalov dutín sa mu urobil taký "spunt" v uchu tak išiel na operáciu..riešila som jeho stav cez konzultácie u nás na ORL a obaja lekári u nás rázne odporučili hneď konat. kedze si s dcérou prechádzam tým istým som v úžasne aký diametrálne odlišný prístup je medzi SR a DE. U nás sme absolvovali pooperačné vyšetrenie od kardio odberov interné...Tam segra musela podpísať len papier že dieťa je ok a moze ist do anestezy... ako lekárka bola z toho dosť v koncoch lebo nikto netuší či 2 ročne dieťa je naozaj zdravé a pripravené na anestezu kedze do teraz žiadne vyšetrenia nemalo.. mohla by som pokračovať ale za všetko je moja posledná skúsenosť spred 3 týždňov keď sme tam boli na návšteve a moja dcéra schytala od synovcov infekcnu chorobu 6 dní mala teploty a neprijala žiadne tekutiny tak sme museli zvažovať hospitalizáciu ale fakt sme nemali odvahu ísť tam do nemocnice. Šli sme domov cez CR že prinajhoršom pôjdeme ležať v CR. Ale zas aby to nevyzeralo že neverím nemeckému zdravotníctvu musím uznať že v niektorých odboroch sú svetová špička ako neurologia onkológie psychiatria... no za mňa gynekologia a porodnictvo nie.Jedno z naj v EU je napr v CR... Viem že veľa žien nadáva na naše pôrodnice a veľakrát oprávnené ...ja som po pôrode bola na malej izbe bez wc s3 mamičkám a 5 deťmi , strava ani nehovorím...ale čo sa týka lekárskej starostlivosti počas tehu pôrodu a po nemôžem ani slovo povedať hlavne ak to porovnávam s pôrodmi mojich sestier v DE a v UK.