Ahojte, mám 18 a som tehotná partnera mám už 2 roky , ľúbime sa , nikdy sme nemali krizu ani hádku kde by sme rozmyšlali nad ukončenám vztahu 🙂 priatel má 22 rokov zarába 800-1000€ kedže som nebola zamestnaná ale mala len brigády tak sa chcem spýtať na čo mám nárok ? na aké pridavky na babo ? Ďakujem , viem,že na matersku nie
Jednorázovo príspevok pri narodení 829€, mesačne rodičák 270€ + prídavok 24€. Všetko od narodenia.
@zojanka Ďakujem Vám veľmi pekne , vraj rodičák je do dovŕšenia tretieho roku babatka ? 🙂
@luciakovacova0603 Veru bude to ťažké budem musieť potom školu dorobiť , no som rada ,že to aspon takto dopadlo kedže doktori mi vraveli že budem mať problem s otehotnením možno ani vobec nebudem mocť mat babo a nakoniec sa mýlili už len aby bolo zdravé 🙂 ♥
Ako písali vyššie s tými príspevkami 🙂 držím vám palce
Ahoj
Ak chceš,ozvi sa mi
Ževraj sa brigády počítajú ale muselo to byť všetko tak ako má ...ale pravdepodobne si to maka všetko na čierno
Opravte ma ak sa mýlim ale myslím že ako študent máš na rok na ten vychši rodičak čo je 370+ prídavky
@mariska1989 Z akeho dovodu by mala ako student mat narok na "vychsi" rodicak? Ten je podmieneny narkom na matersku a ona na matersku narok nema.
Podmienenie materskou je tam preto, ze na matersku treba mat isty pocet dni nemocenskeho poistenia - cize nieco odvedies statu a z toho potom dostanes matersku. A kedze si pracovala, alebo si platila poistenie, tak stat to "oceni" a dostanes potom vyssi rodicak. Je to ferovejsie.
Ona ako student este nic neodviedla, tak na zaklade coho by mala dostat viac?
A nech to autorka neberie ako utok na seba, to len vysvetlujem fakty ako je nastaven ysystem (ze az ked nieco do systemu das, az potom nieco dostanes).
partner si este uplatni danovy bonus v praci vo vyske cca 44€/mes
Miesto materskej budeš dostávať nie hneď rodičovský,aj keď je to v tej istej výške,volá sa to vyrovnavacia davka,pokiaľ ti materská vyjde nižšie ako suma rodicaku dopláca sa do tej výšky.Ak teda máš dohody nie na čierno,ale zdokladovane a časovo ti musia vytvoriť dostatocnu dĺžku nemocenského poistenia aby ti to vyšlo.Rodicak je už vyšší,370€ myslím?Plus prídavok na dieťa 24€ a partner má nárok na daňový bonus do 6r dvojnásobný 44€ cca.Moze si ho uplatňovať mesačne alebo v daňovom priznaní raz ročne.To už on si poriesi v robote.800-1000€ máte vcelku dobre,pokiaľ nemáte hypo ako svet a miminko veľa nepotrebuje,na to prídeš aj sama,že kopa veci sú len materiálne zbytočnosti(ako ja pri prvom)😉Držím palce.A tu "materskú" si treba vybaviť 6-8tyzdnov pred pôrodom,ale to už ti poradí aj gynekológ,on ti dáva aj vypĺňa tlačivo.To si potom odnesies buď do sociálnej alebo na upsvar.Resp.teraz si čo,študent či nezamestnaná?
@kubkovamama Ahoj, nie nemá žiadnu pôžičku ani nič 🙂 som študent momentalne som v 3ročníku ale študujem 4 ročný odbor tak uvidíme ako to bude. Musíím ešte pozisťovať ohladom toho 44€ "prispevku" fakt 370 €? to som ani nevedela že sa zvýšila , Na tieto dávky budem mať narok hneď po narodení babatka alebo ??
Ak nebudes mat narok na matersku, tak nebudes mat narok ani na ten vyssi rodicak, ten je podmieneny tym, ze mas narok na matersku..Co ty nemas, takze budes poberat rodicak vo vyske 270 eur a nie vo vyske 370 eur.
Máš odpracovaných približne 270dni...??vtedy by si na tú materskú nárok mala... ináč nie nízky rodičovský
Ach jaj dievča. Nech je babo zdravé a ste spolu do konca života. Mohli ste počkať aspoň dokým do študuješ.
No ja čakám už 3tie a som stará koza,ale vždy som pracovala a normálne poberala matersku,takže presne ti tu poradia možno.lepsie iné baby.Rodicak sa zvyšoval na 370€ a ešte by mali schváliť od januára príspevok v tehotenstve od 4.mesiaca tuším 250€?Ale neviem,či to je iba pre pracujúce mamičky alebo plošne pre všetky tehule.A ten rodicak vyššie napísala kočka,že iba pre tie čo majú odpracované a nárok na materské?To tiež neviem.Ale najlepšie by si urobila ísť sa priamo spýtať na pobočku sociálnej poisťovne,tam ti aj pani pozrie tie dohody a či ti vychádza nemocenské poistenie.Ak nie,potom na upsvar, odtiaľ zas posielajú rodicak a pridavok.Aby si nemala potom stresy a vybavovačky vo vyššom štádiu tehu.Doma si vyplnis a partner zanesie
@ivanka12311 Nejde o odpracovane dni. Ide o dni nemocenskeho poistenia.
@eduvalia To neplati pausalne, ze za kazdeho brigadnika sa plati NP. Zalezi na tom aku mala dohodu. Navyse neviem ako to funguje ked mala brigadu este ako neplnoleta - tam b ybolo potrebne presne vidiet dohodu aku mala podpisanu
Anonym: Pohladaj papiere od dohody a napis presne aky ma nazov a co sa v nej pise.
Ešte sa mi zdá mali by schváliť aj kvázi štipendium od januára pre študentky tehule 200€. Ale to všetko nájdeš na nete
Buď rada že babo más aj ked skoro su zeny co nemozu otehotniet a prve dieta maju v 45 rokoch vsetko sa da zvladnut aj posledny rocnik strednej neboj posledny rocnik sa da aj individualne ak si z BA viem ti dat aj vajicko pre babetko alebo nejake veci kludne napis 🙏
@kubkovamama Rodicak sa nezvysoval plosne na 370 - to plati pre tie co mali matersku, pre ostatne je to 270.
Ak to bolo studentske brigady, tak nemas ani jeden den NP - tym padom RP 270€, pridavky a priatel danovy bonus.
Momentalne na nic ine nemas narok.
Nech ide na materskú on 🙂)
Toto sa na MK opakuje ako hodiny klavíra...som tehotná,na čo mám nárok....tak v prvom rade sa máš postarať ty a otec dieťaťa,aby ste dieťa uživili a to predpokladá si ho zadovážiť vtedy, ak už niečo mám a nežijem s rodičmi v detskej izbičke... to,čo dáva štát je už len niečo "navyše" a čo všetko to je sa dá vygoogliť /čo ja považujem za lepšiu možnosť ako pýtať si názory laikov,ktoré nemysia byť správne,hoc písané v dobrej viere poradiť...
@janinah Ona ale nikde nespomina, ze by mali problem postarat sa. Len ju zaujima na co ma vo svojej situacii narok. Nikde nepise, ze sa jej to zda malo, ze by chcela viac a pod. Narozdiel od inych zien, ktore uz davno nemaju 18 a velakrat sa tu "dozaduju" toho na co vobec narok nemaju a este su urazene ze je to nefer.
Autorka vyzera byt v tomto smere celkom rozumna a chapem ze ked ma 18 a vygoogli si vsetky clanky a info na SP a UPSVaR, tak ma problem sa v tom zorientovat a pochopit to, ze podmienka sem, podmienka tam... takze napisala rovno tu aka je situacia a dufa, ze dostane spravne odpovede.
A teraz musi byt mimo este viac, kedze jej tu kazdy pise nieco ine (nepochopm naco silou mocou radia tie co vobec netusia ako to je, len ju dopletu).
Takze autorka zhrnutie: Predpokladam, ze kedze si studentka, tak si mala brigady bud uplne bez papiera, alebo a dohodu o brigadnickej praci studentov - z toho sa neodvadza na NP. Tiez nepredpokladam, ze by si si platila dobrovolne poistenie, takze narok na matersku nemas - to pises aj sama.
Od narodenia babatka teda bude dostavat 270eur rodicovsky prispevok, pridavky na dieta necelych 25eur a ak splnis podmienky tak aj prispevok pri narodeni. Ak bude priatel uvedeny v rodnom liste a budete spolu byvat, tak aj danovy bonus na dieta (podmienkou je spolocna domacnost). Po 6tich tyzdnoch od narodenia moze ist na matersku otec dietata - v pripade, ze na nu ma narok. Otazne je, z coho potom budete zit, kedze budena materskej a pridete o jeho prijem.
@fokuska Ďakujem , určite neuvažujem nad tým že by išiel priateľ na materskú keďže zarába pomerne veľké peniaze nato že žijeme na Slovensku 🙂 máte pravdu nikde som nenapísala že sa nedokážem postarať , od 15 brigadujem , šetrím priateľ dostáva tak ako som spomínala 800-1000€ keď je sezóna tak aj vyše 1000 € hypotéku nemáme ma vlastne auto všetko čo je treba tak nechápem prečo smerovala na mna takáto urážka asi si chcela zdvihnúť ego alebo čakať pokial ma tu ostatne ženy “podporia” tak ako ona 🙂 a ak viem nikde neni spomínané že to babo bolo plánované tak nerozumiem prečo ma niekto potrebu sa takto o niekoho obtierat ? :D príde mi to smiešne a zároveň som rada že sa našiel niekto ako Vy čo mi to pekne vysvetlil . Ďakujem
Ohľadom tej otcovskej - tvoj priateľ môže ísť na otcovsku a pri tom aj pracovať - len na inú zmluvu a iba na par hodín denne. Otcovska mu môže vyjsť aj celkom vysoká ak mal dostatočne odvody, a byť vpodatate vysoká ako jeho plat. Tým pádom by potom mohol ďalej poberať aj zvýšený rodičovský príspevok 370€ do 3.roku dieťaťa. 🙂
Keď zarába take veľké peniaze na čo ti sú vyššie prídavky ?:(
@lenkakravcova S tym opatrne, lebo SP to velakrat zamietla ked to vyhodnotila ako ucelove. Najma ked to boli zmluvy pre toho isteho zamestnavatela.
@malinoismum Pyta vyssie pridavky? Nikde nic take nespomenula, len chcela vediet s cim ma ratat, co dostane.
@malinoismum ja sa pýtam na aké prídavky mám ja nárok a myslím že to zaujima každú ženu ktorá ostala tehotná 🙂 vôbec sa nesilim aby som mala vyššii rodicak a podobne veci 💁🏻♀️😊
Neporadim Ti, ale drzim Vam palce.budete to mat tazke,ale jeden usmev babätka Ti vsetko vynahradi❤