Tehotenstvo po výpovedi - nárok na materskú

mysiatko81
10. jún 2022

Ahojte,
chcela by som sa opytat, ci je tu niekto, kto sa zamestnaval pocas tehotenstva fiktivne, aby aktivoval nemocenske poistenie za ucelom ziskania materskej.

Hlavna otazka je, ako by mala vypadat pracovna zmluva, dohoda o prac.cinnosti ci dohoda o vykonani prace + vyska mzdy..aby to uznala.socialka+vyska odvodov je aka?

Moj problem je tak slovensky, pracovala som cele roky, no k 31.12.2021 som dostala vypoved v dobe, kedze som odmietla ockovanie.
Mam odpracovanych 270+ dni, takze splnam podmienku.
Zaroven som ale PN od decembra 2021, kedze som ocakavala prepustenie koli neocko, dala som sa na PN pre kazdy pripad.
Vo februari 2022 som zistila, ze som v 6tt. Kedze sa nam nedarilo dlhoo otehotniet, s touto variantou som nepocitala, len ze sa po PN zamestnam coz sa nepodarilo.
T.p. mam stanoveny na 1. oktober, takze neviem ci mi vyjde ochranna lehota.
Je to hodne na hrane a zaroven ma byt novy zakon ohladne predlzenia OL od 1.6.2022 a tiez od januara 2023, ale na to sa neda spoliehat.
Je tu niekto informovany prosim? Materska mi vyjde slusne za rok 2021, preto riesim prave tuto moznost.
Kedze moja aktual soc.poistovna je mimo moje rodne mesto, ale v meste byvaleho zamestnavatela, je tazke sa tam vobec dovolat, nieto este riesit tieto veci na dialku s pani za okienkom, kt ma vela klientov v rade.

Dakujem za odpovede.

alenah31
10. jún 2022

@mysiatko81 a od 1.6.2022 sa nemení len dĺžka OL , mení sa aj niečo ešte dôležitejšie - úprava období, ktoré sa počítajú do obdobia 270 dní pre získanie materskej dávky:

Zákon o sociálnom poistení dopĺňa do § 49a nový odsek 2, ktorý "v záujme predchádzaniu uzatvárania špekulatívnych pracovných pomerov" s cieľom získania 270 dní nemocenského poistenia , t. j. splnenia podmienky nároku napr. na materské, od 1. júna 2022 nebude započítavať na tento účel obdobia, v ktorých zamestnanec nemal vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie (s výnimkou období, v ktorým mal vylúčenú povinnosť platiť poistné).

To znamená, že pre získanie 270 dní nemocenského poistenia bude rozhodujúce reálne platenie poistného na nemocenské poistenia, a preto vymeriavací základ vo výške 0 eur sa bude považovať za absenciu vymeriavacieho základu, a teda nebude sa započítavať do obdobia 270 dní nemocenského poistenia.

mysiatko81
autor
10. jún 2022

@alenah31 ja minimalne 270dni splnenych mam, tam problem nie je(aj potvrdene socialkou aj vypocitany vymer). Problem je v tom, ze to mam na hrane s OL. T.p. 1.10. nastup na MD 20.8.2022. ukoncenie PP k k 31.12.2021 teoreticky spadam do 8mesacnej ochr. lehoty, ale nechcem sa na to moc spoliehat.
A ano, tuto zmenu som niekde zaregistrovala tiez pri citani zakonov k tejto teme.

alenah31
10. jún 2022

@mysiatko81 Ak ti PP skončil 31.12.2021 a TP máš 1.10.2022 - máš to fakt na hrane - buď by som si platila DNP alebo sa niekde zamestnala a obnovila NP - hoci len cez nejakú dohodu s pravidelným príjmom.

mysiatko81
autor
10. jún 2022

@alenah31 no ved o tom bol povodne moj dotaz..ako by mala vypadat zmluva/typ, mzda, minimalka ci staci mensi prijem..len pre aktivaciu nemocenskeho poistenia. Aby som vedela naisto, ze to prejde cez socku a zaroven by som chcela vediet vysku odvodov/mesiac. Pri minimalnej je to 227e.
Uvitala by som nejaku presnu info, kto s tym ma priamu skusenost. Nie som v tejto situacii prilis pokojna. Ide o vela.

alenah31
10. jún 2022

@mysiatko81 na dohodu môžeš mať mzdu aj 80€ v hrubom - podstatná je aktivácia NP a odvádzanie odvodov - ak nebudeš v tom zamestnaní pracovať viac ako 90 dní bez PN a OČR - materské sa z neho počítať nebude.

mysiatko81
autor
10. jún 2022

@alenah31 Dnes som sa dozvedela (v mojej socialke kde zijem), ze v meste zamestnavatela socialna poistovna, zle priznala tehotensky prispevok, kedze udajne nevychadza ochranna lehota. Tzn.budem musiet vsetko vratit. 🤦🙈 To je neuveritelny zvrat, naopak, vdaka tej novele o materskej, sa mi od 1.6.2022 predlzila OL o tych 180 dni..
@alenah31

lilinka88
10. jún 2022

@mysiatko81 to ti na základe čoho povedali,že zle priznali tehotenské?
Ochrannú lehotu stíhaš

mysiatko81
autor
10. jún 2022

@lilinka88 Naozaj neviem. Ja uz som z toho na nervy. Neotehotnela som pocas PP, ale asi cca 4-5-6dni po novom roku. Dve poistovne, ine nazory. Ja uz neviem komu volat, pytala som sa aj nezavisle v tretej v Bratislave, ale tam zase tvrdia ine info a ze sa mam pytat tam, kde som mala zestnavatela. Lenze v mojej mestskej socke im vraj svieti, ze som sa nevosla do OL. Najhorsie je, ze som celu dobu tvrdo pracovala, nemohla som si pomaly ani D zobrat, lebo nas bolo malo a tlaky nadriadenych, a vo finale nemam narok ani na to, co by mala kazda zena co pracovala dostat 😭😭😭