Zdravim, niečo vyše mesiaca pracujem na živnosť pred tým som bola riadne zamestnaná na TPP
Zistila som, že som tehotna, mam narok na tehotenské ?
A ešte otázka, je tam nejaka ochranná lehota vďaka ktorej budem mat narok na vyratanie materskej ešte z doby keď som bola na TPP ?
Neviem ako to teraz riešiť, či som v ochrannej lehote alebo najlepšie bude zrušiť živnosť a zamestnať sa na TPP ?
Ďakujem za odpovede
@mogaa bola som zamestnaná od 1. augusta 2021 do 15. augusta 2022.
Od 16. augusta 2022 som živnostník.
Prvý rok ako živnostník neplatím mesacne do sociálnej, len do zdravotky- a to som teda platila teraz prvy krát spätne za polovicu minulého mesiaca, ďalšia platba bude začiatkom oktobra za september.
Otehotnela som tento mesiac čiže už po skončení predošlého pracovného pomeru.
Ďakujem veľmi pekne za ochotu poradiť mi 😊
Teda…otehotnela som niekedy minuly mesiac 😅 ale skratka je to už tak či tak po skončení TPP
ak ste stihli otehotnieť ešte počas trvania TPP, ochrannú lehotu by ste mali stihnúť. A keď nie, Vás by mali brali už po novom, od 01.06.2022 platí nárok na nemocenské, tehotenské a materské pri splnení ďalších podmienok budete mať aj vtedy, ak otehotneli pol roka po zániku nemocenského poistenia po skončení zamestnania.
ak si otehotnela po skončení PP, nárok na materskú nemáš....musela by si zrušiť živnosť a zamestnáť sa minimálne na 90dní(ideálne viac), bez PN aby sa ti materksá rátala z nového zamestnania.....zo živnosti materskú ani mať nemôžeš keďže si neplatíš odvody do SP.....takže jedine nové zamestnanie a tam pracovať minimálne 3mesiace bez PN, dovolenky, OČR.......
ochranná lehota pre tehotné je 8mesiacov alebo 180dní ale zároveň tam treba splniť ešte niečo....bez dátumov ti nikto nepovie či si alebo nie si v ochrannej lehote....obecne ka si otehotnela v čase PP tak v ochrannej lehote si, ak si otehotnela po skončení PP tam už sa to presne ráta aby si splnila všetky podmienky...čo sa týka živnosti, platíš si odvody? ako dlho si ich platíš? treba napísať konkrétnu situáciu, kedy si otehotnela, kedy si skončila PP a od kedy si platíš odvody do SP na živnosť.....teoreticky môžeš mať nárok na materské aj z PP aj zo živnosti, všetko naozaj záleží od konkrétnej situácie...