Ahojte maminky, poberal niekto matersku zo Slovenska hoci chodil ku gynekologovi aj rodil v zahranici?
Ake papiere ste museli na Slovensku po porode predlozit na zacatie vyplacania materskej?
---
Ja som prvy krat rodila na Slovensku, normalne mala matersku. Potom sme sa prestahovali. Este stale som zamestnana na Slovensku, kedze este nepresli 3 roky a nemusela som sa vratit do zamestnania, som na MD, takze mi stale na Slovensku bezi poistenie, tym padom splnam vsetky podmienky na dalsiu matersku. Len teda neviem, kde mam po porode co poslat.
Vysetrenia su medzinarodne prakticky rovnake. Cize asi prefotit matersku knizku, potvrdenie od gynekologa o termine porodu. Toto nechat niekde prelozit uradne a odoslat ziadost na SR. Zavolat si na SR urady ci je to vsetko, co este potrebuju dolozit
...no ja som takisto mala, koli tomu aby som sa vyhla uradnemu prekladaniu a takymto opletackam, zasla som za svojou gynekologickou ku ktorej som predtym chodila, povedala jej co je vo veci a papier pre socialnu poistovnu mi vypisala ona, mne povedala nech si tam dam datum nastupu na matersku aky mi bude vyhovovat 6-8 tyzdnov, na socialnu poistovnu som si to zaniesla sama, nemusi posielat zamestnavatel, mozes si zaniest aj sama, doniesla som to tam dokonca skor cca 3 mesiace pred nastupom na matersku, lebo som uz potrebovala odist a 6 tyzdnov pred TP mi nrmalne dosla na ucet, popritom mi dosiel aj domov papier o schvaleni a sume, to mi uz len mama na dialku pecitala. Maly sa narodil mimo SR, domov sme sa vracali na jednorazovy pas, na specialnej matrike dali vyhotovit rodny list, ked tetusky poprosis ci by nemohli vyhotovit skor ze sa potrebujes vratit a bez pasu nemas ako a na pas treba rodny list su tam velmi zlate tetusky, do dvoch tyzdnoch sme ho mali doma 🙂
@ludp Na MD sa nastupuje 6-8tyzdnov pred pôrodom ale to by si mala vediet. Postup je rovnaky ako pri prvej MD.