Tehotenstvo a končiaca rodičovská dovolenka

3. okt 2024

Ahojte. Mám taký dotaz.
Snažíme sa o druhe dieťa v CAR. Rodičovská dovolenka mi konci vo februári (dieťa bude mat 3 roky) a zamestnaná som, mam zmluvu na dobu neurčitú.
Moja otázka znie… ako sa to riesi v takomto prípade? Do zamestnania sa po skončení rd vrátiť nemôžem. Čiže akonáhle tam prídem, nechajú mi podpísať výpoveď. Ak sa tak stane, tehotnú ma nikde nezoberú. Ak aj áno, čo pochybujem, tak mi určite nepredĺžia zmluvu po skúšobnej dobe.
Dajme tomu, že sa nám to konečne čoskoro podarí a ostanem tehotná. Predpokladám, že budem mat nárok na rizikové tehotenstvo keďže navštevujem Car už dlho a nie je to ľahká cesta.
Čo teda robit? Dať sa hneď na PN, až kým nebudem mat nárok na materskú? A tým pádom stále budem v ochrannej lehote a budem naďalej zamestnaná? Ako to potom je s výpočtom Materskej? Nezhorsi sa mi to čo sa týka peňazí? Vôbec neviem ako to funguje a toto vôbec neovládam 🙄 ďakujem vám veľmi pekne za každý názor a radu ❤️

domka222
3. okt 2024

Ja si myslím, že ak chceš platenú PN, musíš si najskôr obnoviť nemocenské 🤷‍♀️

e1i
3. okt 2024

Navstevovanie car nie je dovod na rizikove tehotenstvo. Mam ich po ivf 2 za sebou. Musis sa aspon na 1 den vratit do prace,cerpat rd a pod,oznamit tehotenstvo. Retazova MD to nebude takze nemusi byt taka ako predosla

autor
3. okt 2024

@e1i neviem ako to je s PN, na rizikovom som bola aj predtým s tým, že sme sa roky snažili a pre istotu ma nechal lekár doma tak netuším. Ale ako sa vrátiť na 1 deň do práce, keď za mna majú plnohodnotnú náhradu a odišla som vtedy na PN a následne materskú skôr ako mi chceli dať podpísať výpoveď. Kto ma potom zamestná keď mi skončí rd a ja budem tehotná? Nie je tam nejaké riešenie v takomto prípade?
Ide mi o to ako to spraviť, aby mi trvala zmluva naďalej a nemusela som podpisovať výpoveď. Mne momentálne výpoveď nemozu dať tak isto ako keď budem aj na PN. Tak sa chcem dozvedieť že ako to funguje

lienka.7
3. okt 2024

Mesiac pred koncom RD oznamujes co a ako. Tj.ci nastupujes do prace alebo nie. Zvyšok uz je potom na dohode medzi tebou a zamestnavatelom. Ak ta tam nechce, dá ti vypoved aj s odstupnym.

autor
3. okt 2024

@lienka.7 no on ma tam nechce, ale ja chcem aby mi zmluva trvala aj naďalej. Ako to spraviť? Keď mu počas rd oznámim tehotenstvo, som v ochrannej lehote po skončení RD? Že mi nemôže dať výpoveď?

eleanor2510
3. okt 2024

Pleties dve veci dohromady. Existuje skoncenie prac. pomeru dohodou, s ktorym musia suhlasit obidve strany, pravdepodobne o tom hovoris. Veľmi jednoduche riesenie je, ze tuto dohodu nepodpises, donutit ta nemozu. Druha vec je vypoved, ktoru ti zamestnávateľ moze dat len v pripadoch určených zakonnikom prace, tuto vypoved ti sice len oznamuje a nemusis nic podpísať, ale na druhej strane tato výpoveď nie je "zo dna na den", plati pri nej vypovedna doba, ktora sa zacina prvym dnom nasledujuceho mesiaca. Cize ak nič ine, minimalne obnovis nemocenské poistenie. Taka moznost, ze v den nastupu zaroven okamzite skoncis bez tvojho súhlasu, jednoducho neexistuje

autor
3. okt 2024

@eleanor2510 aha, už rozumiem. A čo teda v prípade, že ja nesúhlasím s výpoveďou, nepodpíšem ju ale miesto pre mna nie je… jednoducho sa nemôžem vrátiť. Keď mu oznámim tehotenstvo pred skončením RD vo februári tak mi ani len nemôže dať výpoveď však? Ani od ďalšieho mesiaca ak dobre rozumiem. Či? Fakt som z toho mimo prepáč

autor
3. okt 2024

Naozaj sme sa rozišli v zlom, lebo ma ešte lanaril aby som podpísala výpoveď keď už som bola tehotná (lebo on mi ju dať nemohol) aby sa ma jednoducho zbavil. Ja som súhlasila, že keď zaucim náhradu za mna, dám výpoveď ale potom som si uvedomila že to je blbosť. O týždeň som odpadla v obchode a krvacala. Okamžite som dostala PN pre rizikové tehotenstvo a tak sa už žiadna výpoveď nekonala. Rozdýchava to podľa mna doteraz… a naozaj mám obavy, že sa s ním nijako dohodnúť po dobrom nedá. Bojím sa aj aký by mi vypočítali plat kvôli MD aby mi nerobili napriek a napisu schválne nejakú smiešnu mzdu. A preto sa chcem informovať už takto dopredu, ako by som to mohla spraviť ak sa do práce vratit nechcem ani nemôžem a aby nemali žiadnu možnosť nejako so mnou vybabrať a dať mi tu výpoveď.

domka222
3. okt 2024

Darmo tu rozmýšľaš. Aj tak tam budes musieť ísť oznámiť ,že končíš RD.Možno keď prídeš, budete sa vedieť dohodnúť aspoň tak,aby sa ti obnovilo nemocenské

autor
3. okt 2024

@domka222 veď to im môžem oznámiť aj emailom nie?

autor
3. okt 2024

@domka222 no dobre aj kebyže idem osobne a pred skončením rd im pôjdem oznámiť že mi RD končí a predtým by som povedala, že som tehotná, tak ma nemôže čakať aj s výpoveďou nie? Platí ta ochranná lehota???

autor
3. okt 2024

@domka222 a ako myslíš že obnovilo nemocenské?

e1i
3. okt 2024

Pocas RD ti vypoved moze dat,pocas MD nie. Ja som oznamila tehotenstvo asi v 13tt.ale vyslo mi to retazovo.

e1i
3. okt 2024

Jeden den odrobis alebo den dovolenky a obnovi sa

eleanor2510
3. okt 2024

@autorka to, ze on pre teba miesto, teba nemusi zaujímať. Pokial si stale zamestnaná na dobu neurcitu, mesiac pred skoncenim RD oznamujes, ze sa k datumu takému a takému planujes vratit do prace. On to odsuhlasit nemusi, je to len oznam. V den, ked tam prides, su moznosti: bud ti normálne prideli pracu podla tvojej pracovnej zmluvy, co hovoris, ze nebude, alebo ti nariadi cerpat dovolenku, ktora sa ti nazbierala pocas MD a pripadne nejaka stara, alebo ak by si dovolenku uz nemala alebo ju minula a on ti naozaj nema aku pracu prideliť, tak je to prekazka na strane zamestnávateľa a ma ta nechat doma s platom, lebo nie je tvoj problém, ze nema pre teba robotu. Teraz, dalsia vec, s vypovedou ta moze cakat (ale len s vypovedou, ak nesuhlasis s dohodou), lenze výpoveď moze dat zamestnávateľ len z dovodov uvedenych v zákonniku, zrusenie miesta a podobne, co neviem ako odovodni, kedze tvoje miesto existuje. Dajme tomu, ze vie v tom chodit a nejako zakonne ju odovodni. Ty sa vratis napr. 15. 2. alebo 27. 2., to je jedno, vypovedna doba zacne plynut 1. 3. a bude dva mesiace, pretoze si tam zamestnana viac ako rok. (Ak nemas v zmluve uvedenu dlhsiu, pozri si.) Pocas toho platia tie 3 uvedene možnosti, ak nebudes pracovat, tak dovolenka alebo prekazka. Ak budes v den nastupu tehotna, donesies potvrdenie a nemoze ti dat vypoved.

eleanor2510
3. okt 2024

No a obnovit nemocenské znamena, ze pocas RD za teba nejdu odvody na nemocenske, cize aby si mala dalsiu MD, potrebujes ho obnovit, teda byt zamestnana, co i len jeden den. Je jedno, ci pocas toho dna pracujes, cerpas dovolenku, cerpas prekazku, proste musis byt len zamestnana. Cize ak by sa nahodou zamestnavatel hecol a ponukol ti nejaku dobru dohodu, s ktorou budes aj ty súhlasiť a oplati sa ti, tak si daj pozor, aby na nej nebol ten isty datum, ako je den navratu do prace, ale aspon o den neskor.

eleanor2510
3. okt 2024

@e1i ani pocas RD jej nemoze dat vypoved, iba keby sa rusil zamestnávateľ, co nie je autorkin pripad

lienka.7
3. okt 2024

@autorka nehnevaj sa, ale co chceš ty, zamestnávateľa nemusi zaujímať. On si chráni svoje, tak ako ty.
Je niekoľko možností, tehotná ešte nie si. Keď to stihneš skôr, oznamis to. A uvidis. Lebo ked ti skonci RD, aj tak musíš nastúpiť do prace. Ak sa hodíš klasika na PNku, mas ju neplatenu. Na tvojom mieste sa snazim skôr nejako dohodnúť, nie sa hádať. Lebo ty vždy ťahať za kratší koniec. Bodka.

autor
3. okt 2024

@eleanor2510 ďakujem ti veľmi moc za objasnenie. Fakt som z toho dosť zmätená, tak aspoň už v tom mám jasnejšie. Veď uvidíme ako to vôbec dopadne, či sa vôbec dovtedy zadarí… ale tak mi to stále behalo hlavou a premýšľam už dopredu, že ako to celé bude prebiehať. Výhodu mám v tom, že mi dieťa prijali do škôlky predčasne, takze aspoň to nemusím riešiť keďže bol všade problém a nikde ju nechceli skrz toho že nemá 3 roky… tak aspoň toto mám poriesene.

autor
3. okt 2024

@lienka.7 áno, rozumiem. Samozrejme že si chráni aj to svoje. Ale je to veľmi komplikovane lebo naozaj nie je z tých ktorý by bol ochotný a bral trosku ohľad na všetkých nie len na seba. S nimi je veľmi veľký problém a s každým vydrbavaju… je to tam dosť zle. Každopádne ja viem, že sa nijako nedohodneme čo sa týka práce aby som sa tam mohla vrátiť. Hneď ako som mu oznámila tehotenstvo, tak sa snažil so mnou vydrbat aby som dala výpoveď keď si zaucim osobu na svoje miesto a ja neskúsený človek v týchto veciach som nevedela ako to funguje a keď som sa dozvedela, že ma vyhodiť nemôže a vedel že sa ma nezbaví pokial mu na to nepristúpim. Ma ma v zuboch doteraz tým že som mu tu výpoveď nedala. Takze naozaj nehrozí z jeho strany aby mi dal nejaké miesto alebo ma celkovo naspäť zobral. Sere ho aj to že mám zmluvu na dobu neurčitú a tým pádom si určite nájde hocičo aby mi tu výpoveď dal keďže ja som už pre nich nepotrebná. Na mojom mieste už niekto je a zmluvu ako zástup počas RD nemá. Takze viem že so mnou neráta. O to väčšie mám obavy s ním celkovo komunikovať, že ako sa ku mne zachovajú a čo ma bude čakať. Najradšej by som s nimi fakt nič neriešila ale viem že ma to čaká… a už teraz som z toho nervózna. Je to ťažké no…

autor
3. okt 2024

@lienka.7 preto sa aj informujem, že ako to funguje a ako sa to dá riešiť. Ako vlastne vyriešiť ten čas od skončenia RD a nástup MD s tým aby som ostala doma a mala nárok na MD. Veľmi sme to chceli stihnúť aby vyšla reťazová ale žiaľ nepodarilo sa…

lienka.7
3. okt 2024

@autorka nemám problém ti poradiť... je ale fakt niekolko možnosti, podla situácie, ako na tom budeš.. pokojne keď to bude aktuálne, napis mi ss.
Držím palce, nech sa zadari ✊🍀

autor
3. okt 2024

@lienka.7 ďakujem ti veľmi pekne ❤️ budem na teba myslieť

lienka.7
3. okt 2024

@autorka hlavne mu nikdy nič nepodpisuj na mieste, pod tlakom. Povedz, že si to berieš a pozrie sa ti na to pravnik... 👍 drz(te) sa ❤

autor
3. okt 2024

@lienka.7 ďakujem ti fakt moooc 🙏🏻🫶🏼 určite sa ti ozvem

eleanor2510
3. okt 2024

Presne, hlavne nic nepodpisovat, vypoved ti moze poslat aj postou. Aj ked by si tam uz dalej nepracovala, tak minimalne neostanes zo dna na den bez prijmu, aspon tie dva mesiace vypovednej budu pokryte a budeš mat viacej casu riesit, co dalej.