Tehotenský príspevok - zmena pri reťazovom pôrode

kat_y
4. nov 2024

Ahojte, budem mať druhé dieťa reťazovo a pri prvom som mala peknú výšku tehotenského príspevku aj materskej. Teraz si mám dať žiadosť o tehotenský ale vraj od zamestnávateľa žiadajú nejaké info o predpokladanej zmene výšky platu. Bojím sa, aby im tam účtovníčka neposlala len základ zo zmluvy (plat sme mali základ a odmeny, ktoré boli často vyššie ako základ). Chcem za ňou ísť len neviem, čo presne od nej budú chcieť, na čo ju pripraviť. Či náhodou neviete ako im to má podať, aby mi neuškodila (navyšovať nepotrebujem).

esteris
4. nov 2024

@kat_y materskú nižšiu mat nemôžeš, ale asi sa pýtaš hlavne na tehotensky príspevok. Ten môže byť menší ano. A áno, aj mne účtovníčka zarátala len základnú tarifu a prišiel mi nižší výmer. Volala som jej, nech to prerobí, lebo súčasť mojej mzdy bola aj variabilná zložka závislá od tržieb. Musí to však byť v pracovnej zmluve, ako aj výška variabilu alebo spôsob, akým sa ráta. Tak mi to opravila na základe zmluvy a s mojou zástupkyňou to museli spolocne vyratat. Poslali potom do socialky a tam opravili a navýšili výmer.

diefca
5. nov 2024

@kat_y radsej zavolaj do SP a over si ci ta posudzuju ako retazovy porod, aby ti potom neratali aj nizsiu matersku. Necerpala si medzi MD a RD dovolenku? Nemala si ziadny prijem? Treba povedat zamestnavatelovi, aby im nahlasil aj variabilnu zlozku, nie len zaklad.
Ja som na to presne takto doplatila. Rodíla som v 2021, v 2022 som si cerpala medzi MD a RD dovolenku a v 2024 som rodila znova. Kvoli tej dovolenke som nespadala medzi retazove porody a kedze som v 2023 nemala ziadny prijem, tak pytali od zamestnavatela pravdepodobny. A nahlasili iba zaklad.
Da sa to ale namietat, opravili mi to a neskor aj spatne doplatili.

kat_y
autor
8. nov 2024

@diefca nemala som žiadnu dovolenku ani iny príjem ešte ma malý len rok a pol. Reťazovosť mi vyjde. Len či bude účtovníčka vedieť aku sumu im ma poslat, keďže kazdy mesiac bola iná. Rozdiely aj stovky eur.

kat_y
autor
8. nov 2024

@esteris len či bude účtovníčka vedieť aku sumu im ma poslat, keďže kazdy mesiac bola iná. Rozdiely aj stovky eur

esteris
8. nov 2024

@kat_y berie sa priemer za celý rok