Tehotenský príspevok, vyšší rodičovský príspevok

gabka123123
7. feb 2022

Ahojte dámy!
Mám dve otázky:
1. ako dlho približne trvalo sociálnej poisťovni rozhodnutie o priznaní/nepriznaní tehotenského príspevku ked ste si o neho žiadali?
2. budem mať nárok na vyšší rodičovský príspevok ( tých okolo 400 eur miesto 300), ak nárok na materskú síce budem mať, ale minimálnu, pretože pracujem na dohodu a soc. poistenie sa mi odvádza zo sumy približne 250 eur v hrubom. Zaujímajú ma iba osobné skúsenosti s týmto a nie dohady.

Ďakujem za odpovede a prajem krásne dni!❄🙂

klarissa25
7. feb 2022

Ak budeš mat nárok na materskú, tak budeš mat nárok na vyšší RP

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vierka0508
7. feb 2022

1. rozhodnutie mi prislo dp 2 tyzdnov
2. ano budeš mat

nevenka
7. feb 2022

@gabka123123 k rodicaku, ano, budes mat vyssi, ak budes mat matersku. A ak materska vyjde nizsia ako ten vyssi rodicovsky, budes mat natok na doplatenie od uradu prace do vysky toho vyssieho rodicovskeho. Ja som tak mala. Ja som robila na polovicny uvazok z 320 hrubeho.

reaan
7. feb 2022

@gabka123123 Ahoj. Matersku vyplaca SP (to je akokeby PNka), preto tam je podmienka platenia poistenia. Rodicovsky vyplaca UPSVaR, ak si predtym poberala matersku mas vyssi rodicak, ak si matersku nepoberala (nevysla, lebo si nebola aspon 270 dni nemocensky poistena) mas nizsi rodicak

mina17
7. feb 2022

neviete poradiť? ak som momentálne nezamestnaná pred nastupom na MD mi skončil prac. pomer na dobu určitú a bola by som zas tehotná a zamestnala sa da sa tam doplatiť čiastka aby som poberala vyšší rodičovský alebo nie? alebo môžem ostať poberať do 3 rokov rodičovský na staršie dieťa a potom začať poberať na mladšie?

gabka123123
autor
7. feb 2022

Dakujem za odpovede, ste super!!! 🙂))

draik
7. feb 2022

@mina17
1. Spätne da doplatiť nedá (hlavná podmienka je mať 270 dní nemocenského poistenia v obodbí dvoch rokov pred pôrodom).
2. Môžte