Baby ako to je s tým tehotenskym prispevkom?
Doktor mi vypísal papier ale ja neviem či mám na to nárok, v máji budem mať 270 dní odpracovaných iba.
@andula1988 ono je to tak, že len vtedy dostaneš príspevok, keď budeš spĺňať podmienky, a keď tie podmienky začneš spĺňať v 7. mesiaci tehu, tak len od 7. mesiaca dostaneš príspevok, spätne už nie
To znamená že len od Mája by si si mala žiadať. Teraz ti to rovno zamietnu s tým že nespĺňaš podmienky. Spätne žiaľ nebudú vyplácať nič :(
Dievcata, neviem ci mate uplne pravdu. V podmienkach sa pise, ze musis mat splnene ostatne podmienky k ukoncenemu 13tt. Cize ked ich mas splnene napr v 20tt, uz nesplnas tu prvu podmienku, mat to splnene v 13tt. Cize teoreticky ked splnis vsetky podmienky az v napr tom 20tt, aj tak narok nemas. Aspon tak mi to tu vysvetlovala jedna baba 🤷🏻♀️
Konkretne tuto kopirujem vysvetlenie:
"Podmienkou nároku na túto dávku bude existencia nemocenského poistenia "v deň vzniku dôvodu na poskytnutie dávky", najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dôvodu na poskytnutie tejto dávky. Nárok na dávku vznikne od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu (deň vzniku dôvodu na poskytnutie tehotenského), t. j. od 13. týždňa tehotenstva a nie od 15. týždňa. Vy v deň vzniku dôvodu na vyplácanie tehotenskej dávky podmienky mať splnené nebudete.
Je to ako s materskou - musíte spĺňať podmienky nároku na materské v deň vzniku (čiže v deň kedy by ste na ňu mali nastúpiť podľa lekárom určeného TP) - ani materskú si neposuniete spôsobom "ešte odrobím 2 týždne a nastúpim neskôr, lebo už mám nárok".
Baby ako ste dopadli? Ja mam v deň vzniku na tehotenské to je 27 týždňov pred termínom nemocenske 262 dni takzemi chyba 8 fni aby mi to uznali...alebo jedine ze by sa mi posunul termín pôrodu a by mi to sedelo a schválili by
@08monika08 no ta podmienka je tam jasna - v case vzniku naroku treba splnat, takze pripadne jedine sa dohodnut s gynekologom, aby na tej ziadosti uviedol uz posunuty termin - to neviem ci je tvoj ochotny spravit, moj mi tam dal napr. termin podla poslednej menstruacie hoc podla ultrazvuku od zaciatku to mam inak, lebo bola posunuta ovulacia
Ahojte dievčatá, neviem v ktorom vlákne sa to mam opýtať,tak to skúsim tu...Len ma zaujíma,že keď Vám prišlo tehotenské, ako ste to mali označené na účte, keď Vám to prišlo?Prišla mi totiž vyššia PN a teda neviem,či to nie je spolu s tehotenským.I keď si myslím,že tehotenské by asi bolo označené a poslané osobitne.Ďakujem 🙂
@koudelkolin24 je, davky, ktore posiela Socialna poistovna agreguju do jednej platby - aj materska a tehotenske napr. pride spolu potom
a popis platby je vzdy Nemocenska davka
@petamich Ďakujem ti...ale je to dosť neodkontrolovateľné potom 🤔
@koudelkolin24 mne to tak neprislo, ved viem v akej vyske cca. mam co dostat 🙂 tak ked mi prislo vymyslim si 2000 a vedela som podla vymery, ze materska bude plus minus 1600, tak zvysok je tehotenske (rozdiel bol iba zanedbatelny, kedze materska sa pocita na pocet dni v mesiaci) a ak by mi prislo len 400 alebo len 1600 tak by som vedela, ze tehotenske chyba alebo niekde inde je problem - to je priklad na kombinacii tehotenske + materska, PN + tehotenske je ten isty princip, mas vymeru PN na den, vies kolko cca. to je za mesiac a pripocitaj tehotenske, ktore je absolutne cislo bez ohladu na pocet dni
tak isto neskor bude chodit aj UPSVaR a rodicovska a pridavok na dieta
treba si uvedomit, ze tych davok su statisice a ako dlho by trvala priprava a samotne spracovanie, ked by sa dupli-, tri-plikovali, to by tu este len bolo prispekov prisla uz niekomu materska 😵💫
@clare650 nárok na to máš keď máš nemocenské poistenie (odpracovaných) 270dni, keďže to budeš mať len v máji, tak teraz ti žiadosť zamietnu, jedine po 270 dňoch to mozes podať a tak ju budeš dostavať