Dobrý deň, mam takú vec. Od minulého roka od augusta som u jedného zamestnavatela na polovičný úväzok a teraz od 1.1.2022 na polovičný úväzok ešte inde. Mam nárok na tehotenské, ktoré už dostávam. ALE. Neviete ako to ak by som šla na PN? Mala by som aj PN aj tehotenské a materská by sa mi normálne vyratala z týchto dvoch príjmov? Neviem ako to je, keď som u jedného zamestnávateľa len od januára, ako to je s tými všetkými pridávkami a ci vôbec môžem ísť na PN tak, aby mi vyšla materská z oboch príjmov. Ďakujem
@maciatkolulu samozrejme, že mám problémy, inak by som o PN ani neuvažovala, už som na konci 6twho mesiaca. V práci stojím, panva ma boli, nohy ma bolia a brucho mam veľké ako keby som čakala dvojičky,plus pruh, diastaza..
S materskou ti neviem poradiť, ale PN môžeš poberať súčasne s tehotenským...mne tak chodilo...celá suma spolu myslím minulý rok (PN+TP).
ak pracuješ v druhom zamestnaní od 1.1.22 nespĺňaš 270 dní nemocenského poistenia, ak máš termín pôrodu o 3 mesiace tak to ti nevýjde a nárok na materské z tejto práce nemáš
materské ti budú počítať z prvého zamestnania, kde máš dostatok dní
môžeš ísť aj na PN
@lucka_ke som poistená 270 dní, len som menila zamestnanie, tam pri zmene zamestnávateľa je tuším tak, že tie 3 mesiace pred materskou sa berie príjem
a to prvé zamestnanie - tam už nepracuješ?
@lucka_ke tam to nie je dané, že musíš mat 270 dní z jedného zamestnania, musí byť 270 dní nepretržite bez prestávky, čo mám, len som menila zamestnanie a pridala zamestnávateľa
@lucka_ke pracujem tam od augusta minulého roka, plus od 1.1 ešte inde a do augusta som bola zamestnaná inde, takže reálne 270 dní mam odrobenych na to, aby som mala nárok na materskú, lebo viem, že ak sa mení zamestnávateľ, tak s a berie príjem z posledných zamestnaní, pokiaľ nie je tých 270 dní u jedného zamestnávateľa. Už som raz na materskej bola. Tam ide o tu PN, že nevládzem a neviem, či mi bude platiť materská, ak som len tak krátko u nového zamestnávateľa 🤷♀️
tých 270dní nem.poistenia nemusí byť ani v kuse ani u jedného zamestnávateľa...takže ak máš splnenú 270dní nem.poistenia za posledné 2roky, tak podmienkuna materské spĺňaš....teraz ide skôr o to z ktorého prjmu bud výpočet materskej...ak v novej práci odrobíš min. 90dní bez PN a OČR tak výpočet bude z toho príjmu...ak nie, tak z príjmu z predch.zamestnania
@mogaa ďakujem, takže musím mať v novej práci odrobenych 90 dní, aby som mohla čerpať pn a mat aj z toho materskú
nie, PN čerpať môžeš kludne aj od druhého dňa....len ide o to z čoho ti ju vyrátajú , rovnako ako z čoho ti bude rátaná materská....materskú určite dostaneš, len ide o to, z akého príjmu....
@mogaa je to komplikovane, ja viem, nechcem ísť na PN, chcem robiť, ale už niekedy nevládzem, preto zvažujem a rozmýšľam nad tým. Mne to vychádza, že by mi materská mala vyjsť z týchto dvoch zamestnaní, len ci to aj tak naozaj bude
tak choď kludne na PN, materskú dostaneš....
Materské by sa z nového PP (keďže v ňom nemáte 270 dní NP) počítalo v prípade, ak by ste pôvodný PP ukončili. Pri materskom sa podmienka 270 dní sleduje pri každom príjme (poistení), dni poistenia z ukončeného prac. pomeru sa pripočítajú k aktuálnemu.
@draik no ono ja som už raz tak mala, že som robila na polovičný úväzok niekde, a začala som robiť ešte inde na polovičný úväzok nejak pol roka pred materskou. Počítali sa mi iba príjmy zo zamestnania, keďže reálne dokopy to bol plný úväzok. Takže by som mala aj teraz mat materskú z oboch zamestnaní, tam ide len o tu PN, či vôbec môžem ísť, aby mi to za rátali, kedze som v novom zamestnaní kratko a niekde bola podmienka čistých 270 dní bez pnky, lenže už v tom mam chaos, čo a ako
Podmienky som Vám uviedol, zbytočne sa budete uisťovať o opaku. PN je iná záležitosť, stačí 90 dní zamestnania, aby sa z neho počítalo nemocenské.
Tak snáď na PN ideš, lebo musíš a máš problémy a predpokladám, že nie preto, lebo....