Tehotenské, keď som aktuálne v zahraničí

skybkaa
16. okt 2022

Milé žienky, mamky..

prosím o radu, či usmernenie.. momentálne som na RD a zároveň tehotná v 13. týždni..
Som stále zamestnaná na TPP a toto bude reťazový pôrod. Problém je ale v tom, že teraz som pri manželovi v zahraničí - tak sme sa rozhodli, že kým budem na RD, budeme spolu tu a keď mi skončí RD, vrátim sa znova do práce na Slovensko.
Momentálne som "pod" jeho zdravotným poistením a v zdrav. poisťovni mi povedali, že tak budem až do termínu nástupu na MD, potom prejdem znova na poistenie na SK (počas celej MD a zároveň budem využívať EU formulár, aby mi preplatili náklady so starostlivosťou v zahraničí).
Ale na sociálke sa k tomu - ako to bude - vyjadriť nevedeli.

A tu je moja/e otázka/y.. ako si vybavím tehotenský príspevok, ak tlačivo na internete nie je a majú ho len lekári na SK?
a tak isto tlačivo na MD, ktoré treba odovzdať zamestnávateľovi..
no a keď sme už pri tom.. mám na to vôbec nárok?

Ďakujem.. 🙂

martinkatinka
17. okt 2022

Na tehotenske narok nemas, kedze si na RD

veronikaszabova
17. okt 2022

@martinkatinka ak je zena na RD a PP trva - narok na tehotenske ma

martinkatinka
17. okt 2022

@veronikaszabova naozaj? Myslela som, ze musi byt aktivne poistenie.... Tak sa ospravedlnujem za zlu odpoved

loginexistuje
17. okt 2022

a poberas davky zo Slovenska ? myslim PR a rodinne pridavky ?

melanta
17. okt 2022

@martinkatinka na tehotenské sú rovnaké podmienky ako na materský, len ich musí spĺňať k 13tt.

skybkaa
autor
17. okt 2022

@martinkatinka to, že som na RD nevadí.. to som si už zistila.. môžem byť na RD.. aj pracovať.. a nárok mám.. len to, že ako sa dostanem k tým papierovačkám.. 🙄

skybkaa
autor
17. okt 2022

@loginexistuje áno.. RD pozerám zo Slovenska.. a rodinné máme nemecké.. dostáva ich muž..

martinkatinka
17. okt 2022

@skybkaa a kde chodis na kontroly? Skus sa teda informovat na zdravotnej poistovni

trgypadl
17. okt 2022

@skybkaa ja len otazka Ty si hlasila na upsvar, ze si v zahraničí? A ze manzel pracuje v zahranici?

skybkaa
autor
17. okt 2022

@martinkatinka chodím tu v Nemecku.. v poisťovni mi povedali, že mám chodiť tu.. keďže počas RD patrím pod manželovi poistenie.. a mám teda DE poistenie.. a že keď prejdem na MD.. prihlásim sa znova na SK.. aj keď naďalej budem chodiť tu v DE.. a budem vyplňovanie EU papier na prelatenie.. v SK poisťovni.. a potom.. keď zase prejdem na RD.. odhlásia ma zo SK a budem naspäť v DE.. 🤷‍♀️

skybkaa
autor
17. okt 2022

@trgypadl takto.. malý sa narodil v septembri.. a v novembri sme odchádzali.. tak som sa rovno pri vyplňovaní papierov na kočíkovné a pod.. na to pýtala.. povedala.. ze to je jedno, kde som.. lebo ak mám TPP.. tak na RD mám nárok normálne.. a zároveň.. aj keby som si žiadala tu.. tu je asi len pol roka.. a tu nemám na nu nárok.. keďže tu nemám žiadne väzby.. takže tak či tak by mi ju dávali zo SK.. a zdravotne poistenie mám manželovo..
takže nie.. nahlásila som to.. lebo som dostala také info.. a zároveň.. keď som prechádzala po MD na RD.. znova som volala.. že ako to je.. tak ze to nemám riešiť.. 🙄

skybkaa
autor
17. okt 2022

@trgypadl a zároveň.. tiež som to riešila s mamičkami z "termínovej" skupinky na FB.. ktoré to majú tak isto.. ze sú na RD a sú v zahraničí.. ale TPP stále na SK.. a normálne poberajú dávku zo SK.. len teraz to tehotenské.. a papiere.. to ma zavádza..

lilinka88
17. okt 2022

@skybkaa veď si napíš mailom dotaz do sociálnej poisťovne - na stránke majú kontaktný formulár a usmernia ťa

loginexistuje
17. okt 2022

@skybkaa fuuu ale to sa nemoze ze jednu davku tam a inu v nemecku a najma ak nemas centrum zaujmu na Slovensku napis doaz na socialnu poistovnu a uvidis ale teda nemala by si RP vobec poberat zo slovenska

skybkaa
autor
17. okt 2022

@loginexistuje ale prídavky dostáva muž.. nie ja.. a to mi hovorili hneď na začiatku.. ze na SK je 25.. v DE 200.. (zaokruhlene).. a že ak chcem prídavky z DE.. tak bud dostane muž všetko tu.. alebo ja zo SK 25.. a zvyšok 275 on v DE..

trgypadl
17. okt 2022

@skybkaa vies nevyznam sa v tom az tak poriadne, ale ked som si rodicak vybavovala ja, tak ma pracovnicka upozornovala, ze akekolvek zmeny im mam hlasit, je to aj v poučení... Tiez mam pracovny pomer... Ja len radsej si to prever, aby si nieco nevracala, ze si poberala neoprávnene

skybkaa
autor
17. okt 2022

@trgypadl áno áno. . chápem.. . viem, že to treba hlásiť.. . len vieš.. . ja som tu prišla už počas MD.. . a keď som vypisovala papiere na RD.. . riešila som to rovno s ňou.. a ona, že ak mám TPP na SK.. . ak sa chcem ešte vrátiť.. ak ak ak.. . či má malý lekára na SK.. . tak že to tam mám všetko vypísať.. . aj keď sme v DE. .. tak som vypísala.. . takže.. . teoreticky. . .počas RD sa žiadne zmeny nediali.. .

trgypadl
17. okt 2022

@skybkaa no neviem nie som si ista ci sa zmeny nediali, ved teraz ma maly a Ty zdravotne poistenie v DE? Nie? A ak mate poistenie v DE tak zrejme nema ani pediatra na SVK ci?

trgypadl
17. okt 2022

@skybkaa byt Tebou radsej by som sa informovala priamo, kde si si podavala žiadosť o RP

skybkaa
autor
17. okt 2022

@trgypadl ale to už nemal ani vtedy. . .a to som jej vravela.. že my sme už v DE... a všetko máme tu.. . ale že lekári nám ostávajú aj slovenskí.. . máme tam kartu. .. (informovala som sa.. . že keď sa vrátime.. . aby sme tam pokračovali a nemuseli nás registrovať)... tak že to tam máme dať... no viac som neriešila..

trgypadl
17. okt 2022

@skybkaa hm neviem ako to je s pediatrom...? Jedna vec je, ze tam mate kartu, ale druha vec je, ze ked ma maly ZP v DE, pediatrovi prislo urcite vo vykaze zo ZP, ze nie je poistencom danej ZP na SVK, otazka je ci je potom kapitacia platna, kedze bez ZP nie je odvadzana kapitacia za pacienta od ZP, ja len aby si fakt nemala problem🤷‍♀️

lucinka5051
17. okt 2022

@skybkaa no mas svoju lekarku/gynekologicku na svk? Tam kde mas aj kartu. Ozvala by som sa jej telefonicky ze si prec a si tehotna ci by ti vyplnila ziadost o tehotenske..ak je fajn a pozna vas tak s tym nebude mat problem...nech niekto z rodiny zbehne po ten papier.. ty ho musis ale podpisat, odfotit a zaziadat sa da aj elektronicky ..jedine tak 🙂

pieksamaki
17. okt 2022

@skybkaa cize mas formular S1? Aj pre dieta? Nemecke pridavky su iba ten rozdiel medzi SK a DE