Tehotenské a materské po ukončenom zamestnaní

lejla1337
13. mar 2024

Dobrý deň,

mohli by ste mi poradiť?

30.11. mi skončilo zamestnanie. 4.12. som nastúpila na PN do 31.1.
Od 1.2.som na úrade práce a pozerám dávku v nezamestnanosti.
V marci som zistila,že som tehotná. Predpokladaný termín pôrodu 4.10. budem mať nárok na tehotenské? Počula som o nejakej ochrannej lehote 6 mesiacov. Neviem či mi to ltt nejak vychádza.

A ak by som sa po dávke v nezamestnanosti zamestnala u iného zamestnávateľa 3 mesiace pred pôrodom budem naďalej poberať tehotenské ? A tiež sa mi už z nového zamestnania bude rátať materska alebo sa to nejak vylučuje?

Ďakujem veľmi pekne. Dávku v nezamestnanosti budem mať len do júla. Takže do toho pôrodu 4.10. potrebujem niečo poberať. Vyratala by som si to tak aby to vyšlo 6tyzdnov pred pôrodom a ešte tie 3 mesiace na výpočet materskej.

petamich
13. mar 2024

ano ak otehotnies do 6 mesiacov od ukoncenia PP a zaroven splnas podmienku 270 dni tak mas narok na tehotenske, matersku

a ak sa zamestnas a u noveho zamestnavatela odrobis 90 dni bez OCR/PN, tak materska sa bude pocitat z tohto pracovneho pomeru (pozor na ucelovost - odporucam nie presne 90 dni a nie zazracne skocit z minimalnej mzdy u predchadzajuceho zamestnavatela na 5-nasobok kvoli materskej, davaju si na to pozor)

wejuska7910
13. mar 2024

@lejla1337 ano tehotenske by si poberala aj ked budes pracovat a v novej praci musis mat min 90 dni neprerusovane aby sa ti z toho ratala materska