Tehotenské a materská - reťazový pôrod

ivanak149
29. mar 2023

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Som na RD a pôjde o retazovy pôrod. Mám TPP na neurčitú dobu. Keď som nastupovala na MD tak sa tehotenské akurát začalo vyplácať a mňa to chytilo len za pár dní do pôrodu. Preto sa chcem opýtať, čo sa týka MD viem že by som mala mať rovnakú ako pri prvom dieťati prip.vyssiu ale čo tehotenské ? Viem že aj to je rátame podobne ako MD z DVZ. Tehotenské je ale od 13.tt a ja ešte nechcem oznámiť v práci že čakám druhé bábätko, chcela by som ešte počkať. Ako mi teda bude vyplácané, alebo to "musím" nahlásiť lebo aj tak si sociálna poisťovňa bude žiadať od zamestnávateľa a tak sa to dozvie ? Alebo toto nieje automatické - neposiela to lekár ako napríklad pri kocikovnom ktoré je už automaticke?
Alebo mi bude vyplácané podľa starého DVZ z predošlého tehotenstva?
Prosím poraďte mi, ďakujem.

226lenka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivanak149
autor
29. mar 2023

@226lenka za mňa platí odvody štát, píšem že som na RD. Preto sa pýtam z čoho mi bude tehotenské ratane.

julie19
29. mar 2023

@ivanak149 ja som to mala takto podobne tiež som bola na rodičovskom a otehotnela som a teda žiadala som tehotenské s tým že do prace som ešte nič nahlásila lebo som myslela že nie je treba 🤷‍♀️ že stačí až neskôr … no a samozrejme nestačilo 😅… 60 dni som čakala na vyjadrenie poisťovne a nakoniec sa ukázalo že poisťovňa čakala na zamestnávateľa že pošle pravdepodobnú výšku príjmu aby to mali z čoho vyrátať lenže u nas v práci účtovník nevedel tak nič neposielal … potom volala pani mojej šéfke že kde je ten výmer 🤣… akože ja som nemala problém im to oznámiť mám dobre vzťahy v práci a moja šéfka to už aj tak vedela ale myslela som že to je jedno kedy to oznámim oficiálne … no tak sa to dozvedeli takto 😅… a nakoniec som kvôli tomu na rozhodnutie čakala až 67 dni (predlžovali mi lehotu na rozhodnutie)

lyci
29. mar 2023

@ivanak149 ak si na RD a minuly rok si nerobila, tak SP bude ziadat od zamestnavatela tvoj pravdepodobny prijem za minuly rok a z neho vypocita vysku prispevku. takze zamestanvatel sa dozvie. ale mozes pockat a vyziadat to neskor a vyplatia ti vsetko spatne. ja som ziadala az v nejakom 18tt alebo mozno aj neskor

ivanak149
autor
29. mar 2023

Ďakujem vám, takže asi bude lepšie oznámiť to aby som necakala zbytočne. A správne som pochopila, že MD je rovnaká alebo vyššia ako prvá ale tehotenské sa teda "rata" na novo ?