Tehotenské a materská po návrate zo zahraničia

29. jún 2023

Viete mi prosím poradiť? Vrátila som sa zo zahraničia. So synom som ešte na rodičovskej dovolenke, predtým som poberala v zahraničí zvýšenú materskú dovolenku a aj po návrate zo zahraničia mi vznikol nárok na zvýšený rodičovský príspevok keďže som poberala materskú. V práci som dala ale výpoveď keďže som sa vrátila na SK a teraz som zistila, že som tehotná. Čítala som o ochrannej lehote 8m, je možnosť získať materskú? Ako mám postupovať aby mi vznikol nárok na tehotenské a materskú? V zahraničí nedostanem materskú nakoľko som ešte na rodičovskej dovolenke a nepracovala som po prvom pôrode

sense
29. jún 2023

Kolko je to nesiacov odkedy si nezamestnana

autor
29. jún 2023

@sense je to druhý mesiac

autor
29. jún 2023

@sense vôbec sa nevyznám v tomto ako postupovať. Chcem aj na sociálnu poisťovňu písať aby som mala aj písomne vyrozumenie. Bojím sa,že keď pôjdem do mesta,tak mi osobne povedia iné a skutočnosť bude iná. Vždy mám rada aj informácie vopred. Budem rada za každú informáciu

sense
29. jún 2023

Ty si ale poberala materskubzo zahranicia. Tamsi aj odvadzala odvody. Cize informovag vy si sa mala v krajine kde si odvadzala. Napis si mail do socialnej poustovne a idpived budes mat pisomne

olimuc
29. jún 2023

Skor by som sa obavala, ze Ti zanikne narok na nezamestnanecku podporu. Neviem z akej krajiny si prisla, ale aspon na okoli nepozna ziadna retazovy porod a rodicak do 3 rokov. 8m lehota je platna pre Svk nie je zavazna pre ostatne krajiny. Takze ani max Podpora ani nic podobne nehrozi po skonceni 2 heho RD. MD Ti na Svk nemaju z coho pocitat nakolko si neodvadzala dane na Svk. skus napisat do pravnej skupiny, ale kazda krajina to ma inac, mozno maju skusenost. Mozes sa zamestnat na 90 dni bez P-N a OCR a ziskas narok na matersku na Svk

autor
29. jún 2023

@olimuc len čo so synom. Som na RD ešte stále. Nemám ho kde dať. Nechám si poradiť

mogaa
29. jún 2023

tebe ale prac.pomer netrvá a neprenášaš si ani nmaterskú....pracovala si v zahraničí a potom si bola na rodičovskej, takže materská nie.....teba sa netýka to isté ako tých čo pracovali na Slovensku, ty si odvádzala odvod v zahraničí....materská zo zahraničia sa preniesť dá a dá sa uplatňovať aj keď sa vrátiš tehotná....ale t si tam už mala rodičovský a PP je zaniknutý,,,,

mogaa
29. jún 2023

no čo so synom - babky, jasle,opatrovateľka....

olimuc
29. jún 2023

Jasle, sukromna skolka, babky, opatrovatelka, muz v zahranici neexistuje 3 roky plateny RD … takze by si musela ostat dome bez € alebo Tagesmutter KiTa atd … je to uplne normalne … aj na Svk nie su vsetky zeny doma do 3 rokov

cookie29
29. jún 2023

A co napriklad partner? Ten je zamestnany? V zahranici? Lebo aj toto sa niekde rata... a najlepsie by bolo obratit sa priamo na poistovnu, zalezi od toho napriklad aj ci mas potvrdenia, ci si si na Sk platila poistenie a podobne...

stannkal
29. jún 2023

Keď nemáš pracovný pomer tak materskú mat nebudeš. Môžeš poberať rodičovský a štát za teba platí odvody, to je tak všetko na čo máš nárok, si myslím. Tiež som si to pred časom zisťovala, ale môžem sa samozrejme mýliť. Budete to musieť vykryť z partnerovho platu a tvojho rodicaku.