Tehotenské

canis_lupus
11. apr 2023

Ahojte, potrebujem radu ohľadom dávky tehotenské. Môj pracovný timeline:
- 2/22-6/22 zamestnávateľ 1 tpp
- 7/22 zamestnávateľ 2 dohoda
- 8/22-súčasnosť zamestnávateľ 2 tpp
13tt som skončila 1.4.2023. Chcem sa len uistiť, mám si od gynekológa pýtať tie formuláre dva, každý na jedného zamestnávateľa? Ďakujem.

lyci
11. apr 2023

@canis_lupus z dohody dostanes tehotensky, len ak trvala aspon rok, co u teba nie je od 7/22. a vypocita sa ti od zamestmavatela 2 tpp. staci ti 1 papier pre sucasneho zamestnavatela

alenah31
11. apr 2023

@canis_lupus je to ako pri nároku na materské akurát treba mať splnený nárok k 13tt - čiže ak u oboch spĺňaš podmienku 270 dní NP ku dňu nároku - budeš poberať tehotenské z oboch zamestnaní. Ale tiež je stanovená hranica max. výšky tehotenskej dávky - čiže ak aj u oboch splníš nárok - získaš spolu z oboch maximálne 358,40 eur (pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci), resp. 370,30 eur (pri 31 kalendárnom mesiaci). Rovnako je to aj pri výpočte materskej dávky.

canis_lupus
autor
11. apr 2023

@lyci myslela som, že mi treba 2, keď tých 270 dní som mala, ale dokopy u dvoch rôznych zamestnávateľov. Či to musí byť 270 dní nepretržite u jedného zamestnávateľa a nedostanem vôbec to tehotenské? 😀

canis_lupus
autor
11. apr 2023

Inak aby som tu niekoho nedoplietla, chápem, že tú dávku dostanem len 1x a o výšku mi nejde, tak či tak budem mať najnižšiu, len o to, či keď som časť z tých 270 dní bola u iného zamestnávateľa, treba mi tiež papier zvlášť.

alenah31
11. apr 2023

@canis_lupus žiadosť na tehotenské zamestnávateľ nepotvrdzuje - pýtaj jednu žiadosť, lekár vypíše svoju časť, ty svoju a zanesieš/pošleš to na prísl. pobočku SP, pod ktorú spadá posledný zamestnávateľ. SP už vie aký VZ máš a z čoho budú tehotenské počítať.

canis_lupus
autor
11. apr 2023

@alenah31 ja som bola zmätená, lebo som niekde čítala, že pri dvoch zamestnávateľoch treba dva papiere, ale teraz mi došlo, že asi to platí len ak to je súbežne a nie za sebou. Ďakujem ☺️

lyci
11. apr 2023

@canis_lupus za kazdeho zamenstnavatela treba zvlast tlacivo, ak splnas podmienky a mas narok na tehotenske u viac zamestnavatelov sucasne. ale ty mas iba od sucasneho zamestnavatela. oni vidia v systeme, ze dni sa ti dopocitavaju z predchadzajucich zamestnani a splnas tak podmienky

alenah31
11. apr 2023

@canis_lupus presne tak - ak máš súbežne 2-3 zamestnávateľov kde spĺňaš podmienku nároku - berieš si 2-3 žiadosti - každú potom pošleš na pobočku SP, pod ktorú ten zamestnávateľ spadá. Inak si berieš len jednu🙂

canis_lupus
autor
11. apr 2023

@lyci
@alenah31
Ďakujem, už tomu rozumiem 🙏

nikky1511
12. apr 2023

Pekny den neviete mi poradit som SZCO a dostala som list ze neschvaluju mi tehotensku davku koli tomu ze aom mala prerusenu zivnost pocas poberania rodicovskeho pri prvom dietati atalo sa vam nieco pdobne ?

amija
Autor odpoveď zmazal
Zobraz