SZČO a nárok na materskú

sabiii
25. apr 2020

Ahojte,

Od maja 2018 pracujem na zivnost. Kedze je to moj prvy rok prace ako SZCO, tak si zatial neplatim odvody. Tato povinnost mi vznikne od oktobra 2020. Rozmyslame nad druhym dietatom (s prvym som mala narok na matersku, nakolko som bola v ochrannej lehote). Chcela by som sa spytat nasledovne:

1. V pripade, ze mi vznikne povinnost platit minimalne odvody, mozem ich ja platit v maximalnej vyske, aby som mala narok na maximalnu matersku? Treba tieto maximalne odovdy platit cely cas, alebo len nejaky cas pred nastupom na MD?
2. 270 dni nemocenskeho poistenia sa zaratava ako 270 kalendarnych dni, alebo 270 realne odpracovanych dni (cez vikendy a sviatky nepracujem)
3. Mozem v tejto zivnosti pokracovat aj po nastupe na MD alebo je v niektorom momente potrebne tuto zivnost pozastavit, resp. zrusit?

Ospravedlnujem sa za mozno banalne otazke, ale kedze som v minulosti pracovala len na pracovnu zmluvu, tak zivnost je pre mna nova oblast a rada by som sa vopred pripravila na pripadne druhe tehotenstvo. 🙂

evittam
25. apr 2020

@sabiii
1.mozes platiť z max.VZ ale ak chces aj z neho narok na MD tak minimalne musíš platiť 26tyzdnov pred MD
2. 270kal.dni
3.mozes mat živnosť aj pocas MD

draik
25. apr 2020

@evittam
1. DNP nemôže mať, ak už bude povinne nemocensky poistená (=minimálne odvody, ako píše).

sabiii
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sabiii
autor
2. máj 2020

@evittam @draik Dakujem. Pochopila som, ze ako SZCO si nemozem doplacat dobrovolne nemocenske poistenie, ked uz budem musiet odvadzat odvody do SP povinne. Pomohlo by, ak by som zivnost zrusila a presla na sro? Pripadne, ake mam moznosti dostat maximalnu matersku.