SZČO a koniec rodičovskej

10. okt 2020

Ahojte, syn dovŕšil tento mesiac 3 roky a nastúpil do škôlky v septembri. Som SZČO, ktorá si neplatila do soc. poisťovne počas trvania rodičovskej dovolenky, na základe vyhlásenia a podpísania, že nevykonávam činnosť. Mám dve otázky:
1, Posledný rodičovský príspevok dostanem ešte teraz v októbri?
2, Kedy mám začať platiť do soc. poisťovne? Nechcem, aby mi vznikol nejaký dlh.
Ďakujem vám za odpoveď

lucka_ke
10. okt 2020

1. v nobembri za október
2. málo informácií - pred RD si mala povinnosť platiť odvody?

autor
10. okt 2020

@lucka_ke Nemala, ja som založila živnosť, rok som bola oslobodená od platenia a v tom roku som otehotnela. Čiže som ešte neplatila.

spadnutaslivka
10. okt 2020

a podala si daňové priznanie za ten prvý rok? vyšlo ti, že potom by si už mala platiť?

autor
10. okt 2020

@spadnutaslivka Áno, podala a prišlo mi rozhodnutie, že koľko platiť. Ale bola som na soc. a tam mi pani dala podpísať papier, že nevykonávam činnosť. Čiže som neplatila. Ale už mi skončila rodičovská dovolenka. Čiže už tú povinnosť platiť mám, predpokladám. Len neviem od ktorého mesiaca.

spadnutaslivka
10. okt 2020

myslím, že za mesiac, kedy dovŕšil 3 roky, ešte za teba platí štát, nasledujúci mesiac už by si mala ty. rodičák, ktorý ti príde v novembri je za októbrový mesiac, takže podľa mňa už za november si musíš zaplatiť ty odvody. ale lepšie je asi opýtať sa na úrade. a hlavne by malo byť niekde napísané, dokedy sa za daný mesiac platí. napr. v zdravotnej je, že za október sa platí do 8.11. (proste do ôsmeho dňa nasledujúceho mesiaca)

lucka_ke
10. okt 2020

teraz je to počas korony pomenené, odporúčam zavolať si do SP a informovať sa o presnom dátume odkedy si povinná platiť

autor
10. okt 2020

@spadnutaslivka
@lucka_ke Ďakujem vám baby, veru si radšej zavolám, keď je to tak všeliako. Ešte raz ďakujem za váš čas 🙂

audrey0712
16. apr 2021

Dobrý deň, síce trošku neskôr reagujem, ale toto je jediný príspevok, ktorý som našla pre moju situáciu......som tak isto SZČO a tak isto som podpisovala papier na sociálnej, kvôli tomu, aby som neplatila odvody.....ale ako je to s odvodmi do zdravotnej? Na infolinke mi povedali, že im odvody počas poberania rodičovského musím platiť (nakoľko mi živnosť beži- ale činnosť nevyužívam a ani nemám príjem z nej)....je toto pravda? Za odpovede Ďakujem 🙂