Syn bude mať 3 roky v apríli, do škôlky ide až od septembra. Mám nárok na financie?

9. apr 2024

Syn dovrsil v aprili 3 roky, cize mi pride posledny rodicak z uradu v maji. Do skolky ho zoberu az od septembra. Takze ostanem do septembra bez prijmu okrem pridavkov. Je moznost ze by mi vedeli predlzit plateny rodicak alebo nejaku inu financnu kompenzaciu, kedze sa nemozem do septembra nikde zamestnat? Aby som nebola bez penazi? Dakujem

tessa2299
9. apr 2024

Mna to caka o 2 roky. Pripnem sa, som zvedava co ostatne napisu 😇

harley1205
9. apr 2024

Ja som ziadala pre dceru predlzeny rodicak kvoli zdravotnemu stavu..tiez mala v aprili 3 a nastupit mala do skolky v septembri..presne tento pripad..doktorka mi dala papier ze je casto chora olus mala troska problemy s bruskom a vyprazdnovanie ale nepomohlo..zamietli a zamiestli aj odvolanie a tak musela nastupit babka a ja do prace....
kamoska mala o rok neskor tento isty problem podala si na predlzeny rodicak bez nejakeho vazneho dovodu a jej to odklepli...takze aku maju naladu podla toho to predlzuju..Nikoho zial nezaujima z coho mame zit..

sprjuska
9. apr 2024

@tessa2299 treba dat prihlasku od januara toho skolskeho roku, kedy dovrsi tri roky..moja bude mat o rok v marci, cize uz podavam prihlasku do skolky..ak by ju nevzali, tak potom sukromna skolka..stat plati 3 roky, nema preco platit este dlhsie, keby sa to dalo predlzit do septembra na plateny rodicak, to by boli rady na to..

autor
9. apr 2024

Mna zaujima to obdobie, ked dieta beru az od septembra, ze co ma dovtedy robit zena ked rodicak konci v troch rokoch a nemoze ist do prace a nema ho ani kde nechat,.ci tam nie je nejaka moznost o ktorej aa nevie, ze teda moze poberat nejaku inu kompenzaciu alebo nieco

melanta
9. apr 2024

Na platený rodičovský je nárok iba zo zdravotných dôvodov. Nestačí však potvrdenie pediatra, je potrebné aby dieťa bolo pravidelne v starostlivosti odborných ambulancií.

Žiješ v domácnosti sama, bez partnera, bez rodiny? Ak áno, tak zrejme hmotná núdza. Ak nie, tak ako iné ženy, buď budeš doma zadarmo alebo pôjdeš do práce a dieťa dáš do súkromnej škôlky. Je európsky nadštandard, že u nás je rodičovský do 3 rokov.

colsami
9. apr 2024

Tak vies, nie je to celkom o tom ze sa "nemozes zamestnat". Ty sa kludne zamestnat mozes.
A ci uz synceka das na ten cas do sukromnej skolky, opatrovatelke, alebo si najdes varovku v rodine... To uz je Tvoja vec.
Stat Ti nijako nebrani sa zamestnat, tak nevidim dovod ze mas nejaky "narok" na davky. Mas narok ist do prace.
Preco tvrdis ze NEMOZES ist do prace? Vies kolko zien je v praci uz po materskej?

melanta
9. apr 2024

Mala si kompenzáciu 3 roky. Prepáč, daj dieťa do súkromnej škôlky alebo si najmi opatrovateľku a zamestnaj sa. Nie je pravda, že nemôžeš pracovať. Môžeš. Alebo nech ťa živí partner. 3 roky ti štát platil. A tie 3 roky si mala na to, aby si sa na toto pripravila. Polovica koníka nadáva na Slovensko, pritom buďte happy, že žijete s takýmto postojom na Slovensku. Veď by ste neprežili v krajinách, kde by vám štát platil len pol roka.

vyrovnanaosoba
9. apr 2024

Nie, nemáš nárok na nič. Bud si zamestnaná a pracuješ, alebo do septembra si doma bez príjmu. Pokiaľ dieťa nemá žiadne zdrav. problémy, tak nevidím dôvod, aby si mala platenú predĺženú. Súkromná škôlka, babky, dedkovia, starší súrodenci...poplátať, alebo ešte pred nástupom na rd si zabezpečiť ptijem tak, aby boli pokryté mesiace bez príjmu po rd.

sima234
9. apr 2024

V takýchto prípadoch je najlepšie podať prihlášku skôr, napr. aby už od januára mohla nastúpiť do škôlky. Aspoň v mojom okolí to tak robia, ak škôlka má tu možnosť, že berie deti aj od januára.

autor
9. apr 2024

No lebo logicky, ked som bez prijmu asi nema 400 eur na skolku nie? Z rodiny nema kto pomoct, bohuzial a opatrovatelku tu zohnat to je nadludsky vykon. Su to vacsinou studentky, ktore mozu max.na par hodin denne. Ja sa pytam slusne, nechcem vyciciavat stat ani nic podobne, len ma zaujimalo, ci nie je nejaka ina moznost, ako to riesit, to je vsetko, lebo viem, ze urcite je takych matiek viac, co ma tento problem.

melanta
9. apr 2024

@harley1205 to nie je pravda, že odklepnú podľa toho, akú majú náladu. Dieťa musí mať za posledných 6 mesiacov správy od odborných lekárov. Takže možno ty máš pocit, že kamoškine dieťa nie je viac choré ako ty, ale evidentne kamoška tie správy odborných lekárov mala. Pretože iba pediater nestačí, nie je nárok aj keby mal schvaľovateľ akúkoľvek náladu.

autor
9. apr 2024

@sima234 U nas tak nie je, standard od maja zapis

melanta
9. apr 2024

Ale slušne ti odpisujeme. Zamestnaj sa a z príjmu si zaplať súkromnú škôlku. Alebo ostaň bez práce doma s dieťaťom, ak sa zahlásiš do ZP ako osoba starajúca sa o dieťa, bude dokonca štát za teba platiť zdravotné poistenie. Tento luxux nikde v Európe nie je. Musí ti to stačiť. Mali ste s mužom 3 roky, aby ste sa pripravili na to, že toto obdobie nastane.

colsami
9. apr 2024

No ale ved ked dieta pojde do skolky keby aj za 400 euro, Ty nebudes bez prijmu, ale v praci za minimalne tych 800, aj keby nemas bohvieaky plat. Takze stale nerozumiem kde je problem to dieta do skolky dat a pokryt si zivotne naklady tym ze pojdes do tej prace?

A aj studentka par hodin denne je fajn napriklad na poluvazok.
Vidim viac problemov v Tvojom nastaveni, Tebe sa "proste neda a basta", nez v Tvojej realnej situacii.

saxana000
9. apr 2024

A ty si sa.nepozrela.do.kalendara v den ked si rodila? Jasne ze pol.roka chyba z kazdej materskej a rodicaku uz mohlo byt 50eur bokom na obdobie prekrytia.chybajucich mesiacov.alebo aspon uz minuly rok dieta zapisane v skolke.vacsinou nemaju problem dedinske skolky v okoli.miest zobrat deticky aj v priebehu roka od januara alebo aprila.. mozes nastupit do prace po.3.narodeninach makat trosku viac hodin alebo potiahnut nejaku sobotu navyse a zaplatit sukromnu skolku.teraz.mas rodicak 470.vyplata 900 minus 450 za.sukromnu skolku.a si na tom rovnako zacni hladat.
Alebo.mozes cakat.doma do septembra bez koruny..

autor
9. apr 2024

@harley1205 a co uviedla kamoska ako dovod na prdlzeny rodicak, ked jej to schvalili a tebe nie?

kleopatra114
9. apr 2024

U nás deti nastupujú v priebehu celého roka, napríklad teraz nastúpili dve , čo dovŕšili teraz 3 roky. A nie , žiadna iná kompenzácia nie je .

domka222
9. apr 2024

Tiež ma zaujíma,že nemáš 400€na škôlku. Však ak budeš pracovať, tak ich budeš mať. A 4 mesiace v súkromnej nie je hrozné aj keď za 400 keď v septembri nastúpi do štátnej

melanta
9. apr 2024

Autorka, nechytaj sa toho, čo napísala harley, pretože ťa to zbytočne zmätie. Aby ti priznali platený predĺžený rodičák, dieťa musí mať správy od odborných lekárov za posledných 6 mesiacov. Nestačí odporúčanie pediatra a už vôbec nezáleží na názore matky.

lienka.7
9. apr 2024

Len taka otázočka.... dieta mas s muzom/partnerom alebo s týmto štátom???

autor
9. apr 2024

Nechapem tym utocnym komentarom. Slusne som sa pytala, chcela som len informaciu, kedze vela ludi je takych, co nevie o roznych kompenzaciach. Nepotrebovala som urobit vyklad prijmov a vydavkov. Ale ok, niekto ma potrebu vecneho utoku, tak nech ma.
A co sa sukromnych skolok tyka, tiez neviete, kde mam najblizsiu ale ok, nechajte tak. Vsetkym kazdopadne dakujem za komentare, hlavne tym, co sa mi snazili pomoct inak ako hejtom. Porozmyslam o tom ako to spravim tak, aby bol aj pes syty aj koza cela 🙂 Pomohli ste mi.

lucia147852
9. apr 2024

@harley1205 má sa postarať otec dieťaťa. Rodicak je príspevok na dieťa, z neho nemajú žiť rodičia.

milanemila
9. apr 2024

Dieta do sukromnej skolky a ty do prace 🤷🏼‍♀️ aku financnu kompenzaciu si predstavujes? Akoze kto ti ma co kompenzovat 🙈

lienka.7
9. apr 2024

Mila autorka, tuto situáciu riesia od nepamäti všetky matky, ktoré majú dieta narodené od septembra do augusta. Len ty si sa teraz zobudila???
Mozes sa pokojne vrátiť do prace (ak máš ovšem kde) a zaplatiť na ten čas sukromnu skolku, alebo nájsť opatrovateľku. Kde vidis problém?

bublinka1426
9. apr 2024

chod pracovat a opatrovatelka ci sukromne. alebo mas tipujem aj muza, tak ty chod do sept na neplateny rodicak ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov alebo podaj v praci vypoved a chod cerpat podporu ak mas narok.
moznosti mas neurekom.
tipujem ze nezijete z mesiaca na mesiac a nezijete len z rodicaku, ze?

lienka.7
9. apr 2024

A este doplním... stále dostávaš na dieta 200€ (140+60) len tak... cize co ďalej si ešte predstavuješ poberat?

bublinka1426
9. apr 2024

a este jedna vec, aby si nebola bez penazi, to naozaj plodite vsetky deti bez toho aby ste mali ZABEZPEKU? 😲

bublinka1426
9. apr 2024

@milanemila presne

kto kompenzuje mne, ze chodim do prace a pritom mam zdravotne problemy, nik
tento stat nezaujima, ci mame z coho zit.
a bude este horsie.

bublinka1426
9. apr 2024

'' @harley1205 a co uviedla kamoska ako dovod na prdlzeny rodicak, ked jej to schvalili a tebe nie?''

spekulacia. uz kalkulujes.

autor
9. apr 2024

@bublinka1426 nic nekalkulujem preboha, len ma zarazilo, ze jednej to schvalili a druhej, co mala dovod nie.Nehladaj dovod tam kde neni.