Ahojte, rozmýšľame s partnerom nad svadbou. Lenže nikde na internete neviem nájsť ako to je. Keby sa vezmeme, či majú moji rodičia ešte stále nárok na prídavky alebo im to zanikne keď sa vezmeme a ja stále budem pokračovať v štúdiu. Prosím Vás ak má niekto skúsenosti tak budem veľmi rada.
@melanta čiže prídavky dostane jej manžel?
@martina0906 zaujimavy dotaz. 😀 Najlepsie bude ak sa pojdes informovat na Upsvar. Tam ti povedia ci ti davka zanika resp. ci ti vznika nejaka nova (danovy bonus, ktory moze poberat tvoj manzel ak ty studujes a on pracuje atd)
@martina0906 Po svadbe už rodičia nie. Ale môžeš potom poberať prídavky sama na seba ako plnoleté nezaopatrené dieťa, ktoré uzavrelo manželstvo.
@martina0906 pokiaľ študuješ dennou formou a nemáš viac ako 25 rokov - prídavky na dieťa po svadbe budeš žiadať ty sama na seba - na ÚPSVaR si normálne podáš žiadosť.
@zmrzlinka2021 ona sama si bude žiadať na seba o vyplácanie PnD.
@zmrzlinka2021 už to vysvetlila Alenka.
@alenah31 áno dennou formou, ešte nemám 25, ďakujem
@zojanka @melanta @alenah31 @zmrzlinka2021 ďakujem za informáciu všetky ste mi veľmi pomohli vyriešiť tento môj problém a dilemu. Ale ešte jeden dotaz, s toho co ste písali mi vychádza ze asi nebudem musieť prehodiť si štúdium z dennej formy na externú čiže budem stále môcť pracovať ako brigádnička nie na tpp
@martina0906 tak po sobáši budeš o PnD žiadať ty sama. A potom aj čo sa daní týka - ak bude manžel tento rok pracovať a ty študovať dennou formou - manžel si na teba môže uplatniť NČZD na manželku (odo dňa mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa vezmete) - no manžel musí zarobiť za celý kal. rok cca 5.000€ a otec resp. mama si už nemôže na teba uplatňovať DB.
@alenah31 budúci manžel sa chystá podnikať tak asi len sama na seba si budem dávať ziadost
@martina0906 ok - tak potom kým budeš bývať aj po svadbe u rodičov DB im patriť bude. Ak by si sa odsťahovala - už nie. Podmienkou je spoločná domácnosť dieťaťa a rodiča, ktorý si naň DB uplatňuje.
@alenah31 no už teraz žijem u partnera, ale pobyt som si neprehlasovala, ale keď sa vezmeme tak asi budem musieť si pobyt prehodiť na jeho adresu alebo sa to dá aj inak obísť? Ze by som si trvalý nechala u rodičov q uňho prechodný?
@martina0906 aj vydatá a poberajúca PnD budeš môcť naďalej popri dennom štúdiu pracovať na DoBPŠ. A pozor - pokiaľ už teraz nežiješ s rodičmi - nemajú na DB nárok. Nie je podstatný trvalý pobyt - ale spoločná domácnosť. Ty s rodičmi už teraz nebývaš - nárok im na DB zanikol.
@alenah31 no, ale to sa musí hlásiť nie? Lebo viem ze nejaké papiere som dávala našim o potvrdení toho ze študujem
@martina0906 keď som sa vydala bola som na úrade vypísať papiere a prídavky chodili mne na účet
@alenah31 ale ved ak má trvalý pobyt stále u rodičov, podľa mňa majú nárok na DB. Moja dcéra je tiež na VŠ, býva na intráku, brigáduje prípadne je u priateľa ale toto sme neriešili. Raz má trvalý pobyt doma a tak máme na DB nárok. A kto jej bude ako dokazovať či žijeme v spoločnej domácnosti alebo nie. Samozrejme pokým nezmení trvalý res. prechodný pobyt
@lubka474 nie je podmienka trv. pobyt a nikdy ani nebol. Podmienkou je spolocna domacnost. Internat sa neriesi, stale sa pavazuje za dieta v spolocnej domacnosti. Vsetko je na stranke financnej spravy. Ja som pozastavovala DB zamestnancovi, ktoreho 18 rocna dcera, tretiacka na gymnaziu odisla zit k priatelovi a tuto skutocnost nam sama oznamila - mali doma s otcom nezhody. Nebyt jej oznamenia normalne mu ho vyplacam dalej. Dokonca si podala ziadost o vyzivne. Momentalne je druhacka na VS v Brne.
@animus ďakujem
@lubka474 no tiež si myslim
@martina0906 vsak ale ty budes studovat dalej...akurat ked sa vydas zamestnavatelovi oznamis zmenu priezviska - aby ti napr. mesacne vypl. pasku ci potvrdenie o prijme vystavili na spravne meno. Jasne - davala si im potvrdenie o dennom studiu. To je jedna z podmienok naroku, druhou je spolocna domacnost - tu uz nesplnate.
@lubka474 v podstate nikto na to nepride - vo vasom pripade zrejme nie. No autorka prispevku bude menit rod. stav, mozno priezvisko, chce menit trv. pobyt.....vsetky zmeny ide cez registre - zdr. poistovna, SP, UPSVaR, matrika, REGOB...atd. A od r. 2018 DU vykonava kontroly na neopravnene vyplacane DB prave cez kontrolu registrov, bolo ich skoro 8.000. Za r. 2019 uz vracalo DB vyse 19.000 poberatelov.
https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...
Ja len k tej zmene trvalého pobytu. Aj keď sa zoberiete, nemusíš si zmeniť trvalý pobyt. Môže ti ostať u rodičov. Ale keď príde dieťa, to má automaticky TP ako matka
@martina0906
@alenah31 inak, toto je úžasné, prídavky poberať nemôžu, ale smetné platiť musia, aj keď som priniesla na obecný úrad kópiu nájomnej zmluvy v inom meste
@rony2255 nie nemusíš platiť za komunálny odpad pokiaľ donesieš nájomnú zmluvu kde je zadefinované, že v rámci nájomného je zaúčtované aj smetné. A toto je niečo čo si neurčí obec - je to v zákone č. 582/2004 z. Z. Pokiaľ u vás na obci osoba, ktorá to má na starosti nepozná legislatívu treba ju to asi naučiť.
Poplatková povinnosť vzniká v obci a dňom, kedy v nej:
* nadobudnete trvalý pobyt alebo
*prechodný pobyt v obci,
* nadobudnete oprávnenie užívať nehnuteľnosť (pri kúpe nehnuteľnosti) alebo
*užívanie nehnuteľnosti (napríklad nájom bytu).
Poplatok za komunálny odpad platíte len jednej obci raz ročne, obce spravidla umožňujú aj platenie poplatku vo viacerých splátkach.
Akurát, že zmluvu o nájme musíš predkladať na obec trv. pobytu každý rok.
@martina0906 vydávala som sa počas výšky, brala som prídavky sama na seba 🙂
@martina0906 ja sice neodpoviem na otazku, ale polozim inu: to ta svadba tak ponahla, ze v case ked na teba este rodicia beru "detske" pridavky sa potrebujes vydat? Inak ide o pomerne malu sumu, takze vzhladom voci tvojej buducnosti je toto zanedbatelny problem...
Svadbou rodičom zaniká vyživovacia povinnosť a aj nárok na dávky tohto typu.