Súbeh rodičovskej a dávky v nezamestnanosti

najjulinka
2. apr 2012

Pracujem nonstop 5-6rokov. Ak by som bola nezamestnana tak mam narok na pol roka vyplacanie davky zo soc. poistovne. Ale momentalne porpi praci som aj na rodičaku. Ak by mi praca skončila, tak mam narok na davku zo soc. poistovne popri rodičaku?

liz_lemon
3. apr 2012

@najjulinka nie, nemas, na UP by si sa isla zahlasit az po skonceni RD

kaktusik007
3. apr 2012

@najjulinka nie je mozny subeh vyplacania rodicovskeho prispevku a podpory v nezamestnanosti. ALE - opravnenych osob na vyplacanie rodicovskeho prispevku (vychadzam z predpokladu ze tento ti je vyplacany) je v zmysle zakona viac, nie len matka (aj otec dietata atd..). cize - treba prepisat vyplacanie RP na inu opravnenu osobu, a ist sa zahlasit na UP - socialna poistovna pri podani ziadosti o podporu v nezamestnanosti kedze mas deti do 3 rokov veku si ziada aj dokladovat, od kedy do kedy ti bol vyplacany rodicovsky prispevok.
to je cele, podpora by bola.... 🙂

kaktusik007
3. apr 2012

@liz_lemon vsetko sa da... by si neverila, ake dierave mame zakony.... nastastie 😀 😝

rybenka79
3. apr 2012

@kaktusik007 nozmo u vas sa da, ale napr. v BA je system prepojeny a predsa aj uvadzas deti a vie si pracovnicka skontrolovat ci nepoberas aj rodicovsky prispevok.... stat ma medzeri v inych oblastiach a da sa poberat viac davok, no rodicovsky a podpora v nezamestnanosti z tych nie su.

@najjulinka

kaktusik007
3. apr 2012

@rybenka79 😀 😀 😀 😀 a to si fakt myslis ze system socialnej poistovne v novom meste nad vahom je iny ako ten co je v bratislave???? dobra naivita.... samozrejme ze to ide aj v bratislave, ved rodicovsky moze poberat otec dietata a je to vsetko v poriadku, podporu potom vyplatia pretoze dotycna co o podporu ziada rodicovsky prispevok nepobera....
dobre citaj co som napisala.

azarijka
3. apr 2012

@rybenka79 no mylis sa, ja som v BA a @kaktusik007 ma pravdu. skoncila som MD, na RD sa automaticky nahlasil manzel a ja som sa nahlasila na UP ako nezamestnana. on dostaval rodicovsky a ja som dostavala podporu 😉
vsetky pracovnicky vedeli ze to robim takto, neporusujem zakon tak preco to nevyuzit, nie? 😉 😉 😉

@najjulinka

gapa
3. apr 2012

@najjulinka
súhlasím, že sa dá ukončiť poberanie RP maminou a požiada on manžel. U nás som ja požiadala o ukončenie, že si uplatní od 1.xx. manžel a on dal žiadosť. Najlepšie tak urobiť k 1.ému v mesiaci. Ak by ti skončila práca v priebehu mesiaca, tak ak to vieš popredu, tak môžeš požiadať o ukončenie poberania RP ešte ku koncu mesiaca, v ktorom trvá pp a potom požiada od 1vého manžel. Takto je to jednoduchšie na papierovanie zo strany soc.poistovne. Lebo ak napr. by končil pp 20.5. a by si zašla na up do 7dní, zaregistrovali by ťa od 21.5. a ak by si za máj poberala RP ešte ty a od 1.6. manžel, tak by museli dať prerušenie vyplácania podpory v obd. 21.-31.5.2012, teda zbytočné papierovanie. Ale inak aj tak sa dá.

najjulinka
autor
3. apr 2012

no u nas poberať RD nikto iný nemože len ja.... take, že manžel a pod. to viem.. .ale ja som poberateľ RD , len moje su deti...

najjulinka
autor
3. apr 2012

no nič..idem sa hodiť na matersku asi... inak mi to nevychádza..... 😝 len pridem o rd...

pitik
3. apr 2012

A neviete poradit, ako je to, ked uz poberam RD? Ja som dostala vypoved pocas cerpania MD z dovodu umrtia zamestnavatela, ale kedze ma nenapadlo, ze RP moze poberat aj manzel, od 27.2. som na RP s tym, ze som mala v plane nahlasit sa na UP az po skonceni RD. Je mozne teraz prehodit moj RP na manzela a ja yb som poberala davku v nezamestnanosti? Mam vobec na nu narok?

zalka
3. apr 2012

@pitik
To je v poriadku, prehodíš RP na manžela a ty pôjdeš na UP a vyplatia ti podporu 6 mesiacov. Potom sa odhlás z UP, a zase začni poberať RP.
Nakoľko ako mamičke na RP štát platí dôchodkové poistenie, ako nezamestnanej neplatí. A škoda nevyužiť, prejaví sa to potom v dôchodkovom veku trošku.

zalka
3. apr 2012

@najjulinka
Prepáč z tvojich posledných príspevkov som sa nevysomárila.
Si na RP, zrejme si slobodná matka ak píšeš, že RP nemôže nikto poberať. Ale ako tam pasuje to, že sa hodíš na materskú to veru ani srnka netuší .
Skús napísať ako to vlastne je, lebo čítať myšlienky nevieme 😀

najjulinka
autor
3. apr 2012

@zalka ja mam dieťa v pestunstve, mam ho len ja. zverili ho len mne, nie aj manželovi.

zalka
3. apr 2012

@najjulinka
Jaj tak to je komplikované, ale ved môžeš byť na RP alebo na materskej .. potom na RP a potom sa vrátiť do zamestnania. O možnosť podpory neprídeš ak budeš stále evidovaná ako zamestnanec.

najjulinka
autor
3. apr 2012

len podpora je viac ako rp... na hlavu... ja len na rp ostat nemožem... akože dlhodobo nehrozi.... ale nevadi... idem na matersku.. týmto mam vyriešene... zatial 😀

zalka
3. apr 2012

@najjulinka A potom po pol roku? Co bude potom? Budeš bez práce len na RP. Ved ti nič nebráni poberať RP a pracovať na dohodu pár hodín kedy sa dá v práci ...

najjulinka
autor
3. apr 2012

ja pracu mam, len som riešila ine veci. či vypoved či ako.... takže praca počka na september...

lubi09
30. jan 2014

kaktusik007 ahoj, skusim otazocku, mozno budes vediet poradit, tiez som sa evidovala na urade prace kvoli davke a na manzela sme prehodili rodicak, lenze teraz sme dali maleho do sukromnej skolky (este nema 3roky) a neviem ako teraz poziadat o ten prispevok vo vyske 230euro, nemas nahodou skusenost? diky moc

lubi09
30. jan 2014

@kaktusik007 ahoj, skusim otazocku, mozno budes vediet poradit, tiez som sa evidovala na urade prace kvoli davke a na manzela sme prehodili rodicak, lenze teraz sme dali maleho do sukromnej skolky (este nema 3roky) a neviem ako teraz poziadat o ten prispevok vo vyske 230euro, nemas nahodou skusenost? diky moc

kaktusik007
30. jan 2014

@lubi09 manzel si da odnat rodicak, a poziada o prispevok nastarostlivost o dieta.

lubi09
31. jan 2014

@kaktusik007 dik,a o prispevok poziadam ja,ci manzel?ja som sa zamestnala a mam zmluvu od zamestnavatela od februara ci moze mng s jeho povodnou zmluvou?tomu nerozumiem,diky

maznacik007
31. jan 2014

@lubi09 mozes poziadat aj ty .. treba priniest sek zo skolky zaplateny a kolko tam bude tolko vam preplatia ... najviac do vysky 230 EUR ci ak skolka ci jasle stoja menej sa ti to neoplati .. o dva mesiace ti aj tak konci narok ... resp. dovrsenim troch rokov veku dietata... a manzel sa vrati o zamestnania za neho uz stat zdravotku nebude...

samozrejme uz rodicak dostavat nebude

kaktusik007
31. jan 2014

@lubi09 tvoje dieta uz bude mat coskoro tri roky??? tak neivem ci sa ti oplati pre tych 90 eur za tie tri mesiace toto riesit, je to fakt brutal papierovaciek....

ale ak by si chcela --- tak tvoja vec. . len narok na prispevok na starostlivost ma osoba, ktora je dochodkovo poistena z trvaleho prijmu -- cize tam treba dokladovat pracovny pomer. ak budes mat aj ty, tak je jedno na koho to bude napisane...

a funguje to principom ze ty zaplatis skolku, a urad prace ti to nasledne refunduje spatne....

a kedze viem, kolko je s tym papierovaciek, tak by som to fakt na tie tri mesiace nerobila 🙂

veronikam
31. jan 2014

Neda sa to. Diera v zakone ako zu niekto pisal je ibaz taka, ze rodicak prepises na manzela a ty sa das na podporu. Subezne nesmies totiz poberat dve statne davky.

lubi09
1. feb 2014

@maznacik007 @kaktusik007 diky baby, tak pokial je s tym tolko papierovaciek, tak to nejdem riesit...

kaktusik007
1. feb 2014

@veronikam da. prepac, ale nevies o com hovoris 🙂

kaktusik007
1. feb 2014

@lubi09 ty si zvaz, ci si odkazana existencne na tych 90 eur... fakt ako uz mas maleho stareho 🙂))

veronikam
1. feb 2014

Na bovorim o tom, ze sa neda na jednu osobu poberat aj podpora aj rodicovsky. Aj my sme to tak mali. Rodicak som prepisala na manzela aby som ja mohla vybrat podporu a aby sme neprisli o rodicak.

demi28
2. feb 2014

baby, neviem či sa niektorá do toho rozumie, som na rodičovskej dovolenke a plánujem sa do práce vrátiť v septembri...trošku špekulujem a chcela by som sa so zamestnávateľom dohodnúť, aby sme skončili pracovný pomer a išla by som na podporu na 6 mesiacov a potom v septembri by ma znova zamestnal...rodičovský príspevok by som presunula na manžela, kedže ešte stále platí to že môže aj robiť aj poberať rodičák súčasne...myslíte že je to možné takto? vyšla by mi vôbec podpora, ked som na rodičáku? či sa to započítava tiež do toho obdobia ktoré je tam potrebné na splnenie podmienok? zamestnaná som od r.2007 u toho istého zamestnávateľa

zalka
2. feb 2014

@demi28 áno môžeš to tak urobiť, na mng. prepíšeš RP k prvému v mesiaci ...