Ahojte, potrebujem poradiť od dakoho kto pracuje v soc. poisťovni alebo aspoň rozumie soc. zákonom.
V zamestnaní z ktorého som šla na MD som bola zamestnaná od septembra 2013 do júna 2014 na dobu určitú (pedagóg).
Od apríla 2014 som na MD -do novembra.
Od septembra 2014 mám možnosť vrátiť sa do práce (len na čiastočný úväzok - cca 4 - 6h/ deň). (nechcem o prácu prísť a keď zaváham, už nebude cesta späť ).
Zaujíma ma či mám i naďalej nárok na poberanie materskej a následne rodičáku.
Od septembra by som uzavrela novú pracovnú zmluvu (tá stará skončila v júni).
Bola som sa informovať i priamo na soc. poist. no pani mala v tom chaos. Tak sa skúsim spýtať tu...ak treba konkrétnejšie info rada doplním. Ďakujem
@havana_frost A nevadí, že budem vykonávať tú istú činnosť. Na soc. p. som pracovnicke povedala čo planujem a ona mi tvrdila že nemožem vykonávať tú istú činnosť. (len som si nie istá, že pochopila že ja nepokračujem v prac pomere, ale že som nezamestnaná a znovu sa zamestnám)
Tak som povedala, že v pracovnej zmluve budem mat teda uvedené ine prac zaradenie ( v minulosti asistent, teraz učiteľ) a ona ma sfúkla ze nestaci mat napisanu inu poziciu, ze oni budu preverovať ci vykonávam inú činnosť, čo ako netuším ako preverujú. A rovnako nechápe, že akú inú činnosť mám vykonávať - som učiteľka tak učím. Inak dík za odpoveď, pre začiatok si ma celkom potešila 🙂
@gigibu17 Môžeš kludne vykonávať "tú istú činnosť", ide o to, aby si nepracovala na tú istú zmluvu, z ktorej sa ti vypočítala materská. Pani v poisťovni povedz, nech si prečíta § 30, písmeno b) zákona 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, hlavne nech sa sústredí na druhú časť vety od "OKREM PRÍJMU". Inak medzi nami, tento zákon by mohli trochu hlbšie poznať, alebo aspoň približne.
Moje poznámky sú v zátvorkách:
§ 30 Všeobecné podmienky nároku na nemocenské dávky zamestnanca
Zamestnanec má nárok na nemocenskú dávku (t.j. materská), ak:
a) splnil podmienky bla bla
b) nemá príjem, ktorý sa považuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 (t.j. vymeriavací základ z ktorého ti vyrátali materské), okrem príjmu, ktorý sa poskytuje z iného dôvodu (a sme doma - z iného dôvodu! nie z inej činnosti. Iným dôvodom je iná zamestnanecká zmluva), než za vykonanú prácu, za obdobie trvania dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky uvedeného v § 48 ods. 1 (čiže na tú istú zmluvu pracovať nemôžeš - musíš totiž splniť podmienku, že nemáš príjem. Nevzťahuje sa to však na príjem poskytovaný z iného dôvodu)
@havana_frost super..dik za ozrejmenie. Si mi potvrdila, to ako som to i ja chápala...
a popravde teta na úrade mala už len pár rôčkov do dôchodku a akurát jej cinkla kanvica, čo si chcela zaliať kávu, keď som ju prišla otravovať so svojim "komplikovaným prípadom" tak sa k tomu i tak postavila.
Tebe naozaj moc ďakujem a prajem pekný večer.
@gigibu17 Ak budeš pracovať na novú pracovnú zmluvu, ako píšeš, tak nárok na materské nestratíš. O rodičovskom príspevku ani nehovorím, na ten je nárok či pracuješ alebo nepracuješ, na starú alebo na novú zmluvu.