Študentka vysokej školy a tehotenstvo - príspevky

12domi34
14. mar 2022

Ahojte.

Hľadala som si už veľa na nete, ale rozhodla som sa spýtať aj tu. Som študentka VŠ, v júni budem mať štátnice a aj termín pôrodu. Už som zistila, že mi nevznikne nárok na materskú. Vedel by mi niekto poradiť, čo robiť, keď skončím štúdium? Na aký úrad prv zájsť, kde čo vybaviť, či sa nahlásiť na úrad práce, či niečo treba do zdravotnej poisťovne....? Na aké dávky či príspevky mám nárok?
Ďakujem veľmi pekne za rady.

lenuska9999
14. mar 2022

@12domi34 mate nárok na rodičovský príspevok, ktorý po narodení vybavíš na úrade práce. Ak nevznikol nárok na matersku tak to bude tuším ten nižší, cca 270 eur mesačne. Tak isto prídavok na dieťa cca 20 eur mesačne a príspevok pri narodení dieťaťa cca 800 eur jednorazovo. To tiež vybavíš na úrade práce. Neviem ako je to s tehotenským stipendiom, to si prezisti v škole.
Inak nemáš odpracovane vôbec nič? Ci by ti nestačilo sa niekde zamestnať ešte, aby ti vznikol nárok na materské

mamina0078
14. mar 2022

Mas narok počas studia ešte na tehotenské štipendium 200€ (malo by to byt jednotne pre všetky VS) až do mesiacu pôrodu (vratane) od 12tt malo by sa to dat vyplatiť spätne treba zájsť na studijne. Inak po štúdiu to co je už vyššie pisane.

lienka.7
14. mar 2022

@12domi34 mas narok na tehotenske štipendium od 13 tt v sume 200€. Treba žiadať na fakulte, maju žiadosti. Pytaj sa, nech ti to neprepadne
Ak materska nie, len rodičovský po porode. Prispevok pri narodení a detské prídavky. Pokial tvoje mesto/obec vyplaca príspevok pre novorodencov, tak aj ten. Zistíš si u seba na meste/obci.
Pokial si MD/RD na urad nejdes, pokial mas ukončením studia a termínom porodu nejakú medzeru, tak vtedy sa treba prihlásiť na UP, alebo si sama zaplatit zdravotnú za tie dni kým mas nástup na MD.

12domi34
autor
14. mar 2022

@lienka.7 Štátnice by mali byť začiatkom júna a termín pôrodu mám 20.6. V tehotenskej knižke mám ale napísané, že nástup na MD je 9.5.2022. Tak ako to urobiť? Po štátniciach ísť na ten úrad práce, keďže mi materská nepôjde a potom, keď porodím sa na úrade práce nahlásiť alebo ako postupovať?

12domi34
autor
14. mar 2022

@lenuska9999 Chodila som počas VŠ na brigádu, ale to by museli za mňa odvádzať nemocenské, čo pri brigádnickej práci študenta sa nerobí. A treba tuším aspoň 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch, takže myslím, že mi nepomôže sa zamestnať na tie dva mesiace. A okrem toho, píšem záverečnú prácu a učím sa a do toho som mala aj nejaké komplikácie, takže nebudem to hrotiť radšej. Ďakujem za info o prídavkoch.

alenah31
15. mar 2022

@mamina0078 pri tehotenskom štipendiu sa nič nedá vyplatiť spätne. To nie je dávka, na ktorú si odvádzaš odvody z príjmu - je to dávka vyplácaná školou, bude vyplatené od mesiaca, v ktorom o TŠ požiada. @12domi34 áno pokiaľ si bola zamestnaná na dohodu o brig. práci študenta - tam sa tieto odvody zo mzdy neplatia. To TŠ si vybav čím skôr - každá škola má na stránke svoje tlačivo (so svojím logom, ale malo by platiť aj všeobecné) - ak ho nenájdeš na ich stránke pýtaj ho na študijnom. Treba k tomu priložiť potvrdenie zo SP, že nemáš nárok na tehotenskú dávku, potvrdenie od gyn. o tehotenstve a tvoju kópiu OP. Keďže ty nemáš nárok na MD tak na ňu nenastupuješ - si študent takže si stále poistencom štátu až do štátnic. Pôjdeš na SP po papier, že nemáš nárok na materské - to je prednostná dávka, ten papier treba - a keď po pôrode budeš žiadať o RP priložíš to k žiadosti o RP - na základe toho budú vedieť, že máš nárok na ten nižší RP. Medzi ukončením štátnic a pôrodom - buď ÚP - už sa len registruješ, voči ÚP nemáš žiadnu povinnosť si hľadať prácu alebo sa pravidelne hlásiť vzhľadom na vysoký stupeň tehotenstva. Alebo PN (potom to treba oznámiť ZP, že si PN) - nebude platená - ale ostávaš ako poistenec a nemusíš si platiť ZP sama. Prajem hlavne úspešné štátnicovanie a rýchly pôrod s tým najlepším koncom🙂🙂🙂

12domi34
autor
15. mar 2022

@alenah31 Ďakujem za vysvetlenie 🙂 o TŠ som si u požiadala, takže to je v pohode, len som nevedela, ako postupovať potom, keďže nemám nárok na MD. Tak aby mi náhodou niekde nevznikli nejaké nedoplatky/dlhy a nemala som niekde nevykryté nejaké obdobie. Ďakujem za všetky rady, konečne som sa v tom postupe trochu zorientovala. A aj za normálnu debatu a odpovede.

lienka.7
15. mar 2022

@12domi34 ako uz ti napísala ali pricip je mat pokryté cele obdobie, žiadne medzery v zdravotnom poisteni, sociálna nie je povinná. Nahlásenim na urad si zdravotnu sama neplatis. Cize druhy deň po štátniciach uz nie si poistencom štátu a bud platis sama zdravotnú alebo musis na UP. Nakolko u teba o nic nejde, skus sa dohodnúť aj na PN a budeš mat pokoj od chodenia po úradoch s bruškom. Drzim ti palce 🍀🙃