Ste evidovaná na úrade práce a muž poberá rodičovský?

19. okt 2022

Ahojte, zaujíma ma, ze ci to niekto takto ma. Som tehotna. Ja nárok na materskú a ani vyšší rodicak nemam. Muž je szco a preto bude poberať rodičovský a aj matersku. Nakoľko sa nám to viac oplatí. Mame staršieho syna, ten chodí do škôlky na cely deň, chcem aby to tak aj ostalo. Takže jediná možnosť ktorá pripadá do úvahy je, že budem celú dobu evidovaná na úrade práce a budem doma. S bábätkom. Zaujíma ma, ze ako v tomto prípade fungujete na úrade práce. Ako často sú sedenia, či vás niekde posielaju, pripadne ze ako dlho ta môže byť evidovaný človek. A hlavne ze či nemali problém s tým úradníci ze takto fungujete.Ďakujem za odpoveď.

alenah31
19. okt 2022

budú s tebou jednať ako s každou inou osobou evidovanou ako "uchádzač o zamestnanie". Im je jedno, že ty si tam evidovaná preto, aby si si nemusela platiť ZP sama. Podaním žiadosti súhlasíš s podmienkami, ktoré majú. Hlásiť sa budeš musieť min. 1x mesačne, rovnako ti budú normálne ponúkať prácu - ak budú mať v ponuke takú, ktorá zodpovedá tvojmu vzdelaniu. Pri dlhodobejšej evidencii ti môžu dokonca ponúknuť aj prácu "nižšej kategórie". Ak ťa niekam pošlú a vezmú ťa - musíš prácu prijať (hoci bežne 1x prácu odmietnuť môžeš ak to riadne zdôvodníš). Ak by si prácu nimi nájdenú odmietla opakovane - vyradia ťa z ÚP.

lucinka5051
19. okt 2022

Hlasit sa chodi myslim raz za mesiac a na urade mozes byt dlhodobo ( platia za teba len odvody) ale treba ratat s tym ze ta mozu posielat na pohovory a prekvalifikovanie...a ked pracovnu ponuku odmietnes budes vyradena a nebudu uz za teba platit odvody ..

autor
19. okt 2022

@alenah31 hľadajú prácu oni? alebo si musím ako ako kedysi zbierať peciatky ako ze si hľadám robotu?

alenah31
19. okt 2022

budú hľadať aj oni a budeš musieť aj ty.- buď pečiatky alebo odošleš mail kde si si hľadala a poslala žiadosť o prijatie napr. cez portál profesia.sk.

midka
19. okt 2022

no, bud im nosis potvrdenie - peciatku, ze si hladas miesto, alebo kopiu rozspolanych ziadosti, alebo ti aj ona pozrie, co maju medzi ich volnymi miestami a tam ta posle,,, sa informovat, ak teda maju nieco v tvojej profesii...

autor
19. okt 2022

@alenah31 a ako to je v prípade, že keď si posielam životopisy, ale skoro zo žiadneho zamestnania neposlu mail o neprijati?

alenah31
19. okt 2022

nijako - buď máš razítko, že si si prácu hľadala v konkrétnej spoločnosti alebo mail, že si si žiadosť poslala cez portál, ktorý ponúka prácu. To, že ty si posielaš životopisy ako potvrdenie nestačí pokiaľ im nedonesieš kópiu a zvyčajne aj doklad, že si tú žiadosť ozaj poslala.

leni0204
19. okt 2022

Som v takej istej situácii, až na to, ze syn má rok a pol. Mňa posielajú zatiaľ každé 2-3 mesiace s papierikom, takže mam v pláne v tom pokračovať.
Inak, nemyslím si, že by nejaký zamestnávateľ mal záujem zamestnať tehotnú ženu.

alenah31
19. okt 2022

@leni0204 ale však tehotnú nie, ale ona plánuje byť na ÚP celú dobu čo bude jej manžel na MD a následne poberať RP keďže ona nárok na materské nemá a chcú vyšší RP.

leni0204
19. okt 2022

@alenah31 aha už vidím🤦‍♀️ beriem späť, tak potom je to presne ako si písala ty

autor
19. okt 2022

@leni0204 dúfam že to bude aj môj prípad ze im bude stačiť len každé 2-3 mesiace potvrdenie

alenah31
19. okt 2022

kým bude tehotná - áno, po pôrode až nie.

autor
19. okt 2022

@alenah31 čítala som tu na MK, že niektoré ženy sú tam evidovane aj vyše 3 rokov, dokonca aj 9 rokov. Tak hádam to nebude problém. I keď si myslím, že tak skoro by mi robotu nenašli. Pri dvoch malých deťoch a obmedzenom pracovnom čase. Také roboty s pracovnou dobou od 8 do cca 15. Si ľudia držia. Ja nemôžem ísť niekde robiť 12stky.

alenah31
19. okt 2022

to prosím ťa kde si čítala? Tvoje požiadavky, ktoré zadáš v dotazníku kvôli malým deťom, tebe určenej prac. dobe - sú akceptovateľné kým sa nestaneš "dlhodobo nezamestnanou". Si snáď neprispôsobivý občan, aby si bola v evidencii 9 rokov? Vieš mi poslať link kde si to na MK čítala? Spolupracujem s ÚP - som HR personalista/mzdár. Za 25 rokov sme tu nemali odoslaného nikoho kto by bol v evidencii tak dlho. Okrem toho 12-tky robia aj matky malých detí - tie deti majú aj druhého rodiča, pokiaľ nepracuje v zanraničí alebo nedoložíš, že pracuje napr. ako vodič MKD na turnusy - bude sa musieť aj on prispôsobiť.

midka
19. okt 2022

@alenah31 ale ona bude uvadzat, ze manzel je na RD, tak asi ani tu prac dobu od 8-do 15 nebudu velmi zohladnovat,, ak budu vidiet, ze je na RD muz

taziona
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
19. okt 2022

@midka na akej RD? Manžela má SZČO - pracuje a určite bude pracovať a vystavovať faktúry, len bude poberať RP a predtým materské - ako SZČO nemusí prestať vykonávať činnosť, z ktorej čerpá materské. .

autor
19. okt 2022

@alenah31 predstav si ze nie som neprispôsobivý občan a ani nejaký povalač komu sa nechce do roboty. Hneď po maturite som šla robiť a robila som až dokým som nešla na materskú. Len bohužiaľ to vyšlo tak, ako to vyšlo a teraz už pri tomto tehotensve nemam na nič narok. A keďže manzel na to narok ma, tak prečo by sme to nevyužili. Neplánujem sa na úrade práce zdrzat viac než bude potrebné. Neviem ci vám toľko platia ze by sa vám 100 eur navyše nezislo, ale podla mňa každému sa to zíde. Hlavne v tejto dobe predrazenej. Ja si myslím ze keď je človek normálny , slušný a bude si plniť povinnosti ktoré má, tak sa dá všetko.

nevenka
19. okt 2022

Ja som takto bola evidovana ako uchadzac o zamestnanie, lebo som nechcela platit odvody do ZP ako samoplatca. Ja som teda poberala po svojej materskej vyssi rodicovsky, ale musela som prerusit. Pani na urade bola chapava, vedela, preco som tam, a to z dovodu cerpania MD od otca, pozyvali ma na tie ich stretnutia, asi tak raz za 2-3 mesiace. Bola som tam tusim takto len 2x, doniesla potvrdenie o hladani zamestnania. Kazdy vedel, ako to je a ze realne nic nehladam, navyse som znova otehotnela, no kto by zamesrnal matku s 1,5 rocnym, ktora caka dalsie, vsak ano...🙈. No a ked skoncila materska manzelovi, dala som prihlasku znovu na rodicovsky.

zmrzlinka2021
19. okt 2022

Ale ved nie je povinnost byt na urade prace.

UP je pre ludi, co:
- chcu pracoat
- su aktivni
- majú zaujem

Inak, je velmi smutne, ze ty ako mlada zdrava zena si nezamestnana...

autor
19. okt 2022

@zmrzlinka2021 smutné je, že niektorí ľudia nevedia čítať s porozumením. Ako sa má mladá, zdravá a TEHOTNÁ žena niekde zamestnať? Alebo mladá, zdravá žena a s malým bábätkom, ktorej manzel pracuje sa niekde zamestnať?

autor
19. okt 2022

@zmrzlinka2021 a ešte smutnejšie je, že niektoré ženy majú potrebu napádať a zhadzovať iné ženy. 😉 každému sa dobre mudruje, keď nie je v takej situácii

nevenka
19. okt 2022

@zmrzlinka2021 ale co je smutne? Ze caka dalsie babo a skoncil jej pracovny pomer a nebude mat teda narok na dalsiu matersku a vyssi rodicovsky? Ak je manzel SZCO, tak on bude poberat materske a zaroven pracovat, budu mat vyssi rodicovsky a ona bude s malym babom doma.
Ja som velmi podobne na tom. Budem poberat vyssi rodicovsky, kym nedovrsi dieta 3 roky a nasledne bud nizsi na dalsie dieta alebo uvidime, ak manzelovi vznikne narok na matersku, tak ju vyuzije a ziadat bude potom on o vyssi rodicovsky. Legalne a uplne v poriadku to je.
Ten rodicovsky bud pobera jeden alebo druhy rodic. Moze aj otec, ked mal narok na matersku. A zena sa moze starat o dieta, kym nepojde so skolky a robotu si najde a pripadne aj skor. Preco by nie? Co je na tom smutne?
Mna napriklad rok natahovali s tym, ze mi slubovali plny uvazok a pracovny pomer na neurcito a ked malo na to dojst, tak prekvapkoooo, skonci Ti zmluva a nie sme spokojni s Tebou a dovi dopo. Takze hoci som robila, pracovny pomer skoncil a pri dalsom dietati nie je narok tym padom ani na tehotenske, ani na matersku uz a ani na vyssi rodicovsky. Hlavne, ze taketo zeny hodite do 1 vreca s neprisposobivymi obcanmi. Krasa.

autor
19. okt 2022

@nevenka 🙏🙏🙏 presne tak

nevenka
19. okt 2022

@autorka mozes byt na urade prace rozne dlhu dobu, to nemas obmedzene, len ak Ti najdu pracu, potom neskor uz myslim, tak toto neviem, ci sa da odmietnut bez vyradenia z evidencie. Teda aspon na ten pohovor pracovny ist musis, niekde som to citala a potom, ak Ta nevezmu, tak nic, ide sa dalej. Ale mne nic nenasli nikdy, ani ma nikam neposielali. Ani na rekvalifikacie. Asi im aj tak bolo blbe posielat zenu s 2 VS na rekvalifikacny 🙃.
Iba som posielala zivotopisy a stacilo doniest kopiu emailu, co som poslala zivotopis - ale tusim akceptuju taketo len od profesie a istp.

nikpa
19. okt 2022

Prihlas sa na úrad ako plánuješ. Ono veľmi závisí od toho akej tetke tam budeš patriť. S niektorými sa dá, ine sú protivne, samozrejme isté veci vyžadovať od teba musia, ako dokladovať že hľadas prácu. Možno sa ti podarí potiahnuť to takto čo najdlhšie. Ak nie, tak máš ešte možnosť nahlásiť sa ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov, v tom prípade za teba budú platiť zdravotné ale na úrad sa hlásiť už nemusíš chodiť. Akurát malý nemôže byť v škôlke viac ako 4 hodiny, musela by si ho dať len na pol dňa.

zmrzlinka2021
19. okt 2022

@nevenka Ale tym padom netreba byt na UP, ked nie je zaujem. Pre mna je aspon nepochopitelne cele roky byt bez prace.

evica17
19. okt 2022

A oplatí sa vám to celé tie tri roky ? Pokiaľ viem štát platí za ženu na RD dôchodkové poistenie. Takto nebudeš mať nič.mayersku chápem, aj keď on ako SZČO ak si neatil veľké odvody bude mať tú najnižšiu tých 375 eur .

evica17
19. okt 2022

@zmrzlinka2021 mne to tiež príde odveci že byt na Up aby si zdravotné neplatili. A muž aby poberal RP a materskú,ale aj do práce chodil a potom im je veľa platiť tuším 70 eur mesačne.

autor
19. okt 2022

@evica17 môj manžel plati dosť dosť vysoké sumy za odvody, takže áno je ďalších 70 veľa. A vyjde mu vyššia materska, a aj keby nie tak 375 ako si písala je stále viac akoby som dostala ja. Vy ste tu všetky asi veľmi dobre zabezpečene, keď Vám je 70 eur malo, či by ste boli také ochotne platit navyše aj keby ste vy boli na mojom mieste 😉