Ahojte, chcela by som sa prosim vas poradit s vami, ak mate podobne skúsenosti alebo by ste mi vedeli pomoct. S manzelom a nasim 3 mesacnym synom sa chystame stahovat do Prahy v aprili, kedy prestamem poberat matersku tuto v Edinburgu, kde momentalne zijeme. V Edinburgu som pracovala 2 roky a narok na matersku mam po dobu 10 mesiacov. ked sa prestahujeme do Prahy a moj manzel si najde pracu, je mozne dostat rodicovsky príspevok? Alebo je mozne ziadat o socialne davky? A ake su podmienky? Dakujem vopred
@sonicka17z no podľa mňa skoro každý štát vychádza z toho, ako dlho si tam žila, resp. si tam platila odvody, podporovala ich ekonomiku. Pre nich bude východisko to, že si žila v Edinburgu a tam si máš žiadať o tieto príspevky, resp. v mieste trvalého bydliska.
Urcite nebudes mat narok.
@sonicka17z Pravdepodobne nebudeš mať nárok na nič.
Každý štát má síce vlastné zákony, ale prešla som si tým. U nás síce išlo o Rigu - Lotyšsko, ale v podstate to máš jedno. Vychádzajú z toho kde máš trvalý pobyt, obdobia sociálneho poistenia, .... .
Sociálne dávky sme nežiadali.
Matersku budes poberat z Edinburgu, rodicak si vybavis v Prahe, ked sem pridete. Budes musiet preukazat, ze sa tu zdrzujete, zijete. Dolozis xy papierov, ale pojde to. Pridavky su podla prijmu a maju man narok len rodiny s velmi malym prijmom.
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
podľa tohto nemáš nárok na rodičovský príspevok, ktorý by ti mali vyplácať zo SR.