Prosim,vie mi niektora mamicka vyratat vysku materskeho u szco? Dakujem
@marlenka222 Presne ako pise
@draik
@evittam ten moj 330€
@marlenka222 No tak to je dost. Pozri to rozhodnutie. To platí len do SP mesačne 330Eur. To je VZ cca 950-1000Eur.
@evittam ahoj. Vidím, že sa vyznáš, preto ťa chcem poprosiť o radu. Som na rodičovskej dovolenke s prvým dieťaťom a od februára mám nástup na materskú s druhým dieťaťom. Dnes mi prišiel výmer o výške materskej, samozrejme, že naše mzdové mi zle výpočítalo príjem. Keď som s nimi volala, tak sme riešili ten správny a ide o to, že som mala fixnú hrubú mzdu, plus mesačne mi bolo priplácané cca 60 eur ako náklady na dopravu. Z akej sumy mi majú počítať príjem? len z hrubej mzdy, alebo aj z toho cestovného?Pretože oni mi tvrdili, že rôzne bonusy do toho nezapočítavajú, ale ja som mala tých 60 eur pravidelne, bez ohľadu na to, koľko som odpracovala. A ďalšia vec, v papieroch od Soc. poist. sa píše,že sa ráta predpokladaný príjem, aký by som mala a u nás sa každoročne ľuďom v administratíve zvyšovalo minimálne o 3 %...nemali by teda rátať aj s navýšením?ďakujem
Ak sú splnené všetky podmienky na materské, odvody ste platili celý minulý rok a nástup na MD bude tento rok, tak materské sa počíta z vymeriavacieho základu, z ktorého ste vlani platili odvody na nemocenské poistenie.
@evittam nie, problém nastal v tom, že mi jednoducho dali nižší príjem ako som mala. Počítali mi to nejako podľa hodinovej mzdy, ale ja som mala fixný mesačný plat. To nakoniec uznali a budú to riešiť so SP. Ide mi ale o to, či mi tam majú zarátať aj ten príplatok na dopravu,lebo aj to by spravilo svoje. A či by tam nemalo byť zarátané aj to zvýšenie, keďže som doma tretí rok a od vtedy už určite zvyšovali platy..
@evittam mohla by som ťa poprosiť o radu, budem rada, keď si nájdeš čas mi odpísať. Teraz som na rodičovskej od 12/2015 (maličká mala teraz 2 roky) a čakám v auguste druhé bábätko. Medzičasom som si však zvýšila kvalifikáciu (12/2016) a výplata by sa mi mala zvýšiť takmer dvojnásobne po príchode späť do prace. Kedy sa robí ten vymeriavací základ resp. kedy mám zavolať mzdárke, aby som sa s ňou dohodla, či by mi už nemohla napísať ten vyšší plat. Bolo by to vôbec možné? Alebo ako mám postupovať ? Aby mi mohla byť vypočítaná vyššia materská. Ďakujem velice prevelice 🙂
Ahojte, chcela by som sa opytat- v juli 2018 nastupujem na matersku. Od 1.1.2017 som bola este na rodicaku pocas ktoreho mi skoncila pracovna zmluva takze v 2017 uz kvazi ako nezamestnana, od 15.1.2017 som si zacala platit dobrovolne poi s vymeriavacim zakladom 1766€. Dobrovolne poi sme prerusili cca k 20.8., vratila som sa naspat na rodicak a od 12.10.2017 som sa zamestnala na polovicny s vz 800. Nesplnam teda podmienku 90dni u zamestnavatela k 31.12.2017, avsak 270 dni splnam kedze zamestnana som (to vychadza presne na 270 k dnu porodu) aj to dobrovolne poistne sa zarata. Aku matersku mam ocakavat? Dakujem krasne
@marlenka222
Je to jednoduché. Ak sú splnené všetky podmienky na materské, odvody ste platili celý minulý rok a nástup na MD bude tento rok, tak materské sa počíta z vymeriavacieho základu, z ktorého ste vlani platili odvody na nemocenské poistenie.