Ahojte
Vopred dakujem za Vaše rady.
Od roku 2005 do 11/2016 som bola v kuse zamestnana bez prestavky.
01.11.2016 som sa zamestnala v novej firme , kde mi dali zmluvu na dobu urcitu na 1 rok , teda do 01.11.2017
Zistila som vsak , ze som ostala tehotna , a vsade je uvadzane , ze nebudem chranena a moj pracovny pomer teda skonci mesiac pred porodom / predpokladany porod 12 /2017 .
Ako postupovat ? Co ist vybavovat ?
Dakujem Vam
no podla toho co pises tak mas odpracovanych 270 dni za posledne roky tak narok na MD mas. narok na MD mas 6 tyzdnov pred porodom takze za ten cas kym ti nastane narok by som to riesila PN , predsa dostanes aspon dake peniaze 🙂
@barbie82 samozrejme na Socialnu poistovnu MD musis nahlasit ale to Ti vypise gynekolog papier a ten potvrdeny od zamestnavatela posles na SP. ja ti pisem ako by som to tou PN riesila ja samozrejme mozes byt aj od 1.11.2017 nezamestnana ale to by si sa uz musela hlasit aj na urad prace....
@nikcabb Prepac mi, asi som trochu z toho zmätena, ale uvadzaju, ze PN ka Ti nepredlzuje pracovny pomer, preto ak viem, ze termin porodu bude uz po ukonceni zmluvy na TPP, chapem to spravne, ze sa mam dat gynekologom vypisat na PN. par dni pred ukoncenim pomeru , a potom mam ist na UP ?
@barbie82 výhoda je, že ak budeš nezamestnaná môžeš si platiť dobrovoľné poistenie z vyššieho vymeriavacieho základu ako si mala u zamestnávateľa a budeš mať PN oveľa vyššiu pretože spĺňaš podmienku, že máš zaplatené nemocenské poistenie od zamestnávateľa viac ako 270 dní...to sú riadne prachy, ti poviem....
@carrot_apple Hej, riadne prachy. Ale najskor musis aj z DNP splnit uvedene podmienky. Napr.ak chces max.MD v takomto pripade tak sa musis stihnut prihlasit na DNP minimalne 26.tyzdnov pred nastupom na MD a ak pojdes na PN tak bude z minima. Nie je to take jednoduche ako pises.
@evittam však platiť si poistenie v nezamestnanosti a dôchodkové a nemocenské poistenie...ja som písala iba o PN.keď si doma s dieťaťom na materskej a ochorieš, napr. zlomíš si nohu... tak nemôžeš mať PN z DNP?
@carrot_apple Ked si na MD si na MD a nemozes byt na PN-MD aj PN su davky,ktore su platene z NP. A ano ale aby si mala tie "krasne prachy" tak aj musis platit "krasne prachy". Cize necakat,ze budes platit odvody z min.VZ (co je cca 145Eur/mesiac) a dostavat max.MD al.PN. Odvody z max.VZ su vyse 400Eur/mesiac.😉
@carrot_apple Ja som male vymeriavaci zaklad len zaklad 1200 eur , pohybliva sa nerata ..ale ak sa rata hruby prijem za posledne obdobie v priemere , tak 1500 eur ..tak uz tomu nerozumiem , niekde som citala, ze viac nedostanem ani keby som zarabala desat tisice
mne koncil PP 31.12.2016 a od polky novembra az do nastupu na MD v marci 2017 som bola PN. PP ti bude zrejme zruseny ale na PN byt mozes 🙂