Som tehotná. Mám nárok na materskú?

5. okt 2024

Dobrý deň prajem,
Viete mi prosím niekto poradiť. Som tehotná a vôbec neviem načo mám nárok a že koľko budem dostavať materskú. Mám nárok 270 dni. Len ako tehotná neviem čo všetko budem dostavať ..
keď som zistila že som tehotná tak som nemala prácu už .. od augusta si platím zdravotku sama ale plánujem ísť na úrad prace. I keď tehotnú už nikto nezamestná tak budem vďačná ak mi pôjde zravotka takto .. ako nezamestnaná to nebudem mať odkiaľ platiť.
Prosím zdrzte sa komentárov typu že načo si robim dieťa .. o dieta bude postarané luxusne ma Otcina a postará sa o nás finančne.
Len ma zaujíma že čo a koľko budem dostavať. Ešte nemám knižku takže som sa ešte nešla informovať do soc.poistov. Rada si prečítam dopredu.

anajka266
5. okt 2024

Koľko máš odrobené? A po akom čase od vypovede si otehotnela?

vevebono
5. okt 2024

Myslím od 12teho týždňa máš nárok na tehotenský príspevok. To dostaneš tlačivo u Dr. Tam ale neviem aká suma ti bude chodiť, myslím od 257 sa to začína, to sa pocita z vymeriavacieho zakladu
Ci budeš mat nárok na materskú neviem, vôbec neviem ako sa to počíta.
Ale teda aspoň ten príspevok budeš mať. Kľudne si mohla ísť na UP a ak máš nárok, vyber si dávku v nezamestnanosti. Škoda nevyužiť

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anajka266
5. okt 2024

Dôležité je aby si mala odrobených 270dní za posledné 2 roky.. ak toto splnas, mala by si mat narok na tehotensku davku aj materskú, a malo by ti to vyplývat z ochrannej lehoty..

dadka1997
5. okt 2024

Záleží ako dlho si robila, ci splnas 270 dni nemocenskeho poistenia pred tehotenstvom.. v ochrannej lehote aj po výpovedi si 8 mesiacov, čiže ak si splnila tych 270 dni np pred tehu, budes dostávať tehotensky prispevok od 13tt do porodu a matersku 8tt pred TP ..

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. okt 2024

@dadka1997 no z týchto posledných prác som mala 144 dní odpracovaných a pred tým som pracovala od februára 2023 do februára 2024 🤔

autor
5. okt 2024

Tie prace som si práve prezistila, neviem prečo som si myslela, že to bolo po troch mesiacoch. No takže 144 dní posledných dvoch prác. A predtým ten rok. 2023-2024. Takže neviem no…
A tehotenstvo som zistila po 10 dňoch výpovedi. 😁 a odvtedy ma žiaľ nikto nechce prijať nikde na pracovný pomer.. čo sa nečudujem. Kto zamestná tehotnú ..

dadka1997
6. okt 2024

Tak zamenstnat by ta zamestnali, pokym nepovieš, že si tehotna, do troch mesiacoch nie si povinna to povedať .. no a ak si pracovala cely rok 2023-2024, to mas odpracované 365 dni plus za rok 3024 do aug 2024 144 dni .. cize za posledné 2 roky spĺňaš to, čo máš ;) čiže mala by si mat narok aj na tehotensky aj na md

autor
6. okt 2024

@dadka1997 ďakujem pekne ❤️ pekny večer