Dokončila som SŠ a od októbra 2011 som si našla prácu, výpoveď som dostala júla 2012. Teraz som na ÚPSVaR, nezamestnaná som od augusta 2012. Som tehotná. Čítala som tu všelijaké diskusie o tom, že ak si nezamestnaná, nemáš nárok na žiadne príspevky, ani počas ani po tehotenstve. Teraz ako to vlastne je? Sú tu ešte aj také mladé maminky, ktoré s touto hrôzou majú skúsenosti?
Ano, byvam este s rodicmi, ale s priatelom sa budeme brat. O dva mesiace. Asi budeme byvat u svokrovcov, alebo v podnajme, vlastny byt si zatial nemozme dovolit. Mam 22. Mam 278 odpr. hodin, ale z toho som bola na PN 95 dni.
Ale tak o dva mesiace nebudem doma byvat, budem vydata. Tento stat ma uz naozaj s*re... s prepacenim..
buduci manzel ma pracu. a ten rodicovsky prispevok je kolko?
nie. na úp mi nic take nepovedali, ze mam ist do pistovne. akurat teraz v stredu sa mam ist hlasit.
to ma fakt tesi :(
@alenana narok na RP a pridavky na dieta ti vznikne az po narodeni dietata... sumy ti uz kocky pisali... dovtedy nemas narok na ziadne davky ...
a dovtedy budem na úp a budem sa musiet hlasit tak isto kazdy mesiac? a nosit papiere, ze si hladam pracu? alebo ako to je? :/
@alenana ano do nastupu na matersku budes na UP, potom nastupis na matersku ale peniaze dostanes az po narodeni dietata.
super, uz sa vopred tesim.. dakujem kocky, za odpovede 🙂
este po narodeni baba mas narok ako kazka na priplatok a prispevok k narodeniu....jednio je 150e a druhe okolo 700e...ale treba papiere z UPSVAR...to su jednorazove platby.
dievcata a ak sme obaja bez prace? ukoncili sme v lete vysku a ja som (dufam) tehu... vtedy je to ako??? nie sme manzelia (zatial)
@alenana Ahoj...ja som bola teiz nezamestnana ked som otehotnela, a na UP som sa hlasila uz ako tehotna, vtedy som mala narok na davku v nezamestnanosti na 6 mesiacov, co bolo super.....no potom uz len ten rodicovsky prispevok...spolu cca 217 eur co dostavam doteraz....a teda klasika kto zamestna tehotnu???? asi nikto vsak???? 😀 to som sa pytala aj tejj pani na UP.....a teda s peciatkou som tam bola len raz a potom uz nie, az ked som nastupovala na matersku tak odniest papiere...
@reni1512 rodicia su povinni vas zivit, ak si tehotna, tak po porode budes dostavat rodicovsky prispevok (199,60), rodinne pridavky (23,10) a dostanes prispevok pri narodeni dietata a priplatok k tomuto prispevku (spolu cca 830)
a to je tak vsetko, tvoj partner nech sa co najrychlejsie zamestna, inak budete musiet vyjst z tych cca 223 E mesacne
@denda83 s tymi UP je to na HLAVU... jooj
@liz_lemon dakujeeeem 🙂 toto som chcela pocut 🙂 ... ja viem, no ma prilezitostne, ale stalu pracu nevieme najst, teda ja ju hladat nebudem uz urcite, pravdep. rizikove a drahy sa snazi chudak, ale ma taky odbor co funguje skvele v zahranici a tu niiic...byvame s nasimi, tak dufam ze sa nezblaznim casom :( uz sa zacinam obavat o financie,no u nas bolo to babatko prednejsie (zdravie)
@reni1512 nemas lebo si nepracovala materske nedostanes...
@reni1512 nemaju ti ju z coho vypocitat. Materska sa pocita z vymeriavacieho zakladu, co je hruba mzda, z ktorej zamestnavatel odvadza poistne do socialnej postovne. Ak si si to neplatila sama dobrovolne, tak na matersku ti narok nevznika. Teda sice na nu nastupis a na urad sa uz nebudes musiet hlasit 6 tyzdnov pred porodom ale peniazky dostanes az po porode - rodicovsky prispevok.
@alenana musis upresnit situaciu. byvas s rodicmi? si vydata? kolko mas rokov?