Som PN, kedy je výhodné nastúpiť na materskú ?

sinnovea1
3. jan 2020

Ahojte, aktuálne som PN. Termín pôrodu s dvojičkami mám predpokladaný na 9.5. Ale môžu prísť kľudne aj skôrtie môžu prísť aj skôr.. Plus viem, že materská by mala byť dlhšia. Aktuálne ešte poberám okrem PNky rodičovský na staršieho. Kedy by bolo pre mňa výhodné ísť na materskú? Viem, že sa môže ísť 6/8týždňov pred a že skôr asi ku koncu mesiaca nastúpiť. Nemusí to byť presne na deň, tých napr. 6 týždňov? Viete prosím poradiť? Ďakujem!

kaia
3. jan 2020

@sinnovea1, podla mna cim neskor a ako pises, ku koncu mesiaca 😊.
A zelam vam vela zdravia a nech co najdlhsie aj babatkami v brusku potiahnes ❤️

sinnovea1
autor
3. jan 2020

@kaia ďakujem ti pekne 😊

luciab19
3. jan 2020

Zdá sa mi, že mamičky, ktoré sú PN idu 8tt pred. Inak si môžeš pozrieť lehotnik materskej alebo nejako tak sa to vola, je to normlane na stránke sociálnej poisťovne a je tam uvedené podľa termínu pôrodu, kedy by Ťa mal dr vypísať na materskú

kaia
3. jan 2020

@luciab19, ja som bola PN a isla som 6 tyzdnov

luciab19
3. jan 2020

@kaia nie som si tým istá, možno je to tak, že majú narok ísť už 8tt. Viem, že niekde písali, že si to žena nemôže svojvoľne povedať že idem 8tt alebo chcem ísť 6tt. Ale hovorím, na 100% neviem, preto som písala, že sa mi to tak zdá

elanor
3. jan 2020

8 tyzdnov pred TP je 14.3., alebo 6 tyzdnov pred TP je 28.3.. Cize na MD nastupis bud 14. alebo 28.3.
A myslim, ze o termine rozhoduje gynekolog. Nie buduca mamicka.

draik
3. jan 2020

@luciab19
Môže kedykoľvek 6-8t pred TP, iba v ochrannej lehote sa nastupuje výlučne 6t.

luciab19
3. jan 2020

@draik aha tak to bola tá ´vynimka”, nepamätala som si presne, ja že to bolo pri PN

ikonica
4. jan 2020

@draik no ja som bola pn od 6tt... A nastupovala som na md presne 6t pred predpokladanym porodom... Lekar mi aj napisal skorsi datum, no sestricka sa dusovala, ze mi to socialka vrati, ak to bude skor... Tak sme napisali nakoniec datum tak, ako vychadzal v lehotniku 6t pred porodom...

sinnovea1
autor
4. jan 2020

@ikonica
@luciab19 no v knizke mam TP 15.5., tak z toho by sa malo vychadzat ci?