Som nezamestnaná a som na rizikovom tehotenstve

martinkahu
6. jún 2017

Ahojte dievčatá,
Zaujimalo by ma či budem mat nárok na materské, ak som aktuálne nezamestnaná a na rizikovom tehotenstve.

Nepretržite som bola zamestnaná 1.11.2012-6.2.2017.
Potom som bola PN od 4.1.2017-14.3.2017.
Následne som sa evidovala na úrade prace od 14.3.2017 a som evidovaná dodnes.
Počas nezamestnanosti som uzavrela Dohodu o pracovnej činnosti od 1.4.2017-9.6.2017 (na tých pár hodín, ktoré sa dajú počas evidencie na úrade prace odpracovať a nevyradia Vás). Počas trvania tejto dohody som otehotnela.
Od 29.5.2017 som PN z dôvodu rizikového tehotenstva zrejme na celé tehotenstvo až do nástupu na materskú.
Termin pôrodu mám na 11.1.2018, čiže na materskú nastúpim ešte tento rok 2017.

Zaujimalo by ma, či mám nárok na materské a z čoho sa mi vypočíta.

Ďakujem veľmi pekne za každú radu.
M.

emi16
6. jún 2017

Zavolaj si na socialnu poistovnu
Tam ti povedia

draik
6. jún 2017

V prvom rade je potrebné zistiť, či ste v ochrannej lehote, teda či ste boli nemocensky poistená počas dohody (či je pravidelná). Ak áno, tak pri nástupe na MD v roku 2017 sa pre výpočet materského bude brať príjem z roku 2016.

martinkahu
autor
6. jún 2017

Ďakujem dievčatá, vyzistim si👍😊

barruna
6. jún 2017

No mas to celkom komplikovane, pri tomto si netrufam ani ja povedat, ci mas na nejaku narok a ako ano z coho by ti to mali ratat. Jedine co sa mi nezda, ze by sa praca na dohodu ratala do poctu odpracovanych dni, ktore potrebujes mat odrobene aby si mala narok na matersku. Najlepsie bude ak sa pojdes teda spytat na tu poistovnu ale tam aspon zavolas, nech ti tam povedia

evittam
6. jún 2017

@martinkahu Plati co napisal
@draik . No a na rady tetusiek na SP by som sa nespoliehala-cest vynimkam. 😉
@barruna Ty nič nepotrebujes mat "odrobene". Hlavnou podmienkou naroku na MD je 270 dni NP za posledne dva roky pred porodom a potom musi byt NP aktivne alebo musi byt v ochrannej lehote. Ak mala dohodu na pravidelny prijem tak je v ochrannej lehote a vzniká nárok na MD, kde ak nástupi na MD tento rok tak jej VZ pre MD bude hruby prijem za rok 2016.

martinkahu
autor
6. jún 2017

@draik prepac, som tu nová a nevšimla som si že ty dievča nie si😇
@evittam ďakujem, ukludnila si ma, mala som strach, že tie moje PN-ky mi nakoniec neumoznia žiadne materské, resp.bude minimálne

evittam
6. jún 2017

@martinkahu No len este je podstatne na aký príjem bola ta dohoda...

martinkahu
autor
6. jún 2017

@evittam dohoda bola úplne na minime. Ovplyvní to výšku materskej? Alebo PN-ky?

evittam
6. jún 2017

@martinkahu Tu nejde o to kolko si zarobila ale aka to bola dohoda. Ak bola na nepravidelny prijem-neplati sa z nej NP tak nevznikne narok na MD, ak bola na pravidelny prijem-plati sa NP -bude narok na MD.

martinkahu
autor
6. jún 2017

@evittam Mám pocit, že bola na pravidelný príjem ale ešte si to pre istotu overím. Veľmi pekne ti ďakujem😊

evittam
6. jún 2017

@martinkahu Nemas za co. A overis si to aj na vyplatnej paske.😉 Ak bolo odvadzane nemocenske poistenie tak je to v poriadku.😉