Som na rodičovskej a dostanem výpoveď

petulik88
19. feb 2014

Ahojte vsetci. Chcela by som poradit od niekoho kto ma nejake skusenosti, alebo sa tomu trosku rozumie. Ja som este na RD do polovice Maja, a mala som v Maji nastupit spat do prace, ale teraz som sa dozvedela, ze firma bude zrusena a dostanem vypoved ( este to neviem oficialne ). Chcela by som vediet, ci mam narok na odstupne v pripade , ze firma skrachuje. Dakujem

jajka71
19. feb 2014

Dobrý deň,

Podľa §64 Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke.

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi

a) z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1.zrušuje alebo
2.premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,

b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1); ak je daná zamestnankyni alebo zamestnancovi výpoveď z tohto dôvodu pred nástupom na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku tak, že by výpovedná doba uplynula v čase tejto materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou a rodičovskou dovolenkou,

c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny [§ 63 ods. 1 písm. e)], ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke.

Ak ukončíte MD, a ak by Vám v tej dobe dal zamestnávateľ výpoveď z dôvodu, že sa ruší zamestnávateľ, tak máte nárok na odstupné.

Arpád Barczi
advokát
http://poradna.hnonline.sk/otazka/vypoved-pocas...

3kolka
19. feb 2014

Ja som tiež dostala výpoveď počas RD lebo sa firma rušila.Bola som tam zamestnaná od r.2008 a dostala som odstupné 3mesačné

alenah31
19. feb 2014

@petulik88 v prípade, že sa firma ruší samozrejme máš nárok na odstupné - 2 mesačné ak si vo firme pracovala do 5 rokov, 3 mesačné ak si vo firme pracovala viac ako 5 rokov. To je minimum čo ti zamestnávateľ musí vyplatiť. Ale niektoré spoločnosti vedia dávať aj viac.....naša firma rušila pobočku v Dubnici n/V a zamestnanci dostali odstupné za 8 mesiacov všetci rovnako bez rozdielu či u nás robili pár mesiacov alebo dlhé roky.

nikawero12
19. feb 2014

@alenah31 to je pekné, že ste dostali také vysoké odstupné nad rámec zákonníka práce, to sa len tak ľahko nevidí v dnešnej dobe.

petulik88
autor
19. feb 2014

Velmi pekne dakujem vsetkym za odpovede 🙂 To 8 mesacne odstupne, to je fakt rarita, to u nas nehrozi. Majitel je velmi prespekulovany clovek. Ale podla toto, co mi tu poslala janka71 tu prvu vetu : Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1.zrušuje ,
ak to dobre chapem, tak ked sa prevadzka rusi, tak nemusi dat odstupne ? ☹

majusqa77
19. feb 2014

@petulik88 na odstupne narok mas, nemas narok na ochrannu lehotu /pri zruseni podniku/

petulik88
autor
19. feb 2014

Aha, tak velmi pekne dakujem 😉

nikawero12
19. feb 2014

@petulik88 práveže si to pochopila nesprávne. Keď sa prevádzka ruší, tak máš právny nárok na odstupné, jeho výška závisí od toho, koľko rokov si pracovala u tohoto zamestnávateľa, prípadne ak je zamestnávateľ dobroprajný, môže ti dať aj viac, ako ti patrí podľa zákon.

petulik88
autor
19. feb 2014

Zamestnavatel urcite dobroprajny nie je. Pred RD som tam robila 2 roky a RD mam do maja, takze spolu 4 a tristvrte roka

nikawero12
19. feb 2014

@petulik88 takže podľa toho čo píšeš máš právny nárok na 2-mesačné odstupné. Samozrejme, že dostaneš aj výpoveď.

petulik88
autor
19. feb 2014

No, ta vypoved ma az tak netrapi, aj tak som sa tam nechcela vratit a pevne verim, ze to 2-mescne odstupne uvidim 🙂 Dakujem za radu 😉

nikawero12
19. feb 2014

@petulik88 rado sa stalo

evkaspa
19. feb 2014

@petulik88 ahoj, ak odstupne nedostanes od zamestnavatela, mozes si ho uplatnit z garancneho fondu zo sociálnej poistovne. Dufam, ze te este existuje🙂

petulik88
autor
19. feb 2014

@evkaspa Ok, dakujem za radu 😉

petulik88
autor
19. feb 2014

A este som sa chcela spytat, jednu vec. Pocula som, ze aj ked som na RD mam narok na dovolenku. Mam teda v tomto pripade narok aj na preplatenie nejakej dovolenky v pripade , ze pred nastupom na MD som si vtedajsiu vsetku vycerpala?

soniatko
19. feb 2014

@petulik88 mne bolo povedane,ze na dovolenku mam narok iba pocas MD.

petulik88
autor
21. feb 2014

Aha, a kolko je to dni pocas MD?