Ahojte vsetci. Chcela by som poradit od niekoho kto ma nejake skusenosti, alebo sa tomu trosku rozumie. Ja som este na RD do polovice Maja, a mala som v Maji nastupit spat do prace, ale teraz som sa dozvedela, ze firma bude zrusena a dostanem vypoved ( este to neviem oficialne ). Chcela by som vediet, ci mam narok na odstupne v pripade , ze firma skrachuje. Dakujem
Ja som tiež dostala výpoveď počas RD lebo sa firma rušila.Bola som tam zamestnaná od r.2008 a dostala som odstupné 3mesačné
@petulik88 v prípade, že sa firma ruší samozrejme máš nárok na odstupné - 2 mesačné ak si vo firme pracovala do 5 rokov, 3 mesačné ak si vo firme pracovala viac ako 5 rokov. To je minimum čo ti zamestnávateľ musí vyplatiť. Ale niektoré spoločnosti vedia dávať aj viac.....naša firma rušila pobočku v Dubnici n/V a zamestnanci dostali odstupné za 8 mesiacov všetci rovnako bez rozdielu či u nás robili pár mesiacov alebo dlhé roky.
@alenah31 to je pekné, že ste dostali také vysoké odstupné nad rámec zákonníka práce, to sa len tak ľahko nevidí v dnešnej dobe.
Velmi pekne dakujem vsetkym za odpovede 🙂 To 8 mesacne odstupne, to je fakt rarita, to u nas nehrozi. Majitel je velmi prespekulovany clovek. Ale podla toto, co mi tu poslala janka71 tu prvu vetu : Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1.zrušuje ,
ak to dobre chapem, tak ked sa prevadzka rusi, tak nemusi dat odstupne ? ☹
Aha, tak velmi pekne dakujem 😉
@petulik88 práveže si to pochopila nesprávne. Keď sa prevádzka ruší, tak máš právny nárok na odstupné, jeho výška závisí od toho, koľko rokov si pracovala u tohoto zamestnávateľa, prípadne ak je zamestnávateľ dobroprajný, môže ti dať aj viac, ako ti patrí podľa zákon.
Zamestnavatel urcite dobroprajny nie je. Pred RD som tam robila 2 roky a RD mam do maja, takze spolu 4 a tristvrte roka
@petulik88 takže podľa toho čo píšeš máš právny nárok na 2-mesačné odstupné. Samozrejme, že dostaneš aj výpoveď.
No, ta vypoved ma az tak netrapi, aj tak som sa tam nechcela vratit a pevne verim, ze to 2-mescne odstupne uvidim 🙂 Dakujem za radu 😉
@petulik88 rado sa stalo
A este som sa chcela spytat, jednu vec. Pocula som, ze aj ked som na RD mam narok na dovolenku. Mam teda v tomto pripade narok aj na preplatenie nejakej dovolenky v pripade , ze pred nastupom na MD som si vtedajsiu vsetku vycerpala?
Aha, a kolko je to dni pocas MD?
Dobrý deň,
Podľa §64 Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke.
Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1.zrušuje alebo
2.premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,
b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1); ak je daná zamestnankyni alebo zamestnancovi výpoveď z tohto dôvodu pred nástupom na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku tak, že by výpovedná doba uplynula v čase tejto materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou a rodičovskou dovolenkou,
c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny [§ 63 ods. 1 písm. e)], ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke.
Ak ukončíte MD, a ak by Vám v tej dobe dal zamestnávateľ výpoveď z dôvodu, že sa ruší zamestnávateľ, tak máte nárok na odstupné.
Arpád Barczi
advokát
http://poradna.hnonline.sk/otazka/vypoved-pocas...