Som na rodičovskej a dieťa chodí do škôlky. Poradíte?

patrga
8. sep 2015

Prosím o informácie. Som na rodičovskej do 30.novembra, kedy dieťa dovŕši vek 3 roky. Už teraz 2.09.2015 začal syn chodiť do škôlky a ja som nenastúpila do práce (pred materskou a rodičovskou som bola a teda stále som zamestnanec v jednej firme na dobu neurčitú, počas dovoleniek som nepracovala, a venovala sa len deťom), do zamestnania plánujem nastúpiť od 1.decembra, po skončení rodičovskej dovolenky. Prosím o info, či mám nejaké povinnosti voči úradu práce, zamestnávateľovi, zdravotnej poisťovni atď. keď som ostala doma, dieťa je v škôlke, vrátiť sa do zamestnania plánujem až toho 1.decembra 2015 po skončení rodičovskej. Dostala som nejaké info, že keď je dieťa v škôlke dlhšie ako 4 hod, musím niečo nahlásiť a platiť do Zdravotnej poisťovne. Prosím o presné informácie. Ďakujem.

darina1952
8. sep 2015

@patrga zatiaľ nepotrebuješ vybavovať nič, tvoj syn dovŕši 3roky 30.novembra 2015 a dovtedy si stále na rodičovskej dovolenke, bez ohľadu na to či je dieťa doma alebo v škôlke. Rodičovská dovolenka ti zanikne/skončí presne k dátumu narodenín syna a keď na druhý deň nastúpiš do práce, všetky papierovačky ohľadom soc.poisťovne a podobne bude vybavovať tvoj zamestnávateľ. 🙂

saurian
8. sep 2015

co ja viem (ale treba si tieto info overit) ak chces nastupit do prace musis aspon 1 mesiac pred tym informovat zamestnavatela ze nastupis. den nastupu by mal byt ten, v ktory dieta dovrsi 3roky - teda 30nov. papiere ohladom socialnej a zdravotnej poistovne bude v tomto pripade vybavovat zamestnavatel.

anika44
8. sep 2015

Ahoj musíš ísť na úrad práce A tam nahlásiť,že dieťa chodí do škôlky a tam ti dajú vypísať papier, že dieťa navštevuje materskú škôlku a tým pádom ti dajú aj rodinné prídavky. Ak by si si to neisla vybaviť pozastavia ti rodinné prídavky.

janka2501
8. sep 2015

ten papier sa tyka deti len ked dovrsili 3 roky, cize ona ho vyplni az po 30 novembri... skor nie...