Som na rodičovskej a chceme druhé dieťa. Ako získam materskú?

6. okt 2023

Ahojte, budem veľmi rada, ak sa tu nájde niekto, kto by vedel poradiť. Som aktuálne na rodičovskej dovolenke, syn bude mať čochvíľa 2 roky a premýšľame nad druhým babom. Pred materskou som bola zamestnaná ale aktuálne som od roku 2022 bez zamestnania, preto zvažujem začať si platiť dobrovoľné nemocenské poistenie, len mi to nie je celkom jasné či sa to vôbec oplatí
Chcela by som začať platiť minimálny vymeriavací základ a po otehotnení by som začala platiť maximálny.
Takto by mi malo bez problémov vyjsť 270 dní čo je podmienka na získanie materskej?
Každej ďakujem za normálne rady 🙏😊

kamilieri
6. okt 2023

Ahoj, vyskúšaj preštudovať stránku najmaterska.sk. Je možná aj individuálna konzultácia, aby to nastavenie bolo pre Teba výhodné.

autor
6. okt 2023

@kamilieri práveže už to možné nie je 😥 chcela som, ale má od 1.10 zrušené konzul

kamilieri
6. okt 2023

Tak sa ospravedlňujem za info.

melanta
6. okt 2023

@zalka ti poradí

autor
6. okt 2023

@kamilieri úplne v pohode, ďakujem ti aj tak za snahu pomoct ❤️
@melanta ďakujem

zalka
6. okt 2023

Ako ti skončilo zamestnanie?
Kedy ti končila materská a kedy zamestnanie cca dátumy

autor
6. okt 2023

@zalka zamestnanie skončilo 31.12.2021 a materská skončila 21.7.2022

autor
6. okt 2023

@zalka a teda dohoda o skončení PP bola

zalka
6. okt 2023

Áno môžeš tak urobiť ako si napísala. Ak ešte nie si tehotná tak začať platiť z minima, po otehotnením zrušiť z minima a prihlásiť sa z iného VZ trebárs Max. A platiť kým neziskas tých 270 dní poistenia až potom môžeš ísť napr.na platenú PN...a z iného VZ musíš byť prihlásená pre nástupom na MD 182 dní nepretržite čiže nové poistenie musí vzniknúť najneskôr v 6 až 8 týždni tehu.

autor
6. okt 2023

@zalka veľmi pekne ti ďakujem.
Opýtam sa ešte poslednú vec, v prípade že by som šla na PN počas platenia maximálneho poistného, rozumiem že platená PN by mi nevznikla, ale viem takto aspoň niečo ušetriť na plátne poistného a stále by sa to rátalo do tých 270 dni poistenia?

zalka
6. okt 2023

Nie kým nemáš 270 dní a platenú PN, tak aj keby si bola na PN a neplatenej tak odvody platiť musíš.

autor
6. okt 2023

@zalka veľká vďaka naozaj si mi pomohla. Nech počítam ako počítam, stále sa to oplatí aj keď investícia je vysoká

lunademonica
6. okt 2023

Prosim, ako sa to oplati? Ak to mas preratane, kolko zaplatis poistovni a kolko dostanes? Lebo toe poplatky su tak vysoke, ze ja pochybujem trochu ze to stoji zato, no tiez ma to zaujima. 🙂 kludne do spravy, ak nechces tu pisat...

zalka
6. okt 2023

Čím neskôr otehotnieť tým lacnejšie...ak by si otehotnela o pol roka a pol roka platis minimum... potom ukončis a spravíš z Max lebo si otehotnela...potom stačí 3 m Max platiť a potom ak bude dôvod tak PN...

autor
6. okt 2023

@zalka tomuto teraz nie celkom rozumiem 😬 ja som rátala že 90 dní budem platiť minimum, následne zrusim a po dobu tých 182 dni by som platila maximum. Čiže ak ťa správne chápem, stačilo by nerušiť po 90 dňoch, naďalej platiť minimum a potom stačí platiť vyššie odvody už iba toľko dní koľko by chýbalo do 270 dni NP? Stratila som sa fakt

zalka
6. okt 2023

ak otehotnieš po 6 mesiacoch .. neni lepšie platiť 6x200e a 3mesiace po 800e ... PN tu bude minimálna... MD skutočné ak bude splnená podmienka
ako platiť 3m x 200 a potom 6x800e .. PN bude tu minimálna .. MD skutočné ak bude splnená podmienka
sumy si dopln minimum a maximum ja som ich dala bajočkom ...

ako poistená musíš byť stále ... len akurát .. v prvom prípade napr. po otehotnení zaplatíš 3 mesiace .. a zvyšné 3 mesiace môžeš byť PN

autor
6. okt 2023

@zalka aha....už chápem. Takže v podstate dňom kedy budem platiť poistné 270 dni už môžem ísť na PNku s tým, že nemocenské je stále aktívne ale zároveň už nemusím platiť poistné.
Fuha toto mi ani nenapadlo, ty si top 🥰

zalka
6. okt 2023

áno presne tak .. pochopila si správne ..

autor
6. okt 2023

@zalka fakt ti veľmi veľmi ďakujem.