Ahojte, je mi jasne, ze sa tu toho na tuto temu popisalo uz kopec, ale kedze som nenasla nic, co by presne sedelo na moju situaciu a co by bolo aktualne tak sa spytam.
Od septembra 2011 som pracovala v jednej firme. V juni 2014 som isla na MD, z ktorej som v januari 2015 presla na RD. No a pocas mojej RD firma zanikla a dostala som vypoved. Teraz v aprili 2016 mi skoncil pracovny pomer. Do dcerkinych troch rokov (co bude v auguste 2016) planujem opat otehotniet aj porodit (ak sa zadari), no este tehotna nie som. Takze zvazujem, ze rodicak prehodim na manzela a ja pojdem na podporu v nezamestnanosti. No ale ak by som otehotnela, rada by som opat poberala matersku. Tipujem, ze momentalne narok nemam. Takze ako to urobit aby mi vznikol narok? Do 270 dni nemocenskeho poistenia sa pocita aj rodicovska dovolenka? Cize ak by ma niekto zamestnal a platila by som si par mesiacov odvody uz by mi vznikol narok? A z coho by sa materska pocitala? Dakujem moc moc za kazdu pomoc 😉
tak toto, zaujima aj mna...nevie nikto poradit?
Asi myslíte august 2017 😀
@marcelatje
@nyusika joooj no jasne, ze 2017 😀 inak by som bola ina plodnica 😀 dik za upozornenie na chybu 😉
@gdalka k podpore tolko, že ak nechceš mať nárok z minima (50% z 429eur), tak treba mať v období 2roky pred zaevidovaním nejaký vym.základ, tj. ak si išla na md v júni 2014, a nebola predtým na PN, tak by sa to malo stihnúť. RP môžeš dať na manžela. Ak sa zaeviduješ do 1roku od ukončenia pp, tak nárok budeš mať, ale ak nebudeš mať vym.základ v obd. 2 roky pred zaevidovaním, bude to minimum. to paltí podla teraz účinného zákona.
Nárok na materské:
Dni počas trvania prac.pomeru a čerpania RD sa rátajú pre nárok na mateské (nie pre nárok na nemocenské z dobrov.poistenia). Musíš splniť podmineku mať aspon 270 kalen.dní nem.poistenia v období 2roky pred skutočným pôrodom (tj. treba pri plánovaní rátať aj hraničnejšie termíny, teda tak, že porodíš aj o niečo skôr alebo neskôr, ako je termín). Napr. ak porodíš 12.12.2016, tak sa sleduje obdobie 12.12.2014-11.12.2016 a kolko dní nem.poistenia v nom máš.
A potom pre samotný výpočet matesrkkého je podstatné, kedy nastúpiš na md, čo je obvykle 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu (pri predčasných pôrodoch den pôrodu, ak ani nastúpiť na md mamička nestihne). Tam bude podstatné, či nem.poistenie z nového zamestnania trvalo aspon 90kalen.dní, aby sa materské rátalo z toho nového nem.poistenia. Pri dobrovolnom poistení sa ráta, či uplynulo aspon 26týždnov od prihlásenia, potom sa ráta z toho, čo si platila v tzv. rozhod. období. Dobr.poistenie je však drahé. Ale rozhodne, ak splnaš 270dní a nemáš zamestnannie, tak sa oplatí prihlásiť na dobr.poistenie pred nástupom na md a bude sa rátať matesrké z minima z 429eur x 70%.
@gapa zamiesam sa do toho, takze staci 2 roky pred porodom byt 90 dni nem.poistena, a ak som dobre pochopila RD sa tiez rata do toho poistenia, cize nemusim "stihnut" termin ze do konca Rd musim znova porodit, moze to byt aj mesiac-dva po skonceni RD a stale mam narok na matersku nie z minima, ano? (Stale som zamestnana). Chapem spravne? A z akeho vymeriavacieho zakladu sa potom vypocitava suma, rataju este co som pracovala (tym padom to ale bude 3 roky dozadu), alebo z nejakeho priemeru, alebo z coho to pocitaju?
@kondaska1 nestačí 90 dní, ale 270
ak trvá pp v den nástupu na md, tak máš nárok. Ak v predch. kalendárnom roku k roku nástupu na md si bola v tom istom pp od 1.1. a mala si v danom roku LEN!!! RD príp. k tomu MD, nič iné!!!!!!! (ani pn!!!) tak sa ráta z toho vym.základu, ktoré ti uvedie mzdárka do potvrdenia pre soc.poistovnu, že by si dosiahla v mesiaci nástupu na MD, tj. obvykle je to hrubá mzda podla prac.zmluvy. Tie, čo majú pohyblivú časť sú v neistote, či im to mzdárka uvedie, môže, no nemusí, je to na nej.
Aha lebo vyssie si pisala ze 90 dni, ale to je jedno, stale som zamestnana momentalne na RD len toto mi nebolo jasne ze ci dalsie babo musim stihnut porodit do ukoncenia RD alebo nie nato aby som mala narok na normalnu matersku. Cize chapem spravne ak, teoreticky ak mi RD konci v 3/2018 (stale budem zamestnana, cakaju na mna v praci) ale porodim az dajme tomu v 11/2018 ale do prace po skonceni RD uz nenastupim (vypoved) tak mam stale narok na matersku z mojej mzdy? (Cize splnam to ze v predchadzajucom roku k roku nastupu som bola poistena aj ked som bola na RD ale akoze stale zamestnana,ano?) som z toho uplne zmagorena... 😁
Do augusta 2016 planujes otehotniet aj porodit? Ty si teda akcna ...