Ahojte maminky chcem sa vás opýtať ako to je s MD momentálne na nej som s dcérkou ale v auguste (staršia bude mat v oktobry 2 roky) pribudne další člen do rodiny takze automaticky mi na starsiu dcérku padá MD a papiere na babetko treba poslať zamestavatelovy či stačí ísť na socialku?
Aj do prace musis dat vediet. Ybavis si novu matersku na babo, rodicovska ti zanikne. Su k tomu na nete dobre navody, kuk retazovy porod
A ešte sa chcem opýtať či by mohol ísť na MD priateľ z mladším dieťaťom?(zivnostnik)
Ano moze, ale musite k tomu potvrdit ze ani jeden z vas nepobera rodicovske. A vypocitajte to tak, aby mu skoncila MD skor ako tebe, inak ty nebudes dostavat rodicovske a teda budes musiet si platit poistne sama. On ma narok na 28 tyzdnov a ty 34.
@baska1930 ty s mladším na materskú a priateľ so starším na materskú..........priateľ ako szčo môže aj naďalej podnikať a neplatí odvody...
@baska1930 asi myslíš rodičovskú nie materskú. Keď sa bábätko narodí, resp 6 týždňov pred pôrodom nastupujes na novú materskú (ak máš na ňu teda nárok) a automaticky zaniká rodičovská. Zamestnávateľovi pošleš iba tlačivo s nástupom na materskú od doktora. Na úrade práce požiadas o ukončenie RD z dôvodu že nastupujes na MD. Už si ale nepamätám kedy presne, či až keď ti doručí socialka rozhodnutie o nároku na materské. Skus si na to zavolať na úrad práce.