Som ešte na rodičovskej a som tehotná. Poradíte mi s výpočtom výšky materskej?

e3v3a3
28. nov 2020

Ahojte.prosim vás vedel by mi niekto poradiť, či si viem vyrátať výšku materskej, ak som na rodičovskej dovolenke a zobrala by som si dva dni dovolenky v decembri? Termín pôrodu mám v marci, takže by sa mi materská rátala z tých dvoch dní dovolenky. Mám tieto údaje: zmluvná mzda, denný vymeriavací základ pre nemoc, priemerný zárobok na PP účely.dakujem

daniela1911
28. nov 2020

@e3v3a3 denný VZ máš z tých dvoch dni dovolenky ?

e3v3a3
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bolcari
28. nov 2020

To sa neoplatí, za tie dva dni by vám musel zamestnávateľ dat aj nejakú odmenu navyše, aby ste si navýšili matersku..lebo to sa počíta ako celkový príjem deleno počet dní.. Čiže čím vyššia mzda za menej dní, tým lepšie

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@bolcari aha ďakujem, ja som myslela že ak je dovolenkový priemer vyšší ako hodinová mzda tak potom že aj príjem za tie dva dni, by bol vyšší.prvu materskú som mala cca 820 euro.este raz dakujem

lucka_ke
28. nov 2020

dovolenkový priemer nemáš, keďže si na RD, dovolenka by sa ti počítala zo zmluvnej mzdy a aj MD, ale ke´dže máš reťazový pôrod, ďalšia MD nebude nižšia ako bola prvá

zuba1987
28. nov 2020

@e3v3a3 myslim ze je to tak, bola by vyssia... ak mas FB pise o tom Mihal

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@zuba1987 ja som sa to práve tam dočítala. Tak som myslela, že ten dovolenkový priemer čo je na páske plati a že sa to bude rátať práve z tejto sumy.ale teda
@lucka_ke píše,že nemám tak teraz neviem.ja sa tomu nerozumiem 😀

zuba1987
28. nov 2020

@e3v3a3 luckake pise ze dovolenka sa ti pocita zo zmluvnej mzdy... ak mas velku cast platu v odmenach prip. bonusoch, neoplati sa to, ak mas v mzde gro vyplaty oplati sa to
VZ sa pocita ako mzda /pocet kal dni (30 al.31)
VZ na dovolenku ako mzda/pocer prac.dni (20,7)

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@zuba1987 tak už to chápem.pred nástupom na materskú v roku 2018 som mala základnú mzdu približne rovnakú, možno o niečo nizsiu.nieje tam veľký rozdiel.odmeny k tomu bývali cca 60 euro mesačne v hrubom

lucka_ke
28. nov 2020

dovolenkový priemer sa počíta z ukončeného kalendárneho štvrťroka, ale len keď pracuješ, ty nepracuješ... čiže nemajú ti ako spočítať priemer tak zoberú zmluvu a idú podľa toho

zuba1987
28. nov 2020

@e3v3a3 tym padom sa ti ten "trik" podla Mihala oplati

zuba1987
28. nov 2020

@lucka_ke ahoj, si mzdarka? dovolenka sa pocita nie kalendarnymo dnami ale pracovnymi a priemer na nu je vzdy vyssi ako hodinova mzda
kedze nepracuje pouzije sa predpokladany narok ppdla mzdy

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@zuba1987 môžem sa ešte prosím ťa spýtať či je to asi taký princíp ako pri skončení pracovného pomeru po rodičovskej, že si zoberieš dovolenku a vyjde maximálna podpora?

lucka_ke
28. nov 2020

@zuba1987 a čo iné som napísala? že jej budú počítať podľa zmluvy, rovnako ako si napísala aj ty v poslednom príspevku

zuba1987
28. nov 2020

@lucka_ke ano spravne si napisala, ale oplati sa to, z tvojho to vyznelo ze sa to neoplati

zuba1987
28. nov 2020

@e3v3a3 ahoj, tooo neviem, musela by som si to nastudovat, toto som znamej prepocitavala tak viem o tom

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@zuba1987
@lucka_ke ďakujem vám baby, skúsim ešte niečo pohľadať, aj keď si vypočítam ten dovolenkový zo zmluvnej mzdy, stále mi to vychádza viac ako predchádzajúca výška materskej. Už len vedieť či sa moje výpočty približujú realite, keďže sú to len internetové kalkulačky 😀 ešte raz dakujem

mogaa
28. nov 2020

@e3v3a3 dovolnka sa počíta z priemerného platu za predchádzajúci štvrťrok....takže u teba by bol základ na výpočet plat na zmluve a z toho platu sa počíta aj MD, takže čerpanie dovolenky ti nijako nezmení MD

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@mogaa no vidíš to a ja tu robím zložité výpočty a pritom mi vyššia materská vychádza rovno z platu

mogaa
28. nov 2020

@e3v3a3 a z čoho si to rátala?

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@mogaa veď z platu ale zložitejším spôsobom 😀

e3v3a3
autor
28. nov 2020

@mogaa ale podľa mihala tam rozdiel je v tom, že sa to pri cerpani dovolenky delí iným počtom dni.uz to nechám tak dám si to vyrátať mudrejsim ako som ja 😀

mogaa
28. nov 2020

@e3v3a3 viem že toto sa využíva pri skončení RD aby mamička dostala maximálnu podporu, čo sa týka materskej som ešte nepočula žeby to niekto využil.....veď vyskúšaj uvidíš😉