Dobrý deň, som tu nová,
chcela by som sa informovať v apríli mám termín pôrodu, ako je to s materským a rodičovským príspevkom?
Som momentálne zamestnaná u zamestn.5 rokov.
Rodičovský a materský príspevok sa poberajú súčasne, alebo najprv skončí materský príspevok a tak sa poberá rodičovský príspevok?
ďakujem za vysvetlenie.
najskôr dostanes materskú prvého pol roka až potom rodičovský o ktorý musíš požiadať, tlačivá si zober na úrade práce
ďakujem veľmi pekne...
@luba28
@jannka1601
MD trva 34 tyzdnov (cca 8 mesiacov), nie 6 mesiacov
@jannka1601
nezabudni si podať po pôrode prihlášku na dôch.poistenie štátom, aby si bola aj počas rodičovskej dovolenky dôchodkovo poistená šátom. U zamestnancov sa má podať prihláška najneskôr prvý den rodičovskej dovolenky (najprv čerpáš v zamestnaní materskú, potom rodičovskú po ukončení poberania materského) a od prvého dna RD ti mzdárka musí prerušiť poistenie v soc.poistovni a aj zdravotnej. V soc.poistovni sa to vybaviť spätne nedá (v zdravotnej áno). Pozri si info, čo po nástupe na md a čo po pôrode ... aj na iných stránkach, niekde to majú celkom fajn zosumarizované.
Co sa tyka MD, najprv posles manzela po porode na matriku v mieste narodenia dietata, tam mu vydaju rodny list (nech si hned spravi aspon 6kopii 😀 ) Potom pojde na mestsky urad, nahlasit bydlisko dietata. Potom na zdravotnu poistovnu, kde bude dieta poistene, aby mu vydali preukaz poistenca... Dalej na UPSVaR tam manzel dostane par tlaciv ohladom ziadosti na prispevok, potom na priplatok k prispevku a dalsi na pridavok na dieta. (moze dostat rovno aj papiere na ziadost na rodicovsky prispevok, ktory prinesies po skonceni materskej)... Neviem, ci som este na nieco zabudla, ale mm postupoval podla tohto a vsetko vybavil, sikovnicek moj: http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-pri-por... alebo ti moze pomoct aj toto: http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-pred-po... Drzim palceky, nech tehotenstvo prebieha v pokoji a pohode,...
@jannka1601 matersku beries uz od vypisania gynekologa na matersku,..berie sa 6 mesiacov a potom je potrebne poziadat o rodicak a ten je do troch rokov veku dietata,...