Poradte mi prosim po skole som pracovala cca 7 mesiacov potom som otehotnela isla na pn do porodu dcerka ma teraz 2,5 roka a teraz cakame dalsie,isla som na socialnu odniest ziadost o materske a vobec som tam nebola prihlasena akoze soms a nebola prihlasit,pritom som bola,ved na akom principe by som potom asi rodicovsku dostavala nie? tak teraz neviem co mam robit pani mudra v kancelarii mi povedala ze s tym sa neda nic robit, ze sa mi tohi 2,5 roka nebude ratat do dochodku,ze akokeby som bola na urade prace, ale kde mam hladat daaky doklad o tom ze kde som toho 2,5 roka vlasne bola? teraz mi to moze byt jedno len ked pojdem do dochodku a budem to potrebovat tak co poviem ze som bola 2,5 roka nezvestna ci co? mate niekto podobnu skusenost? kde sa obratit o pomoc dakujem pekne za rady
hah neboj sa kym pojdes do dochodku tak roky este nazberas...lebo pri takom trende bude dochodkovy vek o chvilu 70 rokov...
no socialna poistovna vyplava matersku cca pol roka a potom Urad prace vyplaca rodicak, ak pri prvom nebol narok na matersku, tak Vas tam nemali ako evidovat to je pravda, ale ak Vam vyplacali matersku tak sa nemozu vyhovarat, ze Vas neevidovali..
@everex Ahoj, ako si sa mohla ist prihlasit na socialnu poistovnu ked si nedostavala matersku??? ty si dostavala len rodicovsky prispevok, a tie dva a pol roka zdokladujes sposobom ze si bola na rodicovskej dovolenke, hadam bude este o nejakych 40rokov existovat nejaky urad co dostanes o tom potvrdenie.
No ked dávate žiadosť o materské tak to dáte na sociálne,oddelenie nemocenského a tam odtiaľ vám pošlú rozhodnutie či mám nemam nárok tak tu ziadost tam hadam zaregistrovali alebo kde mam hľadať doklad kde som bola doteraz ma úrade práce?m
@everex ja si pamatam, ked mi koncila materska a prechadzala som na eodicovsku, tak som musela odniest nejake tlacilo, resp. Ziadost. Prisla som k tetuske, povedala co chcem, ona povedala co odo mna potrebuje. Tak som jej to dala, ona to prevzala, so slovami, ze je to v poriadku. A odisla som. O par dni neskor, potrebival manzel cosi ine, zhodou okolnosti sa dostal k tej istej tete, co som za nou boal aj ja. A ona hned na mojho muza, ze ci je manzelka este na materskej, a ze kedy sa planuje prist prihlasit, zesajej nebudu ratat roky!!! Takze, ano, mohlo sa to stratit. Ty totiz nemas ziaden doklad, ani potvrdenie o tom, ze si tam bola 😝 maju tam bordel!!!
tu ide iba o to ze po ukonceni materskej ked prestupujes na rodicovsku ti neplati stat dochodkove poistenie automaticky ale treba sa tam na hlasit..ak sa nenahlasis tak sa ti to obdobie nerata do dochodku,dodatocne sa to urobit neda,takze uz s tym nepohnes.ja som tak prisla pri dcere o rok.teraz uz ziaden doklad nevybavis,tam sa daval ten registracny formular ci ako sa to volalo a prehlasenie ze sa staras o dieta..je to inak blbost,kym si na materskej tak to platia automaticky a ked prechadzas na urad prace tak si to musis nahlasit,neviem preco to automaticky neprehodia.
@dollynkaa ano to je na vybavenie rodicovskeho,ale potom treba este ist alebo poslat na oddelenie dochodkoveho poistenia ten registrasny list a prehlasenie o starostlivosti dietata abu za teba stat platil dalej dochodkove poistenie,a tak pocitali roky do dochodku ako keby si pracovala.oni nie vzdy na to upozornia.mna pri dcere neupozornili a az po roku mi prisiel domov papier od nich ze mam poslat s rodnym listom to prehlasenie o starostlivosti.pri synovi som uz na to pamatala a aj ma na to upozornili ked som ziadala potvrdenie k rodicaku aby som nezabudla aj na dochodkove co je na inom oddeleni
ja som bola tiez natom neako podobne ako ty a sla som sa tam nahlasit a ked som ukoncila predlzenu matersku do 6 rokov potom treba sa tam odhlasit a to som sa zahlasovala preto lebo ony mi platili dochodkove sporenie nieco posielali neaku ciastku ci to este funguje tak to neviem
na socialnej poistovni si treba podat prihlasku po skonceni materskej. prihlaska na dochodkove.take nieco.
@dollynkaa z ich stranky som si stiahla tlaciva..ak si dobre pamatam tak jedno sa volalo registracny list a druhe vyhlasenie o starostlivosti o dieta,vypisala som,dolozila kopiu rodneho listu a poslala postou...inak vedia dobre navigovat aj telefonicky, na tej ich linke,a aj skontroluju ci nieco nechyba,mala somlen dobre skusenosti
@magic08 @everex zienky, ked nieco vybavujete na socialke alebo kdekolvek inde - vzdy plati, ze nech im tam nechavate akukolvek vasu ziadost, proste cokolvek, vzdy (!) si tam musite nechat opeciatkovat kopiu tohto papiera, ako doklad, ze ste tam boli a predmetnu vec s nimi riesili. Zial, na mnohych pobockach vam kopiu nespravia, takze si ju musite dopredu dat vyrobit a nechat nimi opeciatkovat. To je jedine, na com potom mozete stavat reklamaciu tohto typu.
@everex musíš ísť na SP a vypísať Registračný list fyzickej osoby
http://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
inak štát za teba platiť dôchodkové poistenie nebude...
@majusqa77 nie ELDP, ale reg. list FO
@evita68 jasne 🙂 suhlas 🙂
@hradnapani ono skor ide o to, ze vacsina mamin nevie, ze sa na to dochodkove prihlasit treba. a ja sa ani necudujem a nikto na to ani neupozorni... predpokladam, ze ani zakladatelka diskusie tam nebola...
@majusqa77 to je okrem ineho. Ja som sa tiez o tom dozvedela nahodou. Ale stavaju sa aj pripady (vid vyssie), ze mamina tam bola, zahlasila sa a oni sa tvaria, ze ju neeviduju. A ona nema ziadny dokaz, ze tam fakt bola. (mne sa toto stalo v zdravotke pri inej prilezitosti, odvtedy neodchadzam z uradu bez potvrdenej kopie)
@everex takehoto niecoho sa tiez obavam,..ale ja som posielala neake tlacivo,aby sa mi roky ratali do dochodku.lenze tiez nemam o tom ziadny doklad.sice to bolo posielane doporucene,ale kde mam ten podaci listok?? tak dufam,ze to mam ok...inak mojej svagrinej tak po 4 rokoch( brala rodicak z ciech,jej muz tam robi) prislo zo zdravotnej poistovne,ze nema zaplatene tie 4 roky.pritom bola aj v nemocnici,aj lieky vyberala...nikde to nemeli zaznamenane..mala neake 3 tis eur,tusim platit...az nakonec poobvolavala prahu ,blavu a kadeco...a nakonec to zaplatene mala. takto zametaju s ludmi..hajzli!
baby, zbytočne sa rozčulujete, keď si na poisťovne nejdete nahlásiť, čo treba, tak sa nečudujte..
@marissenka pochybujem, že mala niečo zaplatené... určite dodatočne doložila skutočnosti a dodatočne jej toto obdobie vykryl odvodmi štát...
@evita68 no ved to za nu mal platit stat,tie 4 roky,aj platil...lenze oni to tam neako neregistrovali alebo co.
@marissenka ak nenahlásila pri nástupe na MD, neplatil... keď ju vyzvali na zaplatenie, tak nemohol platiť štát za ňu.. určite je vyzvali na zaplatenie a potom holka začala vybavovať... v ZP sa to spätne dá dokladovať, v SP nie
Ked si skoncila matersku, mala si ist na socialnu poistovnu sa prihlasit, ze pokarcujes na rodicovskej. Rodicovsky priosevok ti nevyplaca socialka, ale urad pace. Je pravda, ze teraz s tym uz nic neurobis.