Sociálna poisťovňa - materské

tanickaaaert
12. aug 2024

Dobrý deň chcela som sa opýtať či mi niekto neviete poradiť ako to je s materskou . Som živnostníčka rok som bola oslobodená od platenia sociálneho poistenia teraz rok som neplatila lebo mi nevznikla povinnosť . Chcem si začať platiť aby mu vyšla dobrá materská .
Môžem sa niekde zamestnať napríklad na 4 mesiace a tak úst na PN pokiaľ neotehotniem pripadne kým nenastúpim na matersku a dni pokiaľ budem na PN sa mi budú počítať ?
Pripadne nemáte skúsenosť ako to urobiť ?

lenuska9999
12. aug 2024

@tanickaaaert potrebuješ aspoň 270 dni nemocenského poistenia za posledné 2 roky. Keďže si neplatila odvody, nemocensky poistená si nebola. Za 4 mesiace tých 270 dni nedoženieš. A počas PN sa dni nemocenského nepočítajú. Mohla by si mať súbeh dvoch zamestnaní naraz pár mesiacov, aby si dohnala dni nemocenského poistenia. Napr 5 mesiacov 2 zamestnania súbežne.

misana84
12. aug 2024

Toto sa mi páči, nikto nechce nič platiť ale materskú chce peknú…🤦🏼‍♀️ otras a potom sa tu budú sťažovať na stat že je v ….

misana84
12. aug 2024

A ako to urobiť? Platiť odvody za 270 dni a potom otehotnieť

lienka.7
12. aug 2024

@tanickaaaert zamestnať sa na 9 mesiacov, keďže potrebuješ 270 dní NP

lienka.7
12. aug 2024

@misana84 k tomuto je škoda sa vyjadrovať, lebo ta tu jej podobne hneď zhejtuju, ze zavidis jej "sikovnost".
To svedčí o tom, prečo sme ako stat v takých 💩💩💩 , ako sme. 👌

zalka
12. aug 2024

@lenuska9999 opravím ta... Počas trvania PP sa dní na PN rátajú lebo poistenie trvá.
Ak je ukončený PP tak dní na PN sa nerátajú, lebo nie je poistenie aktívne.

tanickaaaert
autor
12. aug 2024

@zalka dakujem pekne za odpoved na moju otázku 🙂
Takze ak sa zamestnám na 4 mesiace a ďalších 5 budem marodovat tak mi vznikne nárok na matersku ?

zalka
12. aug 2024

@tanickaaaert ak budeš stále zamestnaná tak áno.

misana84
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misana84
12. aug 2024

@zalka čiže ona bude 5 mesiacov na PN a zamestnávateľ jej bude platiť PEKNE odvody lebo chce PEKNÚ materskú? Chcem toho zamestnávateľa vidieť … nie je ľahšie ako živnostnícke platiť maximálne odvody za tých 270 dni a potom žiadať materskú?

zalka
12. aug 2024

@misana84 počas PN sa žiadne odvody neplatia...
Samozrejme existuje dobrovoľné poistenie, treba 270 dní aby bol nárok na platenú PN

misana84
12. aug 2024

@zalka tak keď sa neplatia tak ako bude mat splnených 270 dni… to by mala mat 270 dni zaplatené nie?

lienka.7
12. aug 2024

@misana84 nie, nebude platiť nič. Bude platiť peknú 0 a dostane peknú matersku na ktorú sa jej pekne poskladajú všetci pracujúci. Radosť žiť na SK, vsak? 👍
To je súčasne aj odpoveď na tvoju otázku ohľadom platenia odvodov ako živnostníka. Načo by to preboha robila? Platiť niečo tomuto štátu? Ale natrcat ruku na peknú matetsku, to uz ano. Chce sa mi 🤮🤮🤮

zalka
12. aug 2024

@misana84 u zamestnanca ide o poistenie, u szco ide o po i ne poistenie, len dobrovoľný musia mať zaplatené 270 dní...

misana84
12. aug 2024

@lienka.7 tá to ( nechcem sa zbrechat) somarina…tak ja mala 10 rokov odrobených a ešte som si zvyšovala kvalifikáciu aby som pred materskou mala peknú materskú… maaario

milanemila
12. aug 2024

No chudaci zivnostnici, ake vysoke odvody platia 🙈 prvy rok oslobodena, druhy rok “nevznikla povinnost”, treti rok zamestnanie na 4m a potom 5m PN a nech je max materska 😂😂😂 milujem mentalitu slovakov.

lienka.7
12. aug 2024

@milanemila ano, presne chudacikovia... celý život iba odr..... stat. Na všetkom, a to doslova.
Platiť odvody, ale prosím ta, naco? Načo tomuto štátu niečo platiť? Zbláznili sme sa tu vsetky?! Aaaaale keď sa niečo stane, potom stat predsa sa ma povinnosť postarat o svojho občana. Dačo podobne ako u tehotných a matiek, ktoré majú poväčšine teda dieta so statom👌 z čoho maju chudacikovia žiť? Žiadna PNka, pekná materská... a koniec koncov aj dôchodok. Do konca života budú iba ruku natrčať, ale zaplatit niečo, tak to ani za boha. 🙅‍♀️

zalka
12. aug 2024

@lienka.7 a koľká to zloba a zášť.
A to ti vôbec neprekáža, že za toto všetko je v podstate zodpovedný Mihál?
Prehľad politického pôsobenia

2006 – 2009 strana Nádej
2009 – 2017 – strana Sloboda a Solidarita
Máj 2017 – September 2017 – Hľadanie koncepcie, programových téz a názvu novej strany spolu s Miroslavom Beblavým
September 2017 – Oznámenie názvu novej strany SPOLU
Január 2018 – vznik SPOLU – občianska demokracia [6]
Marec 2020 – odchod zo strany SPOLU – občianska demokracia [7] a návrat do strany Sloboda a solidarita [8]

Ktorý doteraz ryžuje na radách ako ojebabrať štát? To ti vôbec neprekáža, že jeho rady sú platené, a že on ženám radil ako prísť aj napriek neplateniu k materským dávkam, maximálnym podporám v nezamestnanosti. Ako odporúčal aby si szčo založili sro a pekne si dali mzdu pár eur a z tých platili odvody štátu, aby ušetrili na posratom zdravotnom poistení. To vôbec ti neprekáža? Ale tu sa zavdušnuješ ked ľudia tieto jeho rady chcú využiť a on na tých radách pekne bohatne dalej.
Akýže to je progresívec, a ex poslanec SaS.

lienka.7
12. aug 2024

@zalka prekaza mi rovnako ako ty, ktorá tu velice radi ako obchádzať systém. Nie si totižto o nič lepšia ako on.
A zloba a zast??????
Tak prepáč, ja chodím do prace a platím si poctivo odvody, pozerám na co mam nárok a takéto podvodnicky si tu budú užívať davky, na ktoré zaplatili uplne minimum a dostali maximum??? Toto ti príde fér???? Mne ako zamestnancovi automaticky strhnu odvody, títo podvodníci si tu "optimalizuju" co dá len dá... toto ti príde fér???

zalka
12. aug 2024

@lienka.7 vieš aký je rozdiel medzi mnou a ním? Ja to robím nezištne zadarmo a on si necháva platiť .
Ale popluj si, ponadávaj ... šak mne môžeš, pri mihálovi by si sklopla opätky.

Jasne, žena môže ísť na jednu dve tri materské. Podnikateľovi môže firma bežať množstvo rokov, a on radí im ako obísť systém. Ako zaplatiť minimálne odvody do ZP .. mimochodom je to záležitosť predošlej vlády, kedy kvôli Mihálovým radám ako neplatiť odvody do ZP pre podnikateľov vymysleli minimálne preddavky do ZP pre dohodárov a tých čo si chcú privyrobiť.
Detto on bol ten, čo vymyslel výpalné v podobe platenia zdravotných odvodov z predaja nehnuteľnosti do 5 rokov, alebo z výhry ...

Ale áno, si zamestnanec ... kedykoľvek ideš na PN si platená z výšky svojho platu, taký szčo to má skoro stále z minima. Ty ako zamestnanec máš dovolenku, platené volno. Taký szčo si môže tak lízať labu, ale za to že je doma mu nikto nezaplatí.
A ak tebe nezaplatí zamestnávateľ mzdu tak sa vieš brániť , vieš dostať peniaze z garančného fondu. A ak živnostník nedostane zaplatené za svoju robotu tak môže tak zase lízať labu, a viem o čom hovorím tiež mi odberateľ nezaplatil a po zvážení, že má prázdnu kasu, a presúdila by som gate som sa rozlúčila s peniazmi. To ty ako zamestnanec nespravíš.
Máš oveľa väčšiu ochranu, a áno platíš vyššie odvody máš nárok na vyšší dôchodok až dožiješ, na vyššiu PN kedykoľvek, na vyššiu MD ... a na iné ako platené volno.

Svet spravodlivý nikdy nebol a ani nikdy nebude. Zivnostník má možno vyšší príjem v čase kedy robí a doplatí na to pri dávkach. Alebo ak mu odberateľ nezaplatí.

lienka.7
12. aug 2024

@zalka si tu laskavo nájdi moje vyjadrenia na mihala aj dvoncovu a potom sklopaj tie opätky, ok?
A svoje rady si im dávaj, pokial im to budeš platiť zo svojho. Nie ze my pracujúce ženy sa budeme skladať ná davky podvodnickam. Ale to je podla teba asi ôk 👎👎👎

zalka
12. aug 2024

@lienka.7 aha ... a tie podla teba podvodníčky neplatia odvody ... či všetky szčo sú podvodníčky. a zamestnanci sú chudáčikovia lebo musia platiť odvody ... teda nemusia ale zamestnávateľ im to sťahuje.
A ešte mi napíš, že si volič sas abo progresívcov ...

lienka.7
12. aug 2024

@zalka stačí si tu pozrieť fórum... som szco a neplatím odvody, ako získam max.matersku za co najmenšie peniaze?
Ešte raz sa ta pýtam, pripadá ti toto fér? Detto konkrétne aj u autorky. 2 roky neplatila ZIADNE odvody , ale matersku by zrazu chcela, ze? Pýtam sa, akým právom? Zaplatila nieco na odvodoch? Nie. Tak potom co po tomto štáte chce, aby jej platil. Chapes už pointe alebo stale nie?
Kks, zajtra poviem môjmu šéfovi v praci, ze rok budem doma, ale výplatu mi budu posielať aj naďalej. Lebo je to to iste.

lienka.7
12. aug 2024

@bublinka1426 prosím ta, vysvetli jej ty, co je vo veci... lebo mna bloknu

zalka
12. aug 2024

@lienka.7 autorka sa obačila skôr ako otehotnela. Niekto nerozumie týmto veciam , a zase myslíš že lekár na počkanie vypíše na PN? Ked sú kontrolovaný veľmi adresne zo SP.
Alebo že zamestnanie nájde lusknutím prsta?
A áno mnoho ludí sa pripravuje na tehotenstvo, aj rozdiel v rodičáku zaváží. Ked máš alebo nemáš MD. Vždy je lepšie sa zaujímať ako môžem niečo dostať a spraviť prípravu. Ako potom plakať.
A vieš čo, skús to spraviť ... kamošku chcel jej šéf udržať v práci tak jej slúbil pol ročnú platenú dovolenku, teda zadarmo peniaze. Skús to u svojho šéfa, možno ti to umožní. Mimochodom materská netrvá rok.

bublinka1426
12. aug 2024

@zalka

no toto mna zaujima, ako je mozne ze tu kazda druha automaticky pocita s PN.
ok aj je dovod chapem, ok ale nie ze dva tyzdne, ale rovno par mesiacov....
naozaj nerozumiem, ci zeny nechapu, ze vtedy budu trcat doma a budu mat moznost len vychadzok. to je zivot? to je naozaj zivot? to im stoji za tie prachy?

pride dieta a nebude na zivot slobodneho cloveka ani cas.

@lienka7 mna tu uz nic neprekvapi. cely tento stat je jeden velky cirkus. a ak este davaju rady, ako odrbat system, tak to je uz totalne cez.

velmi sa tesim, co budu robit s dochodkami, a co idy vymyslat ti hajzli s 2 pilierom.
je mi na grc z tohoto statu

ved vlastne oni nam ukazuju, ze mame odrbavat. oni nas to ucia.

lienka.7
12. aug 2024

@zalka o akej spravodlivosti to tu hovoríš? Ja ako zamestnanec od 1.dna nástupu do prace platím odvody! Neužívam si rok "prazdnin" a potom nerobím na čierno, aby mi ďalší rok nevznikla povinnosť zase platit odvody ako iní. Počet dní dovolenky mam obmedzený, navyše mi ju nariaďuje zamestnavatel. Ty si môžeš robiť čo chceš. Taktiez do nákladov si nemozem dat veci co reálne využívam doma, ale akože ich mam v praci, ze? A mohla by som pokračovať ďalej a ďalej, akí sú tí živnostníci vlastne chudacikovia... 👌 a s tými minimálnymi odvodmi uplne súhlasím, lebo to by neplatili ani to minimum a hrali by sa na chudacikov, ktorí sú stále iba v minuse

lienka.7
12. aug 2024

@bublinka1426 ja som to tu už niekoľko krát napisala... nech ho zrušia uplne, resp.nech dajú uplne minimálny príspevok. A potom sa môžete poďakovať ľuďom typu smejdi M&D , ako aj @zalka , lebo peniaze na davky pre podvodnicky asi SP natlači v pivnici👌👌👌

bublinka1426
12. aug 2024

@lienka.7 vsak peknym prikladom mas, minimalne dochodky tak ti co riadne ani nerobili a malo odviedli, ti uz pomaly budu mat taky dochodok ako ti co platili vyssie odvody
potom o com to je? nejak nerozumiem, mas malo pridame, mas vela nedostames

lienka.7
12. aug 2024

@bublinka1426 ale čoby PNka od "pocatia" na 8 mesiacov predsa nestačí... treba pokračovať predsa aj po MD, lebo vsak ako majú chuderky vyzit z rodicaku. Vsak to je predsa almužna!