Slovenka s otcom dietata Čechom

mufiii34
29. nov 2017

Ahoj Kočky,prosím Vas o informacie...
Som slovenka žijem na uzemi slovenskej republiky mam tu trvaly pobyt a riadne si ako samoplatca platim zdravotne poistenie,mam europsky preukaz poistenca a rodit budem v Čr.Moj priatel je Čech a budeme sa časom brat ale az ked sa niekde usadime 🙂 este nevieme ci chceme zit v ČR či na Slovensku 🙂 Nemam v Čr ziadny prechodny pobyt kedze sa na uzemi čr nezdrziavam priemerne dlhsie ako dva tyzdne v mesiaci...
Babatko sa mi ma narodit v aprili buduceho roku.Chcela by som vediet ci mam pravo na rodicovsky prispevok na slovensku.Ak ano aky je postup.Babatko bude mat urcite aj česky aj slovensky rodny list.Chcem upresnit ze nemam narok na matersku dovolenku pretoze som nezamestnana.Priatel normalne pracuje.Ja ani moj priatel niesme ten typ ludi ktorí by chceli zneuzivat system a uz vobec nemame zaujem cerpat rozne davky naraz z oboch statov chcem len vediet či mam narok na rodicovsky pripevok a samozrejme porodne ja ako slovenka aj ked porodim v ČR.Nechcem mat v ČR ani zdravotnu poistovnu som spokojna s tou svojou na Slovensku. Ak ste niektora mala podobnu skusenost budem rada ak mi pomozete sa v tom zorientovat.Pisala som na Uprsvar v mieste svojho bydliska ale prisla mi odpoved ze pokial otec dieťaťa je zamestnaný v ČR automaticky som riešená spolu s ním v ČR .Pride mi to divne...to akoze ked sa prizna k otcovstvu tak ja nemam na nic narok na uzemi Slovenska?

stanislava33
29. nov 2017

Ahoj, môj manžel je slovak a pracuje v čechach,platí tam dane aj zdravotku, ja ako jeho manželka som všetky príspevky aj prídavky dostala zo Slovenska, akurát mi z čiech doplácajú rodičovský príspevok, lebo tam je vyšší

maminuska
29. nov 2017

@mufiii34 ja som Slovenka , žijem na SR, mám tu trvalý pobyt, som zdravotne poistená , manžela mám Čecha , tam má trvalý pobyt a aj tam pracuje. Ja pracujem na SR.
Čo sa týka rodičovských príspevkov tak v našom prípade je to tak, že ja som požiadala na SR a v CZ mi doplácajú do rozdielu cez manžela. Ty keďže máš pirateĺa zamestnaného v CZ a ty nepracuješ , tak sa riešiš v CZ. Takže tvoj priateľ musí požiadať o materskú a aj prídavky . Ak by nemal nárok na prídavky v CZ , tak ti ich vyplatia na SR.

fidorka7
29. nov 2017

@mufiii34 obe dievčatá čo ti písali vyššie mali rozdiel v tom, že na slovensku pracovali Ak ty na slovensku nepracuješ len otec dieťaťa pracuje v ČR, primárny štát je česko, kde budeš dostávať rodinné dávky. V ČR máš možnosť zvoliť si kratšiu variantu rodičovského príspevku takže ty nakoniec na tom nebudeš poškodená. Aj keď sa Ti to zdá divné, je to tak. Nemá to súvis s tvojim zdravotným poistením ani trvalým pobytom ani občianstvom, záleží to od zárobkovej činnosti rodiča a teda štátu kde ju vykonáva. Na úrade ti povedali správnu info.

mufiii34
autor
29. nov 2017

@fidorka7 A porodne? na to tiez nemam narok na slovensku?

fidorka7
29. nov 2017

@mufiii34 ak preukážeš bydlisko - nie TRVALÝ POBYT na slovensku, tak máš nárok.