Slovenka pracujúca v ČR a dávky pri narodení dieťaťa

eliska2112
14. okt 2018

Dobrý deň. Som slovenka pracujúca 3 roky v čr. Mam priateĺa s ktorým čakáme bábo. Obaja žijeme na Slovensku,on je tu aj zamestnany. Chcem sa spýtať na aké dávky mám nárok pri narodení dieťaťa a z ktorej krajiny ich budem dostávať. ĎAKUJEM ZA ODOVEDE.

lubik87
14. okt 2018

@eliska2112 dostávať budeš z tej v ktorej si odvádzala nemocenské poistenie. Veď si hod do Google materská dovolenka čr a dočítas sa všetko potrebné

eliska2112
autor
14. okt 2018

@lubik87 áno..viem že budem dostávať matersku a rodičovsky v čr..ale neviem či mam narok na pôrodne a odkiaĺ..

lavender21
15. okt 2018

@eliska2112 pracovný pomer v ČR ti bude naďalej trvať? Kde budeš rodiť? Rodičovský príspevok si musíš požiadať na Slovensku, lebo tu žiješ, a otec dieťaťa tu pracuje. Po tom ako ti ho schvália si požiadaš v ČR, aby ti to dorovnávali do výšky ako je v ČR, ak tam budeš poberať PPM, tak si môžeš nastaviť až do výšky PPM. To je za predpokladu, že pracovný pomer ti tam trvá. Ak nie, budeš dostávať len slovenský RP. Keď máš trvalý pobyt na Slovensku a tu budeš aj rodiť a následne žiť, máš nárok aj na pôrodné na Slovensku. Ak máš otázky, rada poradím, riešila som to.

eliska2112
autor
16. okt 2018

@lavender21 ďakujem za vyjadrenie....áno,prac.pomer mi bude trvať aj naďalej v ČR a aj rodiť chcem v ČR. Takže mam vôbec nárok na pôrodne z Česka keď mám trvaly pobyt na SK?.? S otcom dieťaťa nežijem v jednej domácnosti.

ruzicka1989
16. okt 2018

@lavender21 mozem sa opytat? ja s manzelom zijeme v cechach, mam tu zmluvu na dobu urcitu do konca novembra, ktora sa predlzovat nebude. momentalne som PN kvoli silnym nevolnostiam v tehotenstve. Rodit budem v aprili. trvaly pobyt mam na slovensku, aj manzel, ale on si uz vybavuje trvaly v cr. Ak mi teda konci zmluva, nebudem mat narok na rodicovsky prispevok v cr?

lavender21
16. okt 2018

@eliska2112 v Česku je pôrodné ako sociálna dávka, myslím že keď normálne pracuješ a zarábaš, tak ti ho nepriznajú. Každopádne, keďže žiješ na Slovensku, pôrodné dostaneš tu, len sa nenechaj odbiť. Ja som tiež rodila v ČR, český gynekológ mi potvrdil v žiadosti o pôrodné, že som chodila na všetky poradne. Je to viac papierovačiek, lebo najprv si musíš požiadať o pôrodné v ČR, ktoré ti zamietnu a ten papier doložiť k slovenskej žiadosti o pôrodné. Budeš musieť zdokladovať že dieťa žije na Slovensku, má tú poistenie a pediatra, ale to nie je problém... A rodičovský príspevok potom ako som písala, požiadaš najskôr na Slovensku a následne v ČR aby ti dorovnali.

lavender21
16. okt 2018

@ruzicka1989 ak si nemocensky poistená 270 dní, mala by si mať aj nárok na PPM v Čechách, keďže na materskú nastúpiš v ochrannej dobe 180 dní od skončenia pracovného pomeru. Reálne žijete kde? A kde pracuje manžel? Ak v ČR, tak by si mala dostávať rodičovský príspevok tam, aj keď ti už pracovný pomer netrvá.

ruzicka1989
16. okt 2018

@lavender21 dakujem za odpoved, zijeme v cechach a manzel tu podnika. len akurat mame obaja trvaly na slovensku, ale snad mu stihnu schvalit trvaly v cesku do porodu 🙂

lavender21
16. okt 2018

@ruzicka1989 aj keď by nestihli tak to podľa mňa nevadí, určite len zdokladujete že žijete tam a mali by vám priznať. Pre istotu sa môžeš informovať na úrade práce, poradia ti aj ako je to s výškou, akú si môžeš nastaviť, sú tam rôzne pravidlá... 🙂 akurát teda asi najskôr nedostanete pôrodné :-/ to majú česi oničom vymyslené...

ruzicka1989
16. okt 2018

@lavender21 jj to je blbe no, ale pocitam s tym ze teda porodne nebude.. :( dakujem za radu 🙂

lavender21
16. okt 2018

@ruzicka1989 na českom fóre som ale čítala že sa chystajú dvíhať český rodičovský príspevok v júli by mali dvihnúť o 40.000Kč a koncom roka o ďalších 40.000Kč, takže bude 300.000Kč, tak aspoň nejaké dobré správy 🙂